Pobot pri gotovinskih prenosih med podjetjem in gosp.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Dirty_Harry
Začetnik
Začetnik

Pobot pri gotovinskih prenosih med podjetjem in gosp.

Odgovor Napisal/-a Dirty_Harry »

Pozdravljeni,

Imam odprt popoldanski s.p., nisem zavezanec za DDV in vodim enostavno knjigovodstvo.

Zanima me rešitev za naslednji (bolj hipotetični primer):

V gotovini sem plačal 6000 SIT z DDV za štampiljko in 8000 SIT z DDV za toner.
Iz poslovnega računa sem (z nakazilom) plačal 15000 SIT za potrebe gospodinjstva. Iz poslovnega računa sem nakazal na osebni račun še 100000 SIT.

Menim, da moram narediti naslednje:

1. 6000 SIT knjižiti kot pritok iz gospodinjstva v podjetje v evidenco pretokov
2. 8000 SIT knjižiti kot pritok iz gospodinjstva v podjetje v evidenco pretokov
3. 6000 SIT skupaj z informacijo o računu knjižiti v Knjigo prihodkov in odhodkov pod "Nabava materiala in blaga"
4. 8000 SIT skupaj z informacijo o računu knjižiti v Knjigo prihodkov in odhodkov pod "Nabava materiala in blaga"
5. 15000 SIT knjižiti kot pritok iz podjetja v gospodinjstvo
6. 100000 SIT knjižiti kot pritok iz podjetja v gospodinjstvo

Ali je morda potrebno narediti še kaj drugega npr. pobot?

Hvala za odgovore
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Se strinjam.
Pobot pa delate, ko ne položite vse prejete gotovine, ker ste jo delno porabili za plačilo računov. Primer: gotovinskih računov imate za 10.000, za 3.000 ste kupili pisarniškega materiala, položili boste 7.000, za 3.000 pa boste naredili pobot.

Mirjana
Dirty_Harry
Začetnik
Začetnik

Adut, hvala za odgovor.

Zanima me še to ali je potrebno kaj narediti (pobota se verjetno ne da), če je situacija obratna npr. gotovinskih računov za 3000 SIT in gotovinskih izdatkov za 10000 SIT.

Pri prenosu denarja iz firme v gospodinjstvo me zanima še kaj je bolje (bolj preprosto – manj papirologije):

1. Poravnati račun iz gospodinjstva direktno iz poslovnega računa preko nakazila s TRR
2. Prenesti denar iz poslovnega računa na osebni račun in račun iz gospodinjstva poravnati tam.

Hvala še enkrat.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Bolje, da vprašate, kaj je bolj pravilno. Bolj pravilno je, prenesti denar na osebni račun in od tam poravnavati račune iz gospodinjstva. Transakcijski račun se mora namreč uporabljati za namene poslovanja. Tudi "papirološko" nič ne prišparate - je treba pač na 920 poknjižiti vsak plačan račun in provizijo, v primeru prenakazila pa samo odliv. Tudi se lahko zmotite - namerno ali ne - da vso provizijo knjižite kot strošek, kar seveda ni prav.
Dirty_Harry
Začetnik
Začetnik

Hvala. Bom naredil kot svetujete.
Odgovori