INTRASTAT
Moderator: Mirko Zbačnik
Poročati morajo podjetja, ki so v letu 2003 presegla vključitveni prag 22.600.000 Sit za posamezen tok blaga. Poročate samo za tisti tok blaga (prejem in/ali odprema), kjer ste ta prag presegla.
Podjetja, ki so presegla posebni prag morajo poročat še dodatne podatke. Posebni prag je 678.600.000 Sit za prejeme ter 1.583.500.000 Sit za odpreme blaga.
Elektronski obrazec za poročanje je na http://intrastat-surs.gov.si
Vse inf. dobite na Carinskem uradu Nova Gorica.
Nas so pisno obvestili kaj moramo poročat, predvidevam, da so tudi ostale.
L.p.
Vanja
Podjetja, ki so presegla posebni prag morajo poročat še dodatne podatke. Posebni prag je 678.600.000 Sit za prejeme ter 1.583.500.000 Sit za odpreme blaga.
Elektronski obrazec za poročanje je na http://intrastat-surs.gov.si
Vse inf. dobite na Carinskem uradu Nova Gorica.
Nas so pisno obvestili kaj moramo poročat, predvidevam, da so tudi ostale.
L.p.
Vanja
Ali je že kdo poskusno poročal za Intrastat ali vsaj poskušal sedaj? Znesek naj bi se zaokrožil samo v sit protivrednosti, program pa ne dovoli, da bi vnesel devizni znesek z decimalko.Je že kdo zasledil ta problem in kako ga rešiti, ker je kar nekaj razlike, če zaokrožiš že devizni znesek?
Pa še to: preje nam je v osnovo za DDV špediter vključeval tudi nek pavšalni znesek za prevoz blaga iz sedanje članice EU,čeprav smo prevoz opravili sami in ni bil nikjer izkazan. Sedaj pa se po mojem ta znesek nikjer ne vključi, ker izkazujemo samo fakturne , statistične vrednosti pa ne, ker nismo nad posebnim pragom. Ima še kdo tak primer in kako ga bo "reševal"?
Pa še to: preje nam je v osnovo za DDV špediter vključeval tudi nek pavšalni znesek za prevoz blaga iz sedanje članice EU,čeprav smo prevoz opravili sami in ni bil nikjer izkazan. Sedaj pa se po mojem ta znesek nikjer ne vključi, ker izkazujemo samo fakturne , statistične vrednosti pa ne, ker nismo nad posebnim pragom. Ima še kdo tak primer in kako ga bo "reševal"?
Fakturna vrednost se izpolnjuje v tolarjih. Za preračun vrednosti iz tuje valute v SIT uporabite "mesečni" tečaj, ki ga uporablja CURS za preračun zneskov v domačo valuto na EUL. Mislim, da se lahko uporabi tudi dnevni srednji tečaj BS.
Stroške prevoza, naklada,... do vrednosti na slovenski meji se prišteva/odšteva pri izračunavanju statistične vrednosti blaga, če presegate posebni prag.
Menda se lahko s takimi in podobnimi vprašanji obrnema na CURS-CI NG, vendar meni na mail niso odgovorili.
Vanja
Stroške prevoza, naklada,... do vrednosti na slovenski meji se prišteva/odšteva pri izračunavanju statistične vrednosti blaga, če presegate posebni prag.
Menda se lahko s takimi in podobnimi vprašanji obrnema na CURS-CI NG, vendar meni na mail niso odgovorili.
Vanja
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal uni</i>
<br />Ali je že kdo poskusno poročal za Intrastat ali vsaj poskušal sedaj? Znesek naj bi se zaokrožil samo v sit protivrednosti, program pa ne dovoli, da bi vnesel devizni znesek z decimalko.Je že kdo zasledil ta problem in kako ga rešiti, ker je kar nekaj razlike, če zaokrožiš že devizni znesek?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Mi smo že poročali za maj. Nekaj težav je na strani Intrastata in občasno dela zeloooo počasi - verjetno preveč uporabnikov.
Glede pretvorbe zneskov - ne vem, kako dela vam, ampak meni devizni znesek preračuna v tolarje skupaj z dvema decimalkama, ki nista decimalki - primer izračunati bi moralo 12.345, napiše pa 1234599, in tako nastane 1.234.599
- tako da računam kar na roke.
Izkazujejo se samo fakturni zneski - če je na računu npr. zaračunan prevoz, se znesek le-tega porazdeli po ostalih postavkah blaga.
<br />Ali je že kdo poskusno poročal za Intrastat ali vsaj poskušal sedaj? Znesek naj bi se zaokrožil samo v sit protivrednosti, program pa ne dovoli, da bi vnesel devizni znesek z decimalko.Je že kdo zasledil ta problem in kako ga rešiti, ker je kar nekaj razlike, če zaokrožiš že devizni znesek?
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Mi smo že poročali za maj. Nekaj težav je na strani Intrastata in občasno dela zeloooo počasi - verjetno preveč uporabnikov.
Glede pretvorbe zneskov - ne vem, kako dela vam, ampak meni devizni znesek preračuna v tolarje skupaj z dvema decimalkama, ki nista decimalki - primer izračunati bi moralo 12.345, napiše pa 1234599, in tako nastane 1.234.599
Izkazujejo se samo fakturni zneski - če je na računu npr. zaračunan prevoz, se znesek le-tega porazdeli po ostalih postavkah blaga.
Glede na to, da DURS pošilja SURSu naslednje podatke:
polje 16 na obrazcu DDV-O
polje 26 na obrazcu DDV-O
polje 27 na obrazcu DDV-O,
sem šel primerjat te zneske s tistimi, katere smo poročali za intrastat - in seveda hodijo navskriž.
Na enem seminarju, ki sem bil pred kratkim, pa je bilo navodilo takšno, da je zaradi primerljivosti potrebno izbrat vedno isti princip poročanja in sicer:
- koledarski mesec, ko blago odpremimo ali prispe in nastane obveznost za obračun DDV
-davčno obdobje po 19.a. členu (računovodski vidik)
Zanima me, po katerem principu vi poročate? Imate primerljive zneske?
polje 16 na obrazcu DDV-O
polje 26 na obrazcu DDV-O
polje 27 na obrazcu DDV-O,
sem šel primerjat te zneske s tistimi, katere smo poročali za intrastat - in seveda hodijo navskriž.
Na enem seminarju, ki sem bil pred kratkim, pa je bilo navodilo takšno, da je zaradi primerljivosti potrebno izbrat vedno isti princip poročanja in sicer:
- koledarski mesec, ko blago odpremimo ali prispe in nastane obveznost za obračun DDV
-davčno obdobje po 19.a. členu (računovodski vidik)
Zanima me, po katerem principu vi poročate? Imate primerljive zneske?