V marcu leta 2002 smo mi kot d.o.o. kupili nepremičnino od fizične osebe s kupoprodajno pogodbo. Poslovne prostore uporabljamo izključno samo za lastne potrebe. V letu 2002 smo iz tega naslova tudi uveljavljali investicijsko olajšavo v obračunu davka na dobiček za leto 2002. Sedaj nam je banka ponudila, da bi to svojo lastno nepremičnino prodali njim. Sedaj nastopi problem in sicer:
1.ali bomo morali v obračunu davka na dobiček za leto 2005 povečati davčno osnovo za že uveljavljeno olajšavo v letu 2002? - v bistvu smo nepremičnino uporabljali v letih 2002+2003+2004 in polovico leta 2005.
2. Kako je z DDVjem pri prodaji banki? Mi DDV nismo odbijali pri nabavi, ker niti ni bil obračunan, ker je bila nepremičnina kupljena od fizične osebe. Ali bomo morali plačati oz. obračunati kakšen DDV?
3. Kaj pa tisti davek od prometa nepremičnin, katerega je včasih moral prodajalec plačati v višini 2% - ali je to še vedno potrebno?
4. Nepremičnino bi potem mi kot d.o.o. nato kupili ponovno z leasing pogodbo.
Zakaj bi to storili? Banka nam je ponudila izredno ugodno obrestno mero v zvezi s temi transakcijami - mi bi potem to isto nepremičnino kupili od leasing hiše z leasing pogodbo - ali bomo lahko uveljavljali olajšavo iz naslova nakupa te nepremičnine oz. so kakšni "hakeljci" glede tega?
Hvala za posredovane izkušnje pri tej problematiki
prodaja nepremičnine
Moderator: Mirko Zbačnik