PLAČILO OBRESTI FIZIČNI OSEBI
Moderator: Mirko Zbačnik
-
prometelko
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
PLAČILO OBRESTI FIZIČNI OSEBI
Imam nekaj vprašanje.
Iz naslova posojila mora podjetje plačati fizični osebi 5% nominalne obresti na njegov osebni račun.
Zanima me ali je potrebo oddati kakšen obrazec za dohodnino na davčno in na kateri obrazec, na kateri račun, na kakšen sklic?? (kot je podobno za pravne osebe ko se poroča na ODO-2 obrazcu za zamudne obresti,...)
Poleg tega me še zanima kakšna je zakonsko določena zamudna obrestna mera, oz. kje lahko dobim ta podatek. In kakšna je obrestna mera ki jo določi pristojen minister za finance??
Vala za pomoč in odgovore.
Iz naslova posojila mora podjetje plačati fizični osebi 5% nominalne obresti na njegov osebni račun.
Zanima me ali je potrebo oddati kakšen obrazec za dohodnino na davčno in na kateri obrazec, na kateri račun, na kakšen sklic?? (kot je podobno za pravne osebe ko se poroča na ODO-2 obrazcu za zamudne obresti,...)
Poleg tega me še zanima kakšna je zakonsko določena zamudna obrestna mera, oz. kje lahko dobim ta podatek. In kakšna je obrestna mera ki jo določi pristojen minister za finance??
Vala za pomoč in odgovore.
Zdej sem pa že jast čist zmešana od vseh zakonov. Lastnik posodi firmi denar. Ali moram narediti kakšen davčni odtegljaj in poslati kakšen obrazec? In firma posodi lastniku denar. Vem,da smo o tem na forumu že debatiral in takrat se mi je zdelo,da vem o tem vse,zdej pa ne vem al je krivo vreme al delo,ampak enostavno klikerji so odpovedal.
-
prometelko
- Začetnik

osnova
Osnova za obračun odtegljaja so torej obračunane obresti (recimo obresti id glavnice našajo 2.500.000 sit je osnova)?
Kam pa nakažemo teh 25% odtegljaja, mislim na kateri račun?
Hvala za odgovor.
Kam pa nakažemo teh 25% odtegljaja, mislim na kateri račun?
Hvala za odgovor.
Najprej odgovor tidoo-ju: Ko podjetje posodi ali dobi posojilo, o tem davkariji ne poroča. Poroča samo ob IZPLAČILU ( ne pa tudi obračunu! )obresti in obračuna ustrezen davčni odtegljaj (če je to potrebno).
Prometelku pa:
Če boste obresti izplačali letos (2005), velja v skladu s 141. členom Zdoh-1, da se vam v davčno osnovo šteje samo 10% obresti, kar v praksi pomeni:
2.500.000 x 10%= 250.000,00 Sit;
od tega nakažete v imenu prejemnika na Durs 62.500,00 Sit, preostalih 187.500,00 Sit pa prejemniku obresti.
TRR, ki vas zanima je naslednji:
01100-844258153
19 d.š.izplačevalca-06092
LP,
Sven
Prometelku pa:
Če boste obresti izplačali letos (2005), velja v skladu s 141. členom Zdoh-1, da se vam v davčno osnovo šteje samo 10% obresti, kar v praksi pomeni:
2.500.000 x 10%= 250.000,00 Sit;
od tega nakažete v imenu prejemnika na Durs 62.500,00 Sit, preostalih 187.500,00 Sit pa prejemniku obresti.
TRR, ki vas zanima je naslednji:
01100-844258153
19 d.š.izplačevalca-06092
LP,
Sven
-
prometelko
- Začetnik

PREMALO ŠTEVILK
Samo tole me zanima. Ena številka v TRR-ju manjka.
Hvala za odgovor
Hvala za odgovor