RAČUN ZA PREDPLAČILO

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ravno
Začetnik
Začetnik

RAČUN ZA PREDPLAČILO

Odgovor Napisal/-a ravno »

Račun za predplačilo ki smo ga prejeli od Ajpesa za objavo podatkov sem takrat poknjižila in si odbijala ddv. Kako pa zdaj poknjižim ddv ko smo prejeli račun? Na kateri konto, da si ga ne bom še enkrat odbijala. A moram mogoče poslat na davčno tudi prilogo ddv-o.

Hvala za odgovore. :roll:
Mojca
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Račun za avans knjižite npr. 9000,00 sit :
Debet 130. =7.500,00
Debet 160. =1.500,00
Kredit 220. =9.000,00
Seveda tudi v evidenco DDV.

Plačilo 220./110.

Končni račun pa:
41../130. = 7.500,00
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Avansne račune se da knjižiti na več načinov. Jaz izhajam predvsem iz dejstva, da tu ne gre za račun (ime je res trapasto), ampak za dokument, ki obračuna DDV v predplačilu.

Avans imamo že knjižen na debetu 132, npr. 9.000,00, kamor smo ga poknjižili s prometom transakcijskega računa. IKS je ob uvedbi DDV-ja potem priporočal, da se avanskni račun vpiše v K-PRAČ, v glavni knjigi pa se knjži samo davek, npr.: 1.500,00 debet 132 v strono in na debet 160. Jaz sem si ta način prilagodila, da sem odprla konto 132-00, kjer imam te popravke zaradi DDV, to pa zato, da vedno vem, koliko je znašal celotni avans. Ko prejmemo račun za blago oz. storitev, vnesemo avansni račun v K-PRAČ v storno in storniramo tudi knjižbe v glavni knjigi in normalno vpišemo in knjižimo prejeti račun.

Veliko je odvisno od tega, kako ste vi knjižili avansni račun. Po moje ne bo nič narobe, če hkrati z knjiženjem računa, ki ste ga zdaj prejeli, stornirate knjižbe avansnega računa.

LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Knjiženje poslovnih dogodkov

Odgovor Napisal/-a MG »

Pri plačevanju avansa in posledično vse dokumentacije gre za več poslovnih dogodkov in sicer:

Knjiženje nakazila denarja iz TRR

13../1100

Knjiženje DDV po avansnem računu

26.. /
- 13../

Prejet račun

4... / 2200
26...

Storno DDV po avansnem računu ker smo prejeli račun

- 26.. /
23..

Zapiranje avansa

2200 / 13 ..

Davčna knjiga pa takole:

Ko plačamo avans in dobimo avansni račun zavedemo avansni račun v knjigo ddv kot bi bil račun.

Ko dobimo račun na datum prejema računa avans storniramo z minus zneski in vknjižimo račun.
( znesek avansa in znesek računa se namreč lahko razlikujeta )

____

Če iamo dober program nam to naredi program avtomatsko ob povezovanju avansega računa z računom pa tudi večino gornjih knjižb oziroma stornacij kot recimo storno ddv po avansnem računu.

Lep dan vsem,

MG
ravno
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a ravno »

MG ne vem če sem te čist razumela. A si mogoče namesto 16 pisal 26 ( pri knjiženju DDV) in namesto konta 13 pisal 23 (pri stornu DDV po avansnem računu ko smo prejeli račun). Saj imamo pri prejetem avansnem računu terjatev za vstopni ddv ne pa obveznost. Prosim če mi pojasnite, ker sem že čisto zmedena.

Hvala!
Mojca
MG
Super računovodja
Super računovodja

sorry

Odgovor Napisal/-a MG »

ja seveda. zamešala konte. gledala sem svoj primer za prejet avans dajala pa odgovor za dan avans. Primer je čisto isti samo konti za prejet avans in konti za ddv iz prejetga avansa so drugi kot konti za dan avans.

Prilagodite konte pa bo.

LP,

MG
anka
Super računovodja
Super računovodja

DDV - avans

Odgovor Napisal/-a anka »

Npr. dobava blaga je bila v juniju, prav tako izstavljeni avansni račun. Račun si prejel v juliju (doplnjen). Ali se lahko avansni račun upošteva pri vstopnem ddv-ju?
MG
Super računovodja
Super računovodja

DATUMI

Odgovor Napisal/-a MG »

Avansi račun se pri obračunu ddv in knjiženju ddv upošteva v obdobju v katerm je bil prejet ( v juniju ) Storno avansnega računa za potrebe obračuna ddv in knjiženja pa z datumom prejema računa ( v juliju )

Če prejmeš avansni račun in račun v istem obdobju ti avansnega računa ni potrebno zavesti ampak upoštevaš samo račun.

Lep dan,

Mg
Katy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Katy »

Ali naredim kaj narobe, če nisem upoštevala avansnega računa od AJPES-a, ampak sem si DDV odbila šele, ko sem dobila pravi račun?
Katy
Odgovori