Porodniška, da ali ne??

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
koza
Novinec
Novinec

Porodniška, da ali ne??

Odgovor Napisal/-a koza »

Morda mi lahko pomagate... : :?

Preko javnih del sem bila v društvu zaposlena od 2.2.2004 - 28.2.2005 - torej dobro eno leto. Sama sem si dodatno plačevala zavarovanje v tem času, tako da mi v delavski knjižici piše, da imam eno leto delovne dobe.
Ker se upošteva eno leto za obračun porodniške, vloži se jo en mesec pred porodom, se mi potem štejejo meseci (okt)?, nov, dec 2004 in jan in feb 2005.

Trenutno sem brezposelna in prijavljena na Zavodu za zaposlovanje in imam rok poroda 3.12.2005.

Ali sem upravičena do porodniške?? :?
Atoss
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Atoss »

Pomembno je ali si na dan pred nastopom porodniške zavarovana ali ne.
Osebno nisem bila prijavljena na zavodu za zaposlovanje, zato ne vem ali tam dobivaš kako nadomestilo; to je pomembno.

Tole je kopija odgovora na podobno vprašanje:

1. ) Namrec ce bo ob nastopu porodniske brezposelna potem dobi 55% minimalne place v RS plus dva odstotka za vsak mesec, ko je bila zaposlena v zadnjih 36 mesecih pred nastopom, maksimum je 105% minimalne place... (glej citat 41 clena zakona, zadnji odstavek). V tem primeru sploh ni pomembno kako visoko placo je imela do sedaj, ker je ne bodo upostevali. AJA 105% minimalca je trenutno 123.375 bruto oz neto (brez olajsav): 88.256 sit.
citat:
Za zavarovanca iz drugega odstavka 39. člena tega zakona se kot osnova upošteva 55% minimalne plače. Tako določena osnova se za vsak mesec zavarovanja za starševsko varstvo, ki ga je imel v zadnjih treh letih pred nastopom posamezne vrste starševskega dopusta, poveča za 2% minimalne plače, vendar največ za 50% minimalne plače.
konec citata.

2.) druga moznost; ce bo ob nastopu porodniske zavarovana na zavodu, pa bodo vzeli popvrecje zadnjih 12 mesecev; se pravi pet njenih zadnjih plac in sedem nadomestil iz zavoda

http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/izracunOSNOVA.asp

Cel zakon je tukaj:
http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/zakonZSDPUPB1.asp
koza
Novinec
Novinec

Zavarovana sem skozi - občina mi plačuje osnovno, jaz pa si plačujem dodatno pri Vzajemni.
Če si bil zaposlen preko javnih del nisi nikakor upravičen do denarnega nadomestila.

Torej bom dobila??? Ju, hu!!

Hvala za odgovor :lol:
Atoss
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Atoss »

Glede na tvoje podatke, bo tvoje nadomestilo v času porodniške 55+24 torej 79% minimalne plače.
koza
Novinec
Novinec

Še eno???

Kaj pa je s starševskim dodatkom?? Svetovalka na CSD mi je namreč omenila, da dobim še to...

Zelo sem firbčna in me zanimajo vsi možni prilivi, saj bo vsak tolar dobrodošel, če samo pomislim, da bom mama samohranilka.
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

koza napisal/-a:Še eno???

Kaj pa je s starševskim dodatkom?? Svetovalka na CSD mi je namreč omenila, da dobim še to...

Zelo sem firbčna in me zanimajo vsi možni prilivi, saj bo vsak tolar dobrodošel, če samo pomislim, da bom mama samohranilka.
----------------------
STARŠEVSKI DODATEK

Prosim pojdi na stran: http://www.csd-lj-siska.si/prejemki/sta ... odatek.asp

Tam vse piše. :)

LP,
ninca1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a ninca1 »

koza, meni se zdi, da si zamešala zdravstveno zavarovanje in zavarovanje za pok., invalidsko in zdravstveno zavarovanje (in starševsko varstvo). če bi na zavodu prejemala nadomestilo (na zavodu, ne na socialni), bi to zavarovanje avtomatsko imela, tako pa mislim, da ga nimaš. če bi dan pred nastopom delala, bi ti upoštevali povprečje dohodkov v zadnjih 12 mesecih, če pa ne boš, pa tako, kot ti je napisala atoss.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Porodniška

Odgovor Napisal/-a MG »

Do porodniške si vsekakor upravičena. Upošteva se zadnjihn 12 mesecev ne glede na trenutni status. Za mankajoče mesece pa 55 % minimalne plače.

Se pravi če si bila zaposlena v zdanjih 12 mesecih 5 mesecev se upošteva prihodek teh 5 mesecev za katerega je bilo plačano zavarovanje za starševsko varstvo. Za mankajoče meseca pa 55 %.

Vse informacije dobiš na internetni strani centra za socilano delo šiška. ( zelo dobra stran za socilane pravice)

link: http://www.csd-lj-siska.si/

Sicer pa povprašaj referntko na tvojem CSD- ju.

Lp,

MG
sipi
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sipi »

Kako pa je v primeru, da imaš popoldansko obrt, ostaneš brez zaposlitve, si noseča 4 mesece in si bila pred prekinitvijo v bolniški (rizična nosečnost). Niti na socialni, in niti na borzi niso znali točno povedati kako in kaj naprej. Rekli so samo, da ali se sam zaposliš, ali pa zapreš popoldansko obrt. Kako je po tem z bolniško, če se sam zaposliš :?: , kako pa če zapreš obrt.
*Sandra*
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

?

Odgovor Napisal/-a MG »

POPOLDANSKE OBRTI NE MOREŠ IMETI ČE NISI ZAPOLSEN. ALI JO MORAŠ PRIJAVITI KOT POLNO OBRT ALI PA ZAPRETI.

Če prijaviš obrt si lahko na bolniški ampak jo do 30 delovnih dni plačaš sam , nad 30 delovnih dni pa zahtevaš refundacijo.

LP,

MG
Odgovori