Prosim za nasvet
Vem da to ne sodi ravno v to rubriko pa vendar......
Delam v negospodarstvu,vendar večkrat pomagam kolegici ki dela v gospodarstvu.Sedaj bo ona odsotna cca 2 leti in so me vprašali če bi začasno prevzela del njenega dela(obračun plač,knjiženje v glavno knjigo in izdelavo zaključnega računa.) Za ostalo delo so priučili enega že pri njih zaposlenega člana kolektiva.Zanima me ali naj za ta čas odprem popoldanski s.p. ali naj mi izplačujejo po pogodbi o delu.Vem da je, če so podani elementi delovnega razmerja delo po pogodbi preganjano.Pa vendar bi rajši delala po pogodbi kot da odprem popoldanski s.p. Delo bi opravljala pri meni doma.Prosim povejte mi svoja mnenja.
SP AL POGODBA O DELU
Moderator: Mirko Zbačnik
SP AL POGODBA O DELU
klelija
Odgovor na vaše vprašanje ni tako preprost.
Najprej je treba vedeti za kakšen obseg dela gre.
Za podjemno pogodbo namreč velja da se s podjemno pogodbo se podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kot je izdelava ali popravilo kakšne stvari, kakšno telesno ali umsko delo ipd., naročnik pa zavezuje, da mu bo za to plačal.
Kar v praksi pomeni, da ne morete imeti podjemne pogodbe za 2 leti ampak jo je treba sklepati za vsak opravljen posel.
Še preden pa sprejmete kakršnokoli odločitev, povprašajte še vašega bodočega "delodajalca", saj ste zanj kot s.p. bistveno cenejši kot podjemnik.
Najprej je treba vedeti za kakšen obseg dela gre.
Za podjemno pogodbo namreč velja da se s podjemno pogodbo se podjemnik zavezuje opraviti določen posel, kot je izdelava ali popravilo kakšne stvari, kakšno telesno ali umsko delo ipd., naročnik pa zavezuje, da mu bo za to plačal.
Kar v praksi pomeni, da ne morete imeti podjemne pogodbe za 2 leti ampak jo je treba sklepati za vsak opravljen posel.
Še preden pa sprejmete kakršnokoli odločitev, povprašajte še vašega bodočega "delodajalca", saj ste zanj kot s.p. bistveno cenejši kot podjemnik.