storitev Hrvaška

Moderator: Mirko Zbačnik

anazus

storitev Hrvaška

Odgovor Napisal/-a anazus »

Od Hrvaškega podjetja smo prejeli račun za skladiščenje v carinskem skladišču Hrvaška. (prefakturirali so račun, ki so ga prejeli. Njihov prejet račun je v kunah in vsebuje pdv). Na našem prejetem računu je skupni znesek v EUR. Ni nobenega davka, niti kakšne klavzule, da bi bil davek oproščen.

Zanima me, če je račun pravilen in kako ga sknjižiti.
Lp, Suzana.
OBRANGORAZD
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a OBRANGORAZD »

Ker je storitev opravljena na hrvaškem ne gre v DDV knjige.
METER GOR DOL !
anazus

Pa bi moral biti na njihovem računu vseeno zaveden DDV?
tessa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a tessa »

Na računu bi lahko bil le njihov davek na dodano vrednost, naš DDV je lahko samo na računih, ki ga izstavijo davčni zavezanci v Sloveniji.
Lahko, da je ta cena že z davkom. Račun so namreč izstavili v skladu z njihovo zakonodajo.
lp
anazus

Še vedno me bega nekaj. Ali gre po vašem mnenju za storitev, za katero ne veljajo izjeme po drugem in tretjem odstavku 17. člena ZDDV. Če bi bilo tako, potem tega računa ne vpišem v davčne evidence in ne odvedem DDV-ja po načelu samoobdavčitve.

V drugem odstavku 17. člena ZDDV so naštete storitve, obdavčene glede na kraj, kjer so opravljene. Za kraj storitve se šteje kraj, kjer je storitev dejansko opravljena, če gre za pomožno prevozno storitev, kakršne so nakladanje, razkladanje, pretovarjanje in druge storitve v zvezi z naštetimi ali drugimi storitvami v povezavi s prevozom. Če spada skladiščenje pod tovrstne storitve, pa plačamo DDV po načelu samoobdavčitve.

Kaj menite? Lepo prosim za opredelitev storitve?
tessa
Začetnik
Začetnik

Saj prav razumem - račun vam je izstavilo hrvaško podjetje.
Samooobdavčitev se dela samo, če dobite dobavo iz EU, - kar hrvaška ni. Strinjam se z Gorazdom, ta račun sploh ne gre v davčno knjigo.
Kar se pa tiče knjiženja je takole
obveznost do dobavitelja - kredit
41- stroški skladiščenja - debet.
lp
anazus

A če bi pa Hrvat opravil storitev v Sloveniji, bi pa šlo za samoobdavčitev ali ne? Iks št. 4/2004 str.139
Če je izvajalec take storitve tujec - zavezanec iz EU z ID številko ali iz tretje države oz. s tretjega ozemlja, ki opravi storitev v Sloveniji,
- plača DDV sam ali njegov zastopnik v Sloveniji
- če ne, plača DDV prejemnik - naročnik storitve iz Slovenije (drugi stavek drugega odstavka 12. člena ZDDV) po načelu samoobdavčitve in ni pomembno, ali je zavezanec z ID številko ali mali zavezanec.
OBRANGORAZD
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a OBRANGORAZD »

napisali ste, da gre za carinsko skladišče in ne da je to storitev ki je povezana z dobavo blaga v SLO. Obrnite situacijo.
METER GOR DOL !
anazus

Ne, seveda gre za skladiščnino na Hrvaškem. Ker pa je Tessa omenila:
"samoobdavčitev se dela samo, če dobite dobavo iz EU, - kar hrvaška ni." sem navedla primer, če bi Hrvat opravil storitev v Sloveniji. Takrat pa bi bila samoobdavčitev ali ne? Če jaz prav razumem Tessin odgovor, se samoobdavčitev dela samo od dobave iz Eu, vendar IKS pravi drugače!?

Lp, Suzana.
tessa
Začetnik
Začetnik

Mogoče sem napačno napisala :? , mislila sem predvsem na primer, ki si ga opisala. Priznam pa, da se s primerom, da bi delali samoobavčitev na podlagi računa, ki ga opravi davčni zavezanec v izven EU še nisem srečala.
Imeli smo podoben primer š švicarskim podjetjem, vendar se je le to zaradi lažjega poslovanja v Sloveniji identificiralo za namene DDV.
anazus

Ok. Da končamo to zgodbo. Ne gre v davčne knjige in ni samoobdavčitve v omenjenem primeru?

LP, Suzana.
tessa
Začetnik
Začetnik

Pravilno. :)
lp
Odgovori