Smo društvo, ki izdaja tudi cedeje in nismo zavezanci za DDV. Prodajo želimo urediti prek posrednika.
Posrednik je od nas zahteval, da mu izstavljamo račune z DDV-jem, čeprav nismo zavezanci za DDV. Ker se s tem nismo strinjali, od nas zdaj zahteva, da mu izdamo račun za znesek, znižan za stopnjo DDV-ja. (Primer: naš cede stane 2.000 SIT, po ravno toliko ga posrednik prodaja. Zahteva pa, da mu izstavimo račun za bodisi 2.000 SIT z DDV-jem 157 SIT bodisi račun samo za 1.843 SIT).
Nisem ne vem kak računovodja, toda moja pamet mi pravi, da je logika posrednika povsem mimo. Povejte mi, ali imamo prav ali ne? Če imamo prav, mi svetujte, kako naj posrednika prepričam?
Bilobil
DDV na računu
Moderator: Mirko Zbačnik
Če niste zavezanci za ddv, izdajate račune brez ddv, torej vaš kupec nima vstopnega ddv. Če on potem prodaja po isti ceni in je zavezanec za ddv, mora ceno oblikovati z ddv-jem in ddv plačati državi, torej se mu računica ne izide: vam plača 2.000 SIT, proda tudi po 2.000 (1.843+157, od tega je 157 za državo). Trgovec ceno verjetno oblikuje sledeče: nabavna cena+odvisni stroški+razlika v ceni+ddv=prodajna cena. Če sem vnesemo še številke, je trgovčeva trditev pravilna: 1.843+0+0+157=2.000; zaslužka nima nobenega, vam plača 1.843, državi pa 157-0=157 (ker ni vstopnega ddv).
-
OBRANGORAZD
- Računovodski vajenec

Pri vsej stvari me najbolj moti to, da ne vem kje ste vzeli osnovo 1843 SIT in DDV 157 SIT, saj so CD-ji in DVD-ji že nekaj časa obdavčeni z 20% DDV.
Kar pa se tiče posrednika, pa mi ni jasno, kaj bo pa on dobil za uslugo, da vam prodaja CD-je, saj če mu vi prodate po 2000 in jih on naprej proda za 2000 mu nič ne ostane, pa še DDV bo moral od tega odvesti državi, če je davčni zavezanec, se pravi da bo v krepki zgubi.
Kar pa se tiče posrednika, pa mi ni jasno, kaj bo pa on dobil za uslugo, da vam prodaja CD-je, saj če mu vi prodate po 2000 in jih on naprej proda za 2000 mu nič ne ostane, pa še DDV bo moral od tega odvesti državi, če je davčni zavezanec, se pravi da bo v krepki zgubi.