Del naših proizvodnih kapacitet uporabljamo za izdelavo specialnih konstrukcij po zahtevah naročnika. Tuji naročnik (iz EU) nam svoj material dostavi skoraj v celoti v skladu s svojimi materialnimi normativi in nam prepusti tehnološko obdelavo projekta.
Zaradi racionalne obdelave in sodobnih tehnoloških rešitev se nam večkrat pojavijo znatni ostanki in viški materiala, ki jih naročnik ne zahteva v vračilo in bi jih lahko uporabili za izdelavo lastnih proizvodov.
Zanima me:
1. kako te viške materiala preknjižiti iz proizvodnje na lastno skladišče surovin?
2. ali moram ta material ovrednotiti (in kako) ter odvesti državi DDV na vrednost zaloge?
3. pri prodaji izdelka v katerega je vgrajen del prihranjenega materiala moram državi še enkrast odvesti DDV!?
4. kakšen je zakonsko predpisan postopek za vrednotenje takšnih viškov?
Lepo prosim, če mi lahko kdo pomaga z nasveti (sem popoln začetnik) ker mi "nikakor ne gre v glavo", da bi moral za prihranjen materiall 2x plačati DDV. Še enkrat povdarjam, da se prihranki pojavljajo izključno zaradi skrbne manipulacije z materialom in izvirnih kakovostnih tehnoloških rešitev, ki so zahtevale tudi precejšnja finančna sredstva. Prav tako zahteva manipulacija z ostanki nestandarnih dimenzij, sortiranje in skladiščenje le teh kar precejšen denar...
Vnaprej se vam iskreno zahvaljujem za odgovor!
Prihranek materiala, prenos iz proizvodnje, vrednotenje, DDV
Moderator: Mirko Zbačnik
-
ZacetnikSasho
- Novinec