Če podjetje opravlja prevozne storitve mora nekdo imeti opravljeno licenco - izpit. Ali mora biti ta nosilec licence v rednem delovnem razmerju, ali je dovolj, da je zaposlen samo pogodbeno, ob svoji redni službi?
Kakašne so lahko posledice, če podjetje posluje cca 2 meseca brez licence, ker so dopusti in je izpit možen šele septembra?
Hvala za odgovore!
LICENCA ZA PREVOZE
Moderator: Mirko Zbačnik
Kolikor vem mora biti obvezno v rednem delovnem razmerju. Ni pa določeno ali za nedoločen čas ali za določen.
V primeru da nima licence ostaja le upanje da vas nihče ne dobi (inšpekcija, policija).
Kot primer kako smo mi reševali problematiko voznika (nosilec licence je že predhodno, pred zasedbo tega del. mesta, naredil izpit):
Mi smo pri prijavi voznika naredili tako, da smo prijavo na izpit osebno nesli na GZS kjer so nam jo požigosali da so jo dobili. V primeru da nas dobijo, da je ta voznik vozil, predno je imel narejeno NPK, bi kot razlog ali olajševalne okoliščine navedli z dokazili da je bil voznik že pred prvo vožnjo prijavljen, ampak ni naša krivda da nimajo prej razpisanega roka. Človeka ne moreš imeti zaposlenega, če mu ne smeš dati dela.
Vendar na izpit iz NPK, doslej nismo čakali dlje kot 3 tedne.
Je pa res da je to velik riziko in da pač upaš na uvidevnega inšpektorja.
Kazni pa so zelo visoke, če te dobijo pri par neupoštevanjih pravilnika, pa ti imajo možnost odvzeti licenco.
LP
Nusa
V primeru da nima licence ostaja le upanje da vas nihče ne dobi (inšpekcija, policija).
Kot primer kako smo mi reševali problematiko voznika (nosilec licence je že predhodno, pred zasedbo tega del. mesta, naredil izpit):
Mi smo pri prijavi voznika naredili tako, da smo prijavo na izpit osebno nesli na GZS kjer so nam jo požigosali da so jo dobili. V primeru da nas dobijo, da je ta voznik vozil, predno je imel narejeno NPK, bi kot razlog ali olajševalne okoliščine navedli z dokazili da je bil voznik že pred prvo vožnjo prijavljen, ampak ni naša krivda da nimajo prej razpisanega roka. Človeka ne moreš imeti zaposlenega, če mu ne smeš dati dela.
Vendar na izpit iz NPK, doslej nismo čakali dlje kot 3 tedne.
Je pa res da je to velik riziko in da pač upaš na uvidevnega inšpektorja.
Kazni pa so zelo visoke, če te dobijo pri par neupoštevanjih pravilnika, pa ti imajo možnost odvzeti licenco.
LP
Nusa