Neupoštevanje olajšave za otroke

Moderator: Mirko Zbačnik

LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Neupoštevanje olajšave za otroke

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Zdravo. Danes sem za enega izmed zaposlenih ugotovila, da mu nisem upoštevala olajšave za 2 otroka in ženo v letu 2005 (razen pri izplačilu decemberske plače v januarju). :shock: To je za cca 122.000,00 sit olajšav mesečno, zaposleni pa bi dobil 30.000,00 sit neto več mesečno.
Zdaj me zanima ali je mogoče - čeprav dvomim - da bi zadevo nekako popravila, ne da bi mi bilo potrebno popravljati vse REK obrazce za leto 2005? :oops: Sicer mu bom od naslednjega meseca dalje upoštevala olajšavo, z delavcem pa se bom poskušala dogovoriti, da pustim za nazaj kot je bilo. Ali je imel kdo podobno situacijo in kaj je naredil? Sicer pa se čudim, da zaposleni ni nič opazil, saj 30.000,00 sit mesečno ni majhen znesek :o
LP :)
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Letošnje mesece je že preživel.Vesel bo čez leto dni,ko bo imel že plačan dopust!
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Pred leti se mi je zgodilo, da sem napačni delavki po pomoti črtala olajšavo za otroka. V mojem primeru je delavka to ugotovila v decembru, zagnala vik in krik do davčne, vendar se ni dalo popraviti. Šele pri obračunu dohodnine je dobila poračunano dohodnino. :oops:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Hvala, Kaj in Helena. Ne bom nič komplicirala. Opozorila ga bom na to, da nisem upoštevala olajšave in mu povedala, da se za nazaj ne da nič narediti. Od zdaj naprej pa bom olajšavo seveda upoštevala.
LP :) :)
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Upam, da ne kompliciram preveč. kaj pa, če pokličete svojo referentko in povprašate, kako in kaj. Nekoliko bi bilo "telovadbe" z obrazci in poračuni neto plač.... . Navsezadnje je pa res, da se vse poračuna s letnim obračunom.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Druker
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Druker »

Pri nas smo delavki napačno upoštevali olajšavo za dva otroka - preveč akontacije dohodnine in premajhna plača. Na DURSu smo se zmenili, da bodo preplačano akontacijo upoštevali ('na roke jo je vnesla') in jo bo dobila naslednje leto pri dohodnini nazaj (mini brezobrestni kredit državi). Ni bilo potrebnih nič novih obrazcev in podobnega... Delavka pa se tudi ni nič pritoževala. Je pa res, da je šlo vseskupaj za samo kakšnih 20 jurjev v treh mesecih.
LP
Peter
-------
Nisem računovodja. Se še učim.
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a gbranka »

ne vem čemu tak vik in krik. Saj bo delavec dobil soj denar. Pač malo z zamudo, vendar pa bo toliko bolj "lušno". Kajti dobil bo kar precejšen znesek pri poračunu dohodnine. In iz lastnih oz. moževih izkušenj vam povem, da je prav prijeten občutek, ko dobiš odločbo in so na njej lahko tudi zneski do 200.000,00 ali pa še več. Odvisno od plače in št. vzdrževanih članov.

Se je pa meni pripetil drugačen problem. Tega sicer sploh opazila ne bi, ker o plačah nisem imela dosti pojma, dokler nisem šla na izobraževanje za računovodjo. Takrat sem opazila, da mi računovodkinja obračunava pri plači dvojno splošno olajšavo (lani mislim da 11%) in olajšavo za dva otroka. V bistvu imam dva otroka, vendar zanju nisem imela namena uveljavljati olajšave, saj jo je že mož. Tako sem pet mesecev zaporedoma plačevala samo okrog 1000 sit dohodnine namesto 30000.
Ko pa je prišla odločba je bilo pa treba plačati. Dobrih 62000. S tem, da sem imela nekaj mesecev še porodniško, ki ni bila visoka in en mesec brezposelnosti - brez nadomestila. Če pa bi imela še v teh mesecih višjo plačo, pa bi plačala krepko čez 100.000,00. Vendar imam srečo, da se je dalo z delodajalcem dogovoriti, da mi je on plačal dohodnino. Neuradno seveda.

Zato menim, da ni tako hudo, če ti nekdo ne da družinskih članov v olajšavo pri plači. Huje je, če ti jih da, pa ti jih ne bi smel.

ps. Če mislite, da je bil moj neto kaj višji zaradi olajšav, se motite. Ni bil. Pač pa je bil nižji bruto, kar pri otr. dodatku in plačilu vrtca sicer parav pride. No pa to je že druga zgodba. Dogovorjeno sem imela neto plačo in ne bruto. Zato nisem dobila zaradi olajšav nič več, kot bi sicer.

Pa lep pozdrav vsem.

branka
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Tudi meni se zdi, da mora biti super, če sredi poletja dobiš 200.000,00 sit, pa čeprav si financiral državo 1 leto.
Branka, glede vaše dohodnine pa menim, da je popolnoma upravičeno, da vam jo je plačal delodajalec, saj je, glede na obračun plače (neto dogovorjeni znesek) to njegov strošek :!:
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

lotica hvala za odgovor. Tako sem tudi razložila delodajalcu. Imel je srečo glede mojih preteklih dohodkov, sicer bi bil ta znesek za kar nekaj tisočakov višji. Potem pa so tu še prispevki in davek na plače. (nižji bruto manj prispevkov in davka).

Branka
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sklepanje plač v neto zneskih je včasih lahko problematično. Jaz sklenem pogodbo v neto znesku in recimo, da si zaželim, da bi tudi upopšteval olajšavo za otroke. Kako ti delodajalci razumejo to reč? Plače se morajo sklepati namreč v bruto zneskih.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
OBRANGORAZD
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a OBRANGORAZD »

jaz bi vse preskočil in bi rad samo tistih 200 jurčkov ker grem ravno na morje- kako se že to naredi?
:P 8)
METER GOR DOL !
gbranka
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

JA VEM, DA SE MORAJO SKLEPATI V BRUTO ZNESKIH. TAKRAT PA NA TO ŠE POMISLILA NISEM. ŠE MANJ PA SE O TEM SANJA DELODAJALCU.

BRANKA
Odgovori