Refundacija bolniške
Moderator: Mirko Zbačnik
Refundacija bolniške
Zaradi preveč obračunane boleznine sta konta 250 in 470 neusklajena. Mi lahko kdo svetuje kako in kam naj poknjižim preveč zaračunano boleznino?
LP
LP
moral bi popraviti obračun
ne vem zakaj bi bila ta dva konta neusklajena, kajti refundacije se knjižijo:
165/250, torej imaš na kontu 165-terjatve za refundacije preveč ali premalo,
čeprav, če je znesek majhen ne vem če se izplača popravljati obračun, torej daj v izredene odhodke, vendar moraš paziti pri poročanju za M4/M8
ne vem zakaj bi bila ta dva konta neusklajena, kajti refundacije se knjižijo:
165/250, torej imaš na kontu 165-terjatve za refundacije preveč ali premalo,
čeprav, če je znesek majhen ne vem če se izplača popravljati obračun, torej daj v izredene odhodke, vendar moraš paziti pri poročanju za M4/M8
barbarak, ravno zaradi tega imam sedaj problem. Bolniška je bila obračunana po urni osnovi za tekočo plačo(950,00 SIT). S tem, da je 1. napaka že v tem da je bila obračunana 100% namesto 80%(kot bi morala biti, ker gre za nego otroka) in 2. napaka, da revalorizacijski faktor iz preteklega leta za isto obdobje (1,1134 ni bil upoštevan). Tako sedaj pri zahtevku za povračilo izplačanih nadomestil plač dobim precej nižjo refundirano vrednost. Preveč plačanih prispevkov in neskladje.... skratka, meni se zdi katastrofalno, sploh pa se ne znajdem...
PS:če si morda imela v mislih (dohodnina iz preteklega leta zmanjšano za regres : z 2088 ur) kot osnova.
Hvala!
PS:če si morda imela v mislih (dohodnina iz preteklega leta zmanjšano za regres : z 2088 ur) kot osnova.
Hvala!
Faktor sem šele sedaj upoštevala pri zahtevku za povračilo izplačanih nadomestil plač. Pri samem obračunu plač ta faktor ni bil upoštevan. To je napaka bivše računovodkinje, ki jo sedaj skušam nekako rešit in ravno zato sprašujem kam z razliko preveč obračunane terjatve boleznine. Naj razliko (preveč obračunano boleznino)sploh prikažen na kontu 161 ali vse skupaj pustim tako kot je ali naj razliko raje preknjižim iz 161 na 745? Ali je kaka druga rešitev?
Za odgovor še enkrat hvala!
Za odgovor še enkrat hvala!
Faktor upoštevaš pri zahtevku za refundacijo nadomestil, ki jih firmi povrne ZZZS. Urno postavko delavca iz preteklega leta (2003), ki jo dobiš tako, da vzameš bruto plačo (brez regresa) in jo deliš z 2088 ur, pomnožiš z faktorjem (dobiš ga tako, da povprečno bruto plačo RS za predpretekli mesec deliš z povprečno plačo RS za leto 2003 - faktor za mesec februar 277.591,00 : 253.200,00 = 1,0963). Dobljen rezultat pomnožiš z 80% (nega, boleznine nad 30 dni, če gre za poškodbo izven dela) oz. 90% če gre za bolezen nad 30 dni) in tako dobiš urno postavko po kateri ti ZZZS refundira nadomestila. Vsekakor pa delavec ne sme dobiti več, kot če bi delal. Npr. če je urna postavka za refundacijo višja od urne postavke delavca, ki jo doseže delavec če dela, ti ZZZS refundira po nižji urni postavki.
Upam, da sem bila jasna.
Upam, da sem bila jasna.