KOPALNICA
Moderator: Mirko Zbačnik
-
OBRANGORAZD
- Računovodski vajenec

-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Kot je že obrangorazd napisal, odvisno od tega, čigava je nepremičnina.
Če ni last podjetja, potem gre za dolgoročno odložene stroške poslovanja (001).
Če je last podjetja, imaš tri možnosti:
- tretiraš podvig kot vzdrževanje (412)
- ugotoviš, da nove sanitarije, ki jih prej niste imeli, povečujejo vrednost vaše poslovne stavbe in zato povečaš vrednost poslovne stavbe
- ugotoviš, da podvig podaljšuje življensko dobo stavbe in zmanjšaš popravek vrednosti
V bistvu je druga možnost najbolj neprijetna in se je ponavadi, vsaj jaz, v praksi izogibam. Raje bi se odločila za prvo ali tretjo možnost, sploh, ker na računu piše "preureditev". Odločitev, ali direktno v stroške ali pa zmanjšanje popravka vrednosti, pa je precej odvisna tudi od razmerja med vrednostjo stavbe in vrednostjo preureditve. V bistvu gre tu za "politično odločitev".
LP!
Če ni last podjetja, potem gre za dolgoročno odložene stroške poslovanja (001).
Če je last podjetja, imaš tri možnosti:
- tretiraš podvig kot vzdrževanje (412)
- ugotoviš, da nove sanitarije, ki jih prej niste imeli, povečujejo vrednost vaše poslovne stavbe in zato povečaš vrednost poslovne stavbe
- ugotoviš, da podvig podaljšuje življensko dobo stavbe in zmanjšaš popravek vrednosti
V bistvu je druga možnost najbolj neprijetna in se je ponavadi, vsaj jaz, v praksi izogibam. Raje bi se odločila za prvo ali tretjo možnost, sploh, ker na računu piše "preureditev". Odločitev, ali direktno v stroške ali pa zmanjšanje popravka vrednosti, pa je precej odvisna tudi od razmerja med vrednostjo stavbe in vrednostjo preureditve. V bistvu gre tu za "politično odločitev".
LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
-
MARJETICAVA
- Računovodja

-
OBRANGORAZD
- Računovodski vajenec

-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Kaj pa vem. Vse moje računovodkinje so me nekako vzgojile, da naj tega ne počnem. Nabavna vrednost stavbe naj bi bila "sveta". tudi zaradi vprašanja amortizacijske stopnje. Recimo, stavbo imaš na 25 let, t.j. 4 % stopnja. Po petnajstih letih renoviraš oz. vgradiš kopalnico. Kaj zdaj? Vzameš za to kopalnico 10% stopnjo? Kaj pa če kopalnico vgradiš po štiriindvajsetih letih? Ti take stvari računalnik sploh omogoča? Ali pa se bo ta presneta kopalnica amortizirala še petnajst let, ko se stavba več ne bo - kar je precej smešno morda pa tudi ne? Ali je treba to prišteti k osnovi pa preračunati am. stopnjo? Po pravici povedano, mi te stvari nikoli niso bile čisto jasne. Za vsak namig in nasvet bom hvaležna.
Doslej sem imela izkušnje samo z nadgradnjami računalniške opreme, ampak tam je stopnja 50% in vse se kar hitro sčisti. Čeprav, nikoli nisem čisto doboro vedela, če delam prav, ker sem nadgradila brez spremembe stopnje, kar je bilo malo hecno ampak vsaj iz davčnega vidika najbrž ni bilo narobe. Tudi revizor ni imel pripomb. Me pa res zanima, kaj se stori npr. pri proizvodnih stroji, ki imajo tudi daljšo življensko dobo.
Zato se mi zdi mnogo bolj čisto zmanjšati popravek vrednost in doslej sem imela računalniške programe, ki so to lepo omogočili. In jaz tu ne vidim nobenega problema. In zadeve se mi zdijo bolj čiste. Potem mašina sama računa tako, kot je prav. No, če program tega ne omogoča, potem se je najbrž treba drugače znajti, spet odvisno od programa, ampak marsikaj se da.
LP!
Doslej sem imela izkušnje samo z nadgradnjami računalniške opreme, ampak tam je stopnja 50% in vse se kar hitro sčisti. Čeprav, nikoli nisem čisto doboro vedela, če delam prav, ker sem nadgradila brez spremembe stopnje, kar je bilo malo hecno ampak vsaj iz davčnega vidika najbrž ni bilo narobe. Tudi revizor ni imel pripomb. Me pa res zanima, kaj se stori npr. pri proizvodnih stroji, ki imajo tudi daljšo življensko dobo.
Zato se mi zdi mnogo bolj čisto zmanjšati popravek vrednost in doslej sem imela računalniške programe, ki so to lepo omogočili. In jaz tu ne vidim nobenega problema. In zadeve se mi zdijo bolj čiste. Potem mašina sama računa tako, kot je prav. No, če program tega ne omogoča, potem se je najbrž treba drugače znajti, spet odvisno od programa, ampak marsikaj se da.
LP!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Če pa je osnovno sredstvo v najemu, bi moral biti strošek večjih vzdrževalnih del strošek najemnine. Le manjša vzdrževalna dela gredo lahko v stroške. Tako so nas učili na seminarju.
Tako, da tukaj nastane problem. Prej smo knjižili kot vlaganja v tuja osnovna sredstva sedaj pa to ne bi smeli več.
Me pa resnično zanima kako delate drugi in če imate izkušnje z DURSom-
Lep pozdrav
Vida
Tako, da tukaj nastane problem. Prej smo knjižili kot vlaganja v tuja osnovna sredstva sedaj pa to ne bi smeli več.
Me pa resnično zanima kako delate drugi in če imate izkušnje z DURSom-
Lep pozdrav
Vida
-
Knjigovodja
- Računovodski vajenec

Hvala. Tudi sama razmišljam v tej smeri. Ampak vedno je treba misliti še na davčno priznaneelektrik napisal/-a:Baje, da naj dograditev OS ne bi smela vplivati na obdobje amortiziranja. Tako bi morali preračuti novo stopnjo. Tako po SRS. Tudi jaz bi se odločil za zmanjšanje popravka.
Recimo, če imaš neko sredstvo, amortizacijska stopnja je 25%. Po dveh letih ga nadgradiš. Po SRS: to sredstvo bo v uporabi še dve leti torej se bo strošek nadgradnje amortiziral samo dve leti. Ali je to sprejemljivo z davčnega vidika? Bi znal biti kakšen problem? Predvsem, če gre za velike zneske, mislim.
@ 3739 : Zanimiv podatek. Vendar bi jaz str. vlaganja v tuja osnovna sredstva še vedno dala med dolgoročno odložene str. poslovanja (vsaj na štiri leta, oziroma toliko let, kolkor še mislijo biti najemniki). Tako je tudi po SRS. O vrednosti vlaganja bi obvestila tudi lastnika (zanj je v bistu to prihodek, pa naj malo davka plača - seveda, če bo kopalnica ostala tudi, ko se najemnik izseli), itak vlagati ne morem brez njegovega dovoljenja.
Skratka, imela sem podoben primer. Najemnik si je želel tuš in umivalnik in je postavil "montažno kopalnico" v delovni prostor. to kopalnico smo smatrali kot dolgoročno odložene str. poslovanja., saj je pogodba določala, da mora najemnik po izteku najemne pogodbe vrniti prostore v takem stanju, kot jih je prejel. Ko se je pogodba iztekla, je podrl tudi kopalnico.
LP!