prodaja osebnega vozila

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tessa
Začetnik
Začetnik

prodaja osebnega vozila

Odgovor Napisal/-a tessa »

Prodajamo osebno vozilo pridobljeno v sistemu DDV, vstopnega davka si nismo odbijali. Referentka na Dursu mi je pojasnila, da moramo na računu obračunati DDV! Mislim da nima prav, glede na 27.člen ZDDV.
Kaj menite ?! :oops:
Hvala
miska
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a miska »

Mislim, da ste ob nakupu vozila plačali ddv le odbili si ga niste ker gre za osebno in ne tovorno vozilo
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Prav imate, če si vstopnega ddv-ja niste odbijali vam ga tudi ni potrebno obračunati (3. točka 27. člena ZDDv )
Lp
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Pred kratkim se raziskovala to zadevo. Prišla sem do zaključka, da je DDV potrebno obračunati, priznate pa si lahko vstopni DDV od knjižne vrednosti vozila na dan prodaje vozila, s tem, da vstopni DDV ne sme biti višji, kot je izhodni.
misty
Računovodja
Računovodja

Stina, vaš odgovor velja, če je bil avtomobil kupljen v sistemu prometnega davka.(191. člen Pravilnika ZDDV)
Lp
tessa
Začetnik
Začetnik

Tudi jaz sem podobno razmišljala kot misty, le da me je naša referentka na durso malo zavedla. Če smo DDV že enkrat plačali ga ne moremo še enkrat. Hvala za pomoč! :P
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Če pa je bil avto kupljen v sistemu prometnega davka, pa moramo obračunati DDV? Ne vidim logike.

Če na računu ni obračunanega DDV, pa mora kupec plačati Davek na promet motornih vozil?
tessa
Začetnik
Začetnik

Ja, če ni DDV na računu mora kupec plačati DMV. Razlika je v tem da je DMV 5% , DDV pa 20%. Se pač zmeniš za malo nižjo ceno s kupcem
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Kako pa se v obazcu DDV-o prikaže, da si poračunal promenti davek, (kam se vpiše zneske?) ker je bilo vozilo prodano sedaj, nabavljeno pa v sistemu prometnega davka?
misty
Računovodja
Računovodja

Ddv, ki si ga smete odbiti v KPR:
sedanja vrednost stolpec 8, ddv stolpec 13
Ddv, ki ga morate plačati v KIR:
Prodajna vrednost (z ddv-jem) stolpec 7, osnova v stolpec 17, ddv v stolpec 18.
V obrazec ddv-o pa vhodni ddv v vrstico 42 (osnova v vrstico 21), izhodni pa v vrstico 32 (osnovo v vrstico 11).
Priložiti morate tudi prilogo v kateri posebej poročate o tako odbitem ddv-ju.
Lp
racunalnik
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a racunalnik »

Kaj pa če je osebni avto že odpisan (zamortiziran)?Avto lahko odpeljemo na odpad ali pa ga "šenkamo" nekomu. Kaj pa tukaj? :roll:
misty
Računovodja
Računovodja

Če ga odpeljete na odpad, morate za to imeti kakšen dokaz (sliko, potrdilo o uničenju..), če pa ga šenkate morate obračunati ddv od tržne vrednosti avtomobila, tudi če nima več knjigovodske vrednosti.
Lp
Odgovori