Prehod iz neobdavčljive na obdavčljivo dejavnost

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
adut
Super računovodja
Super računovodja

Prehod iz neobdavčljive na obdavčljivo dejavnost

Odgovor Napisal/-a adut »

Ima kdo izkušnje z uveljavljanjem DDV od blaga na zalogi, ki je bilo nabavljeno v drugih članicah EU (konkretno gre za Italijo)? Stranka je postala zavezanka za DDV.
Za blago nabavljeno v Sloveniji lahko uveljavljamo vstopni DDV od blaga na zalogi s prilogo k prvemu obračunu DDV, za tuje blago pa ne vem, kaj se lahko stori.

Hvala vnaprej.

Mirjana
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Žal takih izkušenj nimam, ampak tako - po logiki - se najbrž nič ne more. Plačan je bil italijanski davek, ki ga Italijani ne bodo dali nazaj, naši pa tudi ne.
To je seveda samo moje razmišljanje, ne nasvet. Morda pa bi vseeno vprašali referentko. Lep vikend!
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a Knjigovodja »

Nočem delati nobene panike, saj praktičnih izkušenj nimam. Sem pa vse do danes živela v prepričanju, da so morali ID številko pridobiti (ker je niso dobili avtomatično, so morali zaprositi zanjo) tudi tisti mali zavezanci, ki pridobivajo blago iz EU. Svojo ID številko so potem posredovali dobavitelju iz EU in ta ni obračunal svojega davka. Nato pa je mali zavezanec napravil samoobdavčitev, tako kot drugi davčni zavezanci, s to razliko, da je DDV samo obračunal (in plačal), ni pa ga upošteval kot vstopnega in temu primerno izpolnil tudi obrazec DDV-O (samo za pridobitev iz EU). Če bi delali tako, potem ne bi bilo problema z uveljavljanjem vstopnega davka. Ali sem vse napačno razumela?

Če pa niste delali tako in vam je tuji dobavitelj zaračunaval svoj davek, potem ni nobenega upanja, da bi ga lahko upoštevali kot vstopnega v Sloveniji. Tudi v tujini najbrž ne, saj vam ga je dobavitelj obračunal, ker mu niste dali ID številke. Zato ne verjamem, da bi imeli osnovo za zahtevek za vračilo v drugi državi EU.

LP!
Kar mora priti, bo prišlo. In ko bo prišlo, se bo treba postaviti po robu. (HP)
adut
Super računovodja
Super računovodja

Joj, a sem se ustrašila.

Pa sem šla gledat zakon.
V 2.tč., 2.odst., 11.a.člena piše o meji 10.000 EUR. Jaz razumem ta člen, da nezavezanec za DDV lahko pridobiva blago iz EU, brez da bi obračunal naš DDV, če ni tega blaga več kot 10.000 EUR na leto.
In 4.točka pravi, da se LAHKO registrira za DDV, če pridobiva blago iz EU, torej ni treba, da se registrira za DDV.
Se motim?

Verjetno bo pa res, da bo treba vprašat v Italijo za vračilo, čeprav mi je referentka rekla, da lahko upoštevamo tudi italijanski DDV kot vstopni, vendar sedaj dvomim, da sva se razumeli, ker je govorila nekaj o carini.

Bom še enkrat preverila v ponedeljek in vam sporočim.
Hvala za opozorilo in če imate še kakšno, se priporočam.

Mirjana
Sanja6
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Sanja6 »

Pozdravljeni,

Ce nabavjate blago v katerikoli EU drzavi, mora stranka ki je izdala racun, izdati racun brez DDV(seveda mu morate povedati da izvazate in izrociti podatke o vasem podjetju).

Davek se nato samo prikaze na DDV obrazcu in se iznici.

LP
Sanja6
adut
Super računovodja
Super računovodja

Sanja6 napisal/-a:Pozdravljeni,

Ce nabavjate blago v katerikoli EU drzavi, mora stranka ki je izdala racun, izdati racun brez DDV(seveda mu morate povedati da izvazate in izrociti podatke o vasem podjetju).

Davek se nato samo prikaze na DDV obrazcu in se iznici.

LP
Sanja6
Tudi če nismo mi, kupec, zavezanec za DDV?
Sanja6
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Sanja6 »

Kolikor vem je pri vas drugace( z DDV kot pri koncni stranki)

Bom se pa pozanimala v ponedeljek in vam povedala.

LP
Sanja
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Sem si tudi jaz prebrala 11a člen ZDDV. Očitno sem razumela pravilno, samo te meje 10.000,00 EUR nisem imela v glavi.

4.točko jaz razumem tako, da se tudi tisti, ki ne dosega 10.000,00 EUR, lahko registrira za DDV, če tako želi. (tisti, ki pa presega 10.000,00 EUR, pa se mora, seveda govorim o malih davčnih zavezancih).

Ampak, če niste dosegli teh 10.000,00, potem ni panike. Italijanskega davka pa v Sloveniji res ne moremo upoštevati kot vstopnega (že zato, ker ga je "pokasirala" Italija). Referentka je najbrž mislila na uvoz iz držav izven EU, z ECL-jem, če je že omenjala carino. Sploh je treba biti previden, ker ljudje stalno mešajo uvoz in pridobitev. Meni osebno gre najbolj na živce izraz "uvoz in držav EU".

Vsekakor pa poskusite, kaj se da storiti v Italiji. Škodovati ne more. Vem, da obstaja predstavništvo nemškega gospodarstva, ki ureja take stvari v Nemčiji. Mogoče obstaja tudi kakšno predstavništvo Italijanskega gospodarstva?

LP!
Stela1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Stela1 »

Če nabavljaš V Italiji material, blago, rezervne dele.....kot samostojni podjetnik ali podjetje in si zavezanec za DDV, ti prodajalec napiše fakturo brez DDV-ja (IVE) s tem, da napiše tvojo davčno številko s predpono SI. DDV-ja tudi ne plačaš. Izkažeš ga samo na obračunu DDV-ja kot "vhodni" in "izhodni" davek.

Če pa nisi zavezanec za DDV, mislim, da nisi upravičen do te ugodnosti in plačaš v celoti.

LP!
adut
Super računovodja
Super računovodja

Še enkrat sem poklicala na DURS in spet mi je potrdila, da lahko upoštevam tudi it.ddv in si zmanjšam obveznost za plačilo. Celo spomnila se je, da sem to že spraševala.
Od Zveze RFR sem dobila negativno mnenje in to sem referentki tudi povedala, pa je vseeno vztrajala pri svojem.
Torej si bom upoštevala vstopni ddv, zraven obračuna pa bom priložila inventuro za blago naših dobaviteljev in tujih dobaviteljev posebej, pa bomo videli, kaj bodo potem rekli.

Mirjana
grah
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a grah »

Tisti, ki niso zavezanec za DDV in ga v Sloveniji ne obračunavajo, v tujini ne smejo zahtevati računa brez njihovega davka, ampak plačajo polno ceno.
Samoobdavčitev pride v poštev samo pri zavezancih za DDV!
Knjigovodja
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

adut napisal/-a:Še enkrat sem poklicala na DURS in spet mi je potrdila, da lahko upoštevam tudi it.ddv in si zmanjšam obveznost za plačilo. Celo spomnila se je, da sem to že spraševala.
Od Zveze RFR sem dobila negativno mnenje in to sem referentki tudi povedala, pa je vseeno vztrajala pri svojem.
Torej si bom upoštevala vstopni ddv, zraven obračuna pa bom priložila inventuro za blago naših dobaviteljev in tujih dobaviteljev posebej, pa bomo videli, kaj bodo potem rekli.

Mirjana
Na, ta je pa dobra. Pa tako so nam vbijali v glavo, da davek iz drugih držav EU pri nas ne more v nobenem primeru igrati vstopnega davka. Ampak če referentka vztraja.... Mislim, da ste se odločili pravilno. Predložili boste podatke, odločbo pa bo itak izdal DURS. Če bo upošteval tudi tuji DDV, toliko bolje za vas. Potem naj se pa med seboj zmenijo.

LP!
Odgovori