Spoštovani.
Nekaj sem slišala, da sem višek na firmi in čeprav sem zaposlena za nedoločen čas, se mi lahko zgodi, da bom pristala na cesti.
Ker imam obveznosti ( beri kredit ), me seveda skrbi za mojo ekonomsko varnost. Plače imam okrog 180.000,00 bruto. Pri tem delodajalcu sem 4 leta, delovne dobe imam 4,5 let. Zanima me,kakšna odpravnina mi pripada ob navedenih pogojih. Vem, da mi na zavodu pripada 6 mesecev 70% plače. Kaj pa potem?
Na centru za socialno delu ne deobim nič? Smo tričlanska družin,poročena, mož na minimalni plači 117.500,00 ali koliko že pač je bruto. Baje da je to za tričlansko družino dovolj
Prosim vas, da mi odgovorite prej, preden me bo pobralo od skrbi .
Ne vem, kam se mi je tale odgovor skril,saj se mi je zdelo, da sem ga že zjutraj napisala. Upam, da vas ni pobralo od skrbi, kot ste napisali, še bolj pa upam, da boste kmalu dobili novo službo ter vam bodo te skrbi odpadle.
SREČNO
(1) Delodajalec, ki odpove pogodbo o zaposlitvi iz poslovnih razlogov ali iz razloga nesposobnosti, je dolžan izplačati delavcu odpravnino. Osnova za izračun odpravnine je povprečna mesečna plača, ki jo je prejel delavec ali ki bi jo prejel delavec, če bi delal, v zadnjih treh mesecih pred odpovedjo.
(2) Delavcu pripada odpravnina v višini:
- 1/5 osnove iz prejšnjega odstavka za vsako leto dela pri delodajalcu, če je zaposlen pri delodajalcu več kot eno leto do pet let;
Mene pa zanima, ali se od take odpravnine (zaradi poslovnih razlogov) obračunajo
tudi prispevki in davki oz.ali je neobdavčena po enakem principu kot pokojnina ob
upokojitvi??? LP, Gordana
V kolikor je odpravnina izplačana v skladu s KP-dej., ne podlega obdavčitvi. Odpravnina, ki presega navedeni znesek pa v celoti podlega plačilu prispevkov za socialno varnost in davka. to velja za ospodarstvo.
Gordana, to piše v Zakonu o dohodnini, 31.člen, 8.točka: V davčno osnovo se ne všteva odpravnina zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi, ki je določena kot pravica iz delovnega razmerja pod pogoji, ki jih določa ZDR, v višini odpravnine izplačane na podlagi 109.člena ZDR.
Mogoče ni direkten odgovor na vaše vprašanje, a vseeno.... Predvsem ne obupajte! Res, da pomeni to za vaš šok, a skušajte najti v tem tudi nekaj pozitvivnega. Mogoče se vam odpirajo možnosti, za katere v normalnih razmerah nite ne razmišljate. Na izgled je vse črno, brezizhodno. Če se zgodi, da pristanete na zavodu, izkoristite priložnost dodatnega izobraževanj, možnosti samozaposlitve. Zavedati se morate, da vam zavod ne bo nudil vsega takoj, pač pa vam bo več ponudil šele po določenem času in tudi glede na to, koliko zanimanja kažete za spremembe. Tudi sam sem bil že na tem in zavod mi je omogočil izobraževanje, brez katerega ne vem, če bi lahko opravljal delo računovodje.
PS.: Dokler ste še (upam, da boste še), pauzite, da kaj ne podpišete, če pa že, se prej pozanimate, kaj podpišete. Kot nekdanji porotnik na socialnem socišču sem slišal za primer, ko je diplomirana pravnica, zaposlena v finančni innstituciji podpisala le nek seznam in da se strinja o nekem "tretjem" načinu razreševanja viškov (dva postopka sta potekala normalno, ta tretji, pa naj bi bil nekako ugodnejši). Ta podpis je bil dovolj, da jo je podjetje tožilo, ker je šla ven po lastni krivdi. Vrniti je morala odpravnino itd... Sicer upam, da bo postopek korekten, pri viških pa (naj) bi se praviloma upošteval kriterji kolektivne pogodbe za določanje viškov, kjer se upošteva socialni status zapolenega.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Hvala za skrb in prijazne besede, Mirko. Sem še na firmi, sedaj se je vse nekako umirilo, stanje mislim. Zaenkrat še nič drastičnega, ampak pomislite,kako me je to vzpodbudilo!
JESENI SE VRAČAM V ŠOLO!
Mirko, to je pa zelo lepo, da dajete poleg strokovnih nasvetov tudi pozitivno vzpodbudo udeležencem foruma. Res je sreča za vse nas ostale, da imamo vas