datum računa (EU)
Moderator: Mirko Zbačnik
datum računa (EU)
Čeprav je na temo datumov na računih že veliko napisanega, podobnega primera še nisem zasledila: partner v tujini na izstavljenih računih uporablja kot datum izstavitve računa, datum naročila. Tako imam sedaj primer, da smo dobili račun in blago včeraj (02.08.), datum računa pa je 27.05., ko smo blago naročili. Tuji partner je povedal, da tako mora biti in ko sem razlagala, kako so za nas pomembni datumi, sem izvedela, da kompliciram. Kaj lahko storim, da mi ne bo treba pri obračunu ddv plačati zamudnih obresti, ker računa nismo samoobdavčili (izstopni ddv naj bi bil na datum izdaje računa) že v obračunu za maj, ko smo blago naročili?
Imam se bolj krut primer: racun za avtorske pravice, izdan v januarju in prejet v juliju! Vmes smo morali pridobiti potrdila od dobaviteljevega ministrstva in nato se od nasega za znizanje placila odtegljaja. Lastnik avtorskih pravic je izdal racun v januarju, ker se pac dogodek nanasa na januar in nam ga po dogovoru pac ni prej poslal. Za njih je to povsem ok, mi pa smo v davcnem prekrsku. Sploh jim ne upam teziti, ker bom 100% dobila isti odgovor kot Pamps - komaj smo prisli v eu pa ze kompliciramo (MENE JE PRAV SRAM PRED TUJIMI PARTNERJI, KO JIM MORAM POVEDATI, KAKA UMSKO ZAOSTALA DAVCNA DRZAVA SMO!!!). Naj drzavi posteno priznamo, da smo v davcnem prekrsku, na katerega nimamo vpliva (davek smo obracunali za junij, ker smo fakturo prejeli in placali v prvi polovici julija) in jo prosimo, da nas kaznuje, ali naj molcimo in upamo, da nas ne bodo odkrili - KOT DA SMO KRIMINALCI... Za zjokat. Kaj naredite drugi v takem primeru?? Meni ponavadi racunovodja rece, naj ne poskusam biti postena in priznati "krivdo" v obliki placila zamudnih obresti, ker se bo slabo koncalo.
Kisel dan, potem pa se taka boleca tema...
Kisel dan, potem pa se taka boleca tema...
Mincek