Uskladitev plač 2005
Moderator: Mirko Zbačnik
-
marjanaroksa
- Začetnik

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
irenca
Narediš plačo po Splošni kolektivni pogodbi za gospodarstvo. Npr.: za čistilko, 2.tar. razred SKP z vsemi dodatki (popoldanski in nedeljskimi) + dodatek na delovno dobo pride 110.000,00 bruto. Izračunaš razliko do minimalne plače (trenutno 117.500), to je 7.500,00 sit. In nato na 117.500,00 dodaš teh famoznih 5.000,00 sit - kot dodatek po Zakonu. Ta dodatek je vezan samo na redno delo (če je dopust, ga za ta del ni,...) in dodati mu je potrebno še minulo delo. Individualne pogodbe, pa pravne osebe zasebnega prava tega dodatka nimajo.
Tako sem jaz razumela razlago.
lp, irenca
Tako sem jaz razumela razlago.
lp, irenca
A ni tako, da se najprej vzame osnova + dodatki (del.doba, izmene...) + dodatek po zakonu... in če to vse skupaj pride pod minimalca, se šele takrat obračuna razlika do minimalne?
Se pravi, za letos: osnova + dodatki + lanska uskladitev + letošnja uskladitev, in če je vsota manjša od 122.600 SIT, še razlika.
Ne trdim, sprašujem...
Se pravi, za letos: osnova + dodatki + lanska uskladitev + letošnja uskladitev, in če je vsota manjša od 122.600 SIT, še razlika.
Ne trdim, sprašujem...
-
irenca
helena,
pošiljam ti link iz gzs - pojasnila; jaz sicer tega primera nimam. Mislim pa, da bi vseeno delala tako.
http://www.gzs.si/Nivo1.asp?ID=16292&IDpm=1976
Tukaj je še tisto, za kar mislim, da se ne strinjava -
2.7 Izplačilo dodatka po Zakonu in minimalna plača
Delodajalec k minimalni plači (najnižja možna izplačana plača), veljavni za julij 2004 (111.484 SIT) prišteje dodatek po Zakonu. Če je le ta 5.000 SIT znaša nova obračunana plača za avgust 2004 116.484 SIT. V tem primeru mora delodajalec doplačati razliko do zneska minimalne plače za avgust 2004 (117.500 SIT). Če je dodatek po Zakonu (ki je določen na ravni kolektivne pogodbe dejavnosti) enak ali višji od 6.016 SIT potem bo končni znesek plače enak ali višji od avgustovske minimalne plače in delodajalcu ne bo potrebno kriti razlike do minimalne plače.
lp, irenca
pošiljam ti link iz gzs - pojasnila; jaz sicer tega primera nimam. Mislim pa, da bi vseeno delala tako.
http://www.gzs.si/Nivo1.asp?ID=16292&IDpm=1976
Tukaj je še tisto, za kar mislim, da se ne strinjava -
2.7 Izplačilo dodatka po Zakonu in minimalna plača
Delodajalec k minimalni plači (najnižja možna izplačana plača), veljavni za julij 2004 (111.484 SIT) prišteje dodatek po Zakonu. Če je le ta 5.000 SIT znaša nova obračunana plača za avgust 2004 116.484 SIT. V tem primeru mora delodajalec doplačati razliko do zneska minimalne plače za avgust 2004 (117.500 SIT). Če je dodatek po Zakonu (ki je določen na ravni kolektivne pogodbe dejavnosti) enak ali višji od 6.016 SIT potem bo končni znesek plače enak ali višji od avgustovske minimalne plače in delodajalcu ne bo potrebno kriti razlike do minimalne plače.
lp, irenca
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Lidija, hudo napačno sklepaš. Nimam klime, nimam plače, delam vse po vrsti in vidim, kako težko je v gradbeništvu zaslužiti denar. Mogoče se ravno zato razhajava v pogledih, ker ne obračunam samo plače, ampak me skrbi tudi, od kod vzeti denar za njihovo izplačilo. Mogoče pa ravno vaša firma spada med tiste, ki si lepo mirno izplačajo plače, podizvajalce pa pusti na cedilu in jim ne plačajo računov po leto in več, pa jim je vseeno bodo preživeli ali bodo crknili. Jaz pa sem na žalost pri podizvajalcih. 
Ne vem, zakaj je tak halo. Zakaj pa imate vsi delavce na minimalcu ali pa še pod njim. Kaj ni bolje, da jim date tistih 10 jurjev bruto več, pa nimate nobenih problemov. Jaz vedno tako gledem, da imajo vsi toliko nad minimalcem pred spremembami (to pomeni za delavce od 130 do 150 jurjev bruto, glede na to v katerem tarifnem razredu so). Pa nimam nobenih problemov. Vsi imajo več kot znaša minimum, pa še rezervo imam, če pride kakšna brihtna inšpekcija, da ne bo trdila, da delavcem ne damo dovolj.
Andreja