Uskladitev plač 2005

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a marjanaroksa »

Povečajo se samo plače po kolektivnih pogodbah. Individualne se ne povečajo.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Helena, ne razburjajte se in ne ocenjujte na pamet. Res pa je, da obstajajo tudi taki izvajalci, ki podizvajalce "prisilijo" k raznovrstnim polačilom, tudi s stanovanjem, kar je obžalovanja vredno. In jim je njihov obstoj 10. briga. Gre pa za lastništvo fizične osebe tega podjetja, ki gleda predvsem zase. Mnogokrat žal kaj več ko minimalca zaradi tega tudi ni mogoče izplačati, ker naj... vedno zadnji v verigi. Je pa tudi druga žalost, ker nekateri podjetniki ne vedo, da so v kolektivnih le minimumi kot varovalke - ker ti bi plačevali še manj. Vendar je mnogokrat krivda obojestranska, ker se marsikateremu ne zdi vredno se ukvatjati z dokumentacijo (pisanje gradbene knjige, spremljanje porabe materiala itd., itd...).

Pa še vedno ne vem, kaj je z dodatkom za gradbeno dejavnost, se ga lahko, ali se ga mora
(to bi rad slišal) in kako se to naredi? Res je, da imamo vse v kolektivni pogodbi, a dvomim, da imajo vsa podjetja sisemtizacijo in vrednotenje plač po "regelcih".
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Takole je ta stvar
Če izplačujete plače po KP gradbeništvo, dodatka ni, ker se povečajo osnovne in izplačane plače s 1.8.2005.
Če pa imate svojo podjetniško kolektivno pogodbo in v letu 2005 še niste povišali plač, pa se dodatek v višini 5.100,00 mora izplačevati. Najbolje je, da se z vodstvom dogovorite še za malo višji znesek.

Marjana
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Marjanaoksa, torej, se plače povečajo proporcionalno s povečanjem izhjodiščnih plač, če prav razumem!?

Mogoče mi (vam) bo pa le enkrat uspelo si (mi) kaj vbiti v glavo. :spomezik:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
marjanaroksa
Začetnik
Začetnik

Mi imamo svojo podjetniško kolektivno pogodbo in bomo plače povečali zas najmanj 5.100,00. Upam, da nam bo lastnik (tujec) dal več.
Če pa bi uporabljali KP gradbeništvo, vam pa res ne vem povedati kako in kaj. Najbrž bi upoštevali osnovne plače iz tarifne priloge in obenem pazili, da izplačane palče ne bi bile manjše kot so v tarifni prilogi. Tako jaz razumem KP gradbeništvo. Res škoda, da ne moremo dobiti komentarev od oseb, ki so pisali stvaritev KP gradbeništvo. Me prav zanima, kaj so si predstvaljali po tarifnim delom.
Upam, da je kje kak dober računovodja, ki uporablja KP gradbeništvo in nam bo malo razložil, kako ta stvar poteka v praksi.
Lep dan

Marjana
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Mirko, nisem jaz ocenjevala na pamet. Ne drži to, kar je trdila Lidija in kar praviš ti. Samo to sem hotela pojasniti. In nisem se razburjala, samo povedala sem, da nimam klime, če me že nekdo dolži, da jo imam! In nimam (toliko o lastnikih) plače zato, da imajo naši "gradbinci" nad minimumom.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

da, res je napisano nerazumljivo, lahko to razumeš tako, da se povečajo le tistim, ki so na ravni minimalnih plač za tarifni razred. Vendar navadno sistem plač deluje tako, da je vezan na neko sonovo. Jaz to razumem, da se po mojem (mogoče napačnem) tolmačenju povečajo vse plače v tarifnem razredu, sorazmerno z izhodiščem tarifnega razreda. Nikjer ni pa to točno opredeljeno.

PS.: Helena, ne obdolžujem vas, niti vas nisem imel v mislih. Pač pa sem omenil le izkustvo poslovanja s nekaterimi. Lep dan vam želim!
Mirko Slika
MIKIMIŠKA
Nov član
Nov član
Kraj: Novo mesto

Odgovor Napisal/-a MIKIMIŠKA »

Uporabljamo KP za gradbeno dejavnost. Od 1.1.05 je dodatek že vključen - piše v tarifni prilogi, 4. odstavek. Z aneksi k pog. o zaposlitvi smo s 1.1.05 povišali osnovne plače na tiste, ki so navedene v tabeli 1. Delavci dobijo izplačano tudi stimulacijo, ... in bruto plača skupaj ne sme biti nižja od navedene najnižje izplačane plače v tabeli. Enako bomo naredili za izplačane plače od 1.8.05 dalje.
Mene pa zanima nekaj drugega. Gradbinci od 1.1.05 po Uredbi nismo več upravičeni do izplačila dnevnic, ki so bile pomemben del neobdavčenih izplačil. Ali kdo pozna kakršno koli neobdavčeno izplačilo, ki bi tudi prišlo v poštev, "da ne bo samo država služila"? Smo namreč gradbinci, delo terensko, vsakodnevno vračanje domov - terenski dodatek tudi odpade, prehrano pa imamo organizirano. Prosim za predloge in izkušnje. Hvala!
LP! Slika
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Helena zelo si me razjezila. Napisala sem verjetno imaš klimo zato sporočila beri bolj natančno. Druga stvar če te pa že tako zanima naše poslovanje ti pa povem, da imamo podizvajalcev malo ker se ukvarjamo s specifično gradbeno dejavnostjo in jih niti ne potrebujemo. Plačani so pa vsi prej preden dobimo mi plačilo. Sicer pa si lahko poslovanje pogledaš na ***** - u ali njemu podsobnih. Kar se pa plače tiče jih obračunavam tako kot piše v UL in do sedaj hvala bogu nisem še naredila nič narobe in tako bom naredila tudi pri avgustovski plači. Tako kot sem napisala. UL 1/05 piše jasno samo brat je treba znati.
L.P. Lidija
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a helena »

Lidija, hvala enako! Ti si napisala "verjetno", jaz pa "mogoče". Sicer pa z moje strani zaključujem to debato, ker je neproduktivna in želim vsem čim večje plače!
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Mikimiška tele dnevnice so tudi nas precej udarile. Pa ne da smo jih pisali kar tako nikoli nismo to delaLI. Samo dejstvo je da z ostalimi neobdavčenimi dohodki ne moremo nadoknaditi dnevnic. Mi so jim dali prehrano tisto največjo sedaj je 1300 sit za ostalo še nisem pogruntala nič kaj dobrega. Vendar nekdo ki zna brati UL in se strinja z menoj pri obračunu plač za gradbince.
L.P. Lidija
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Precej razburjenja in nejasnosti bo verjetno prinesla 6. alineja 1. točk tarifne priloge h kolektivni pogodbi za dejavnost gradbeništva Slovenije:

(6) Delodajalci, katerih zaposleni imajo v pogodbah o zaposlitvi najmanj enake
ali višje osnovne plače kot so določene v tej tarifni prilogi, niso dolžni
povečevati osnovnih plač.

Ravno tako tudi 2. točka omenjene priloge:

2. Regres za letni dopust

(1) Delavcu pripada regres za letni dopust v višini najmanj 160.000 SIT.
(2) V primeru nelikvidnosti delodajalca se regres za letni dopust izplača v
skladu z zakonom. Regres za letni dopust se v teh primerih izplača po
določilih Splošne kolektivne pogodbe za gospodarske dejavnosti.

Ni mi jasno, kako si je pogajalska skupina zamislila uresničevanje pogodbe, ki so jo sklenili. Če bi striktno uporabljali tarifno prilogo in imeli delavce razporejene tudi na dnu razredov, bi prihajalo do uravnilovke v posameznih razredih in seveda tudi do neenakega obravnavanja zaposlenih. Seveda se je delavcem pod takšnimi pogoji težko pogajat (ali mogoče izsiljevat).
Mirko Slika
Odgovori