KREDIT POVEZANI OSEBI

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

KREDIT POVEZANI OSEBI

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Povezana oseba je od svojega podjetja prejela kredit z odplačilno dobo 10 let in 7% letno obrestno mero (več kot je bilo po medbačni obrestni meri).
Glede na novo zakonodajo bi morala vsako leto vračat 20% kredita, minimalno obrestno mero pa določi minister za vsak mesec posebej. Ali to pomeni, da je potrebo spremniti kreditno pogodbo in v njej določiti novo odplačilno dobo in ali se lahko spremni obrestna mera na nižjo stopnjo. Ni mi tudi jasno ali še velja, da je potrebno v kolikor je mesečna inflacija (življenski stroški) višja kot v pogodbi navedena obrestna mera obračunati višje obresti ali to ne velja več.
Pogodba je določena v tolarjih (ni vezana na EUR).

Glede na to, da je zakonodajalec posegel v obstoječe stanje po stari zakonodaji je zadeva verjetno zrela za ustavno sodišče (se mogoče kaj govori okoli tega).

Ker sem nov član na forumu vas vse lepo pozdravljam.

Damijan :mrgreen:
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Rarzlika je ali nekaj moraš naredit ali pa je pametno,da to narediš!
Za mene,je pametno,da spremenite obrestno mero.Za kaj bi plačevali več
kot je potrebno.
Kar se tiče odplačilne dobe premislite,kaj je za vas bolj primerno.Večja
letna obremenitev ali dohodnina in odpis.
"Mesečno inflacijo in neke spremembe"- pozabite.
Priznana obrestna mera bo veljala od spremembe pogodbe dalje
in se ne bo spreminjala vsak mesec.(če boste seveda naredili spremembo)
Neustavnost-retrogradnost-ja seveda,ena od mnogih.
taglavni
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

MNENJE GZS

Odgovor Napisal/-a taglavni »

Povprašal sem na GZS in dobil dodatno mnenje:

Citiram odgovor:
Menimo: če ste lahko spremenili rok vračanja kredita, načeloma ne vidimo razloga, zakaj ne bi še obr.m.
Praviloma velja, da stranki lahko soglasno vedno spremenita pogodbo.
Pogoj pa je, da v predpisu ni kakšne posebne določbe, ki bi to onemogočala oz., da ni določba predpisa,
da "velja obr.m. na dan odobritve posojila" določena kot obvezna določba, katere s pogodbo (posebej za nazaj),
ni mogoče spremeniti.

Ogradili so se od obrestne mere na dan odobritve posojila (minimalna predpisna obrestna mera), ki je ni možno spremeniti. Oziroma ne sme biti manjša.

Moje menenje je, da se lahko spremeni obrestna mera na minimalno po prejšnji zakonodaji. Nikakor pa ne po trenutno veljavni. Za takšne primere je zaradi čistosti pred zakonom najbolje vrniti kredit in najeti novega pod novimi pogoji. Transakcije se morajo izvaja preko TR ne pa preko preknjižb v glavni knjigi.

Še kakšno mnenje?

Lep pozdrav,
Damijan
Odgovori