pokrivanje prenesene izgube

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
računovodja
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

pokrivanje prenesene izgube

Odgovor Napisal/-a računovodja »

Pri d.n.o. bi radi pokrivali preneseno izgubo iz leta 2002 iz prihodki leta 2003. Pokrivanje poslovne izgube ni davčno priznana, pokrivanje davčne izgube pa je. Torej tako smo lani pokrivali pri k.d., na priporočilo Odarja, letos pa sem bila na seminarju na GZS in je ga. Bohorič dala tako izjavo kot da tega se več ne dela, brez karšnih koli razlag. Kaj vi menite, ali se to še vedno dela, saj od lanskega do letešnjega ZR velja še vedno enek ZGD in SRS.
Hvala za odgovore in lep pozdrav,
DH
Al
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Al »

Ga. Bohorič je imela prav,pokrivanje izgube se v takem primeru izvede preko konta 820!

Lp.

vir-kontni načrt (ponazoritve knjiženj-stran 238)
računovodja
Novinec
Novinec

:???:Še vedno mi ni jazsno zakaj nebi smeli pokrivati izgubo v breme prihodkov tekočega leta, saj poslovna izguba ni davčno priznana, davčno izgubo pa lahko izkoristimo kot olajšavo. Ali naj podjetje še enkrat zabrede v dolgove zaradi velike akontacije davka iz dobička? Saj se je komaj pobralo.:mad:
DH
Al
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Al »

Zadeva je sledeča :

- v poslovni bilanci boste izgubo pokrivali preko konta 820

- v obračunu davka od dobička pravnih oseb boste pokrivali davčno izgubo iz preteklih obdobij!

Zaradi tega se ne bo povečanja davčne osnove.(izguba bo pokrita tako v poslovni kot davčni bilanci)

Lp!
računovodja
Novinec
Novinec

Ja Al,
sem že tako storila. Nepremišljeno sem zadnič napisala komentar, ker me jezijo te spremembe, ki jih je že tako veliko -zakonskih, potem pa se še mnenja spreminjajo in razlage. Hvala vseeno. Pomemno je da lahko zmanjšam osnovo za davčno izgubo, kar pa piše v ZDDPo.
Lep dan
DH
Odgovori