Davek - plačevanje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Davek - plačevanje

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Vprašanje je mogoče neumestno, vendar vseeno. Kateri predpis, pravilnik … ureja način izračuna in plačil akontaciji davka od dobička? V Zakonu od dobička pravnih oseb tega nisem zasledil, ravno tako ne v Odredbi o določitvi št. obrokov… . Vemo pa, da ni vedno isti znesek kot ga izračunamo na davčni bilanci. Na DURS-u sem izvedel da uporabljajo interni pravilnik.

Verjetno imaj računovodje - začetniki z DURS-om glede taga probleme. Če ima kdo slučajno navodilo, bi prosil, da ga posreduje!

LP, Mirko :roll:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

O plačenavju davka od dobička govori Odredba o merilih za določitev števila obrokov akontacije davka od dobička pravnih oseb Ur.l.77/96.
Vsaj v zbirki predpisov zveze rač... je še prikazana kot veljavna.
LP!
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Oprosti, malce sem površna. Način izračuna obrokov je predpisan v Pravilniku o obrazcu za obračun davka od dobička ...Ur.l 21/03.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Mogoče sem bil jaz nejasen. Z davčno bilanco mi izračunamo mesečno akontacijo, ki naj bi jo plačevali v tekočem letu. Vendar začnemo šele z aprilom za marec. Sedaj moramo, v primeru doplačila že sedaj poravnati še razlika za prva dva meseca, nato normalno plačujemo do naslednjega marca. V prmeru preplačila pa od 3. obroka izračunamo novo osnovo, za nadaljnih 10 mesecev. Ko sem na DURS-u vprašal, kje je to objavljeno, sem dobil površen odgovor, da imajo oni pač nek interen dokument. Vemo pa, da nam v primeru takoj zaračunajo zamudne obresti (ob preplačilo nam jih mogoče pripišejo?) in težave z neplačanimi obresti, ko se poteguješ na razpisih del pod okriljem države.

Zanima me le, če obstaja o tem načinu katerikoli uradni dokument?

LP, Mirko :twisted:
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Jaz si šele pridobivam izkušnje, kako je s temi zadevami v gospodarstvu. V negospodarstvu s tem ni problema, zato bi bilo mogoče boje, da se spoloh ne bi oglasila. Ampak z davčno je pa vedno problem, še bolj pa s temi predpisi, ki jih je mali milijon, da več sploh ne vem, kaj kje še velja in kaj ne. Za davek od dobička sem imela predstavo, da je to tako, da do 10. aprila plačaš razliko za prejšnje leto in istočasno akontacijo za tekoče leto, ob tem pa še poračunaš razliko za prve mesece tekočega leta. Kje pa je to definirano pa res ne vem več. Želim ti, da bi imel z davčno čim manj problemov, pa z obrestmi, pa z potrdili. Upam da bo novi zakon o javnih naročilih vsaj malo poenostavil postopek za sodelovanje v pridobivanju poslov preko javnih razpisov. Tudi pri nas včasih sedimo dolgo v noč, da vse to napišemo in zberemo skupaj. Imamo dosti dela in stroškov, na koncu pa dobi delo kakšen "padalec", ki se je uštel pri cenah.

Lep pozdrav!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

"Padalec" ali pa "veza" ni važno. Tako pačje. Hvala vseeno, mogoče bom dobil nekoč odgovor. Sicer pa: davčna ima vedno prav.

LP, Mirko
aton
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a aton »

Glede placevanja glejta se Zakon o davcnem postopku (206. clen)
lep pozdrav
:)
S.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Hvala, aton.

Nekaj v zvezi tem sicer piše tudi v navodilh DURS http://www.gov.si/durs/index.php?f=09,09,01.html, v poglavju Akontacije davka med letom, citiram odstavek:

Razliko v višini akontacije, ki nastane zaradi spremembe davčne osnove na podlagi novega davčnega obračuna, mora zavezanec za že dospele obroke akontacije plačati pri prvem naslednjem obroku akontacije. Preostali obroki akontacije, ki bodo dospeli v plačilo do konca leta, pa se sorazmerno povečajo oziroma sorazmerno zmanjšajo, če je višina akontacije na podlagi novega davčnega obračuna manjša

LP, Mirko :mrgreen:
Odgovori