Prevoz na delo

Moderator: Mirko Zbačnik

jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

JestJest jaz sem se skliceval na Uredbo, ki jo irenca omenja, tam je tudi link. Kot sem že rekel je to moja razlaga. Poglejte si 3. člen, 1. odstavek Uredbe:
Povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela se ne všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, do višine stroškov javnega prevoza od običajnemu prebivališču najbližjega postajališča do mesta opravljanja dela, če je mesto opravljanja dela vsaj en kilometer oddaljeno od delojemalčevega običajnega prebivališča.

Upam, da je to dovolj uradno :?
kvrcko
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kvrcko »

Pri nas jaz pošiljam "zahtevek" z relacijami, na avtobusni postaji mi vpišejo cene in mi vrnjen zahtevek zaračunajo.

V primeru, kot je vaš, je najbolje, da se odpravite na avtobusno in ali
1. kupite 1 karto,
ali
2. prosite za izdajo potrdila, na katerem bo napisana cena za vašo relacijo, to potrdilo boste plačala manj kot stane vozovnica - pri nas stane izdaja potrdila 300,00 sit/.
Zahtevajte ceno za celotno vašo relacijo /naprimer: xy - Domžale, Domžale - Ljubljana in nato Lj avtobusna - Lj Vič/. To je samo vzorec, ker nisem bila pozorna od kod se začnete voziti in do kje.

Vozovnico oziroma potrdilo nato odnesete v vašo službo, oddelku za plače.

Lep pozdrav.
Tina
nonka
Nov član
Nov član

prevoz na delo

Odgovor Napisal/-a nonka »

...pri nas šteje potrdilo....le stane le-to 1000,00 SIT. :)
ozi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ozi »

Tudi jaz moj prevoz prinesem potrdilo. brez tega potrdila ne bi imela nobenega pisnega dokumenta. Za vsako izplačilo mora biti nek dokument.
amor
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a amor »

Pozdravljeni!

Tudi pri nas smoimeli probleme s prevozi in so to rešili tako, da so delavci morali prinesti potrdila za relacije na katerih se vozijo. Le te izdaja avtobusna postaja. Sproti, pa spremljamo cene objavljene na internetu in jih po potrebi tudi spreminjamo.

Se pa strinjam, da vam morajo povrniti tudi stroške mestnega avtobusa. Pri nas povrnemo % od objeavljenega na inika cenika za neko relacijo od doma - najbližja postaja podjetju. To je npr. 30 km in pogledamo v cenik in mu damo % od te cene.

LP
Amor
bilanca
Novinec
Novinec

Prevoz na delo s službenim vozilom

Odgovor Napisal/-a bilanca »

Mene pa zanima naslednje. Priročnik za obračun plač pravi da "Če se zaradi uporabe službenega vozila za zasebne namene stroški prevoza na delo delavcu ne izplačujejo, se boniteta za uporabo službenega vozila za zasebne namene zmanjša za povračilo stroškov prevoza na delo, ki pripadajo delavcu v skladu z.........."
Kaj pa če so stroški prevoza na delo višji od zneska bonitete? Ali razliko lahko vračunam v povračilo stroškov?
bilanca
Novinec
Novinec

Kaj se res noben ne vozi službenim avtom na šiht? :szalosten:
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Verjetno je kar nekaj članov foruma, ki se vozijo s službenim avtom. Verjetno pa ni primera, kjer bi boniteta bila nižja od povračila stroškov za regres.
Kot ste predstavili svoj primer bi bilo logično, da razliko za stroške dobite povrnjeno.
Vendar sam jaz tudi zasledil razlage, da vam v primeru službenega avta ne pripadajo stroški prevoza, niti da to zmanjšuje boniteto.
Predlagam, da svoje vprašanje na katero od organizacij, katerih mnenja imajo večjo težo (DURS, GZS, RFR...)
bilanca
Novinec
Novinec

To sem našla:
Uredba o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo - velja od 1.1.2005 dalje
3. člen

(prevoz na delo in z dela)

(7) Če ima delojemalec pravico do uporabe službenega vozila za privatne namene, se povračilo stroškov za prevoz na delo všteva v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja.

Jaz to tolmačim tako: če mi obračunavajo boniteto za uporabo službenega vozila v zasebne namene (npr. 30.000) in se vozim v službo v Lj ter živim v LJ, potem se mi boniteta zmanjša za stroške mesečne vozovnice za 7.500. OK, to mi je jasno :lol: . Kaj pa če se vozim npr. iz Ribnice in mesečna karta za avtobus pride npr. 50.000? Ali to pomeni , da mi morajo 20.000 vseeno povrniti, s tem , da se mi boniteta izniči? To me grize :shudic:
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Bilanca, ko je bil v veljavi še prejšnji Zakon o dohodnini, je bilo eno izmed STALIŠČ Dursa tudi: Če zaposleni uporablja službeno vozilo v zasebne namene, ne prejema povračila stroškov za prevoz na delo in z dela, se za znesek pripadajočega povračila stroškov do višine javnega prevoza boniteta lahko zmanjša. Vendar NE, če gorivo za službene in zasebne vožnje plačuje delodajalec. V Zakonu pa tega ni bilo!

Zdaj pa je v Zakonu o dohodnini že izračun bonitete različen: če ti delodajalec plačuje gorivo tudi za zasebne vožnje, je boniteta višja. Lahko sicer izplača povračilo stroškov za prevoz na delo in z dela, vendar je tako izplačilo obdavčeno. Nekako logično se mi zdi, da bi se ta znesek, kot prej, moralo odšteti od zneska bonitete. Drugače bi bil prevoz na delo in z dela strošek zaposlenega, to pa se mi ne zdi prav. :)
Odgovori