Uredbe o višini povračil stroškov
Moderator: Mirko Zbačnik
Uredbe o višini povračil stroškov
Obračam se na pomoč glede razumevanja tretjega odstavka 4. člena Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih prejemkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo.
Kdaj se smatra, da je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca?
Ali delavcu v primeru, ko je polovico oziroma tretino mesečnih delovnih dni na terenu po cel dan, pripada dnevnica?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Kdaj se smatra, da je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca?
Ali delavcu v primeru, ko je polovico oziroma tretino mesečnih delovnih dni na terenu po cel dan, pripada dnevnica?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Sem spadajo delavci, ki delajo na terenu in se dnevno vračajo na sedež firme (gradbinci na primer). Zanj ni dnevnice, lahko pa malico povečate skladno z spremembo uredbe za vsako uro nad 10 ur 163 nad uredbo (nad 1.300,00 SIT). Znesek 1.300,00 je najvišji davčno priznan odhodek. Če boste izplačevali v tem znesku, to uredite z internim aktom.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Hvala za odgovor.
Za gradbince mi je jasno - ti nikoli ne morejo delati na sedežu podjetja.
Kako pa v primeru npr. montažerjev vrat ali mrež. Oni npr. polovico delovnega meseca delajo na sedežu delodajalca, polovico delovnega meseca pa so dnevno na terenu. In včasih tudi več kot 13 ur na dan.
Ali se jim v tem primeru za te dneve lahko izplača dnevnica ali le terenski dodatek?
Najlepša hvala za vaše komentarje.
Za gradbince mi je jasno - ti nikoli ne morejo delati na sedežu podjetja.
Kako pa v primeru npr. montažerjev vrat ali mrež. Oni npr. polovico delovnega meseca delajo na sedežu delodajalca, polovico delovnega meseca pa so dnevno na terenu. In včasih tudi več kot 13 ur na dan.
Ali se jim v tem primeru za te dneve lahko izplača dnevnica ali le terenski dodatek?
Najlepša hvala za vaše komentarje.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
3. člen Uredbe o spremembah in dopolnitvah Uredbe o višini povračil stroškov v zvezi z delom in drugih dohodkov, ki se ne vštevajo v davčno osnovo (uredbi je dodano, da se delo opravlja v Sloveniji):
Če malce karikiram, našem delavcu, ki je stalno na terenu ne pripada dnevnica, če bi na primer jaz en dan vkočil in šel zamenjat žarnico v Kočevje, pa nato še v Velike Lašče, se tam malce zaklepetal, bi pa bil upravičen?
Res je jasno definirano, kaj pomeni "v pretežni meri". Kam spadajo po tem trgovski potniki, ali delavci, ki so na terenu 2 do 3 dni na teden?3. člen
V 4. členu se tretji odstavek spremeni tako, da se glasi: »(3) Če je narava dela takšna, da se v pretežni meri opravlja izven sedeža delodajalca in se delo opravlja na območju Slovenije, delojemalec pa se vsakodnevno vrača v kraj, kjer prebiva, se v davčno osnovo dohodka iz delovnega razmerja, ne glede na določbe prvega odstavka tega člena, ne všteva povračilo stroškov za prehrano med delom, do višin in pod pogoji, ki so določeni v 2. členu te uredbe.«
Če malce karikiram, našem delavcu, ki je stalno na terenu ne pripada dnevnica, če bi na primer jaz en dan vkočil in šel zamenjat žarnico v Kočevje, pa nato še v Velike Lašče, se tam malce zaklepetal, bi pa bil upravičen?
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mogoče si malce napačno razlagamo kdaj pripada dnevnica delavcu. Tudi mi smo se podobno spraševali in ker se nam je ponudila priložnost sem o tem malce pobarala davčnega inšpektorja. Odgovor je bil tak: dnevnica pripada samo za službeno potovanje - to pa ni opravljanje dela na terenu.
Če gre delavec na sestanek s poslovnimi partnerji ali na seminar mu pripada dnevnica ne pa v primeru, da gre za opravljanje osnovnih nalog njegovega dela. Tako našemu delavcu monterju klimatskih naprav ni pripadala dnevnica, ko je bil 2x na teden na terenu kjer je montiral klime.
LP
Če gre delavec na sestanek s poslovnimi partnerji ali na seminar mu pripada dnevnica ne pa v primeru, da gre za opravljanje osnovnih nalog njegovega dela. Tako našemu delavcu monterju klimatskih naprav ni pripadala dnevnica, ko je bil 2x na teden na terenu kjer je montiral klime.
LP
Zlati