Dopolnilna dejavnost-prehrana

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
rosita
Začetnik
Začetnik

Dopolnilna dejavnost-prehrana

Odgovor Napisal/-a rosita »

Lep pozdrav!
Prosim vas, če mi lahko pomagate pri naslednjem vprašanju:
Ali si lahko obračunaš prehrano pri dopolnilni (popoldanski) dejavnosti, če si nosilec dejavnosti?
Pa še to bi rada vprašala:
Moja dejavnost se opravlja izključno na terenu, torej imam samo sedež na mojem stalnem bivališču, računovodstvo mi vodi servis, torej doma uporabljam telefon, le-te stroške knjižim, zanima pa me, če lahko knjižim kot strošek tudi elektriko, vodo in odvoz smeti? In, če lahko, koliko % znese, morda 70%?

Zahvaljujem se vam za odgovor
Čao! LP
igor
robi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a robi »

Če imate popoldansko dejavnost, domnevam, da ste tudi nekje zaposleni in vam že tam izplačujejo nadomestilo za prehrano, tako da ni mogoče si še enkrat obračunati prehrano.

Glede stroškov pa si lahko delite vendar morate opredeliti v kolikšnem procentu boste stoške delili na stroške gospodinjstva in stroške opravljanje dejavnosti. Mislim, da ni definiranega procenta.

Več o dopolnilni dejavnosti pa si preberite na forumu, ker je bilo večkrat kaj napisanega dopolnilni dejavnosti.

Lep pozdrav.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Jaz bi za prehrano obračunala razliko od tistega, kar dobim pri plači do max.zneska po uredbi. Mislim, da tako ne bi smelo biti problema z davčno.

Za delitev stroškov pa sem slišala, da davčna upošteva le do 50%.

Mirjana
nina0
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a nina0 »

Kakor vem si lahko upoštevate stroške vode, elektrike,... ( v odločenem %)samo morajo biti računi na s.p., da so to davčno priznani stroški. V nasprotnem niso davčno priznani stroški ampak gre samo za plačilo računov gospodinjstva.

NINA
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zoa »

Ne glede na to, da imate dopolnilno dejavnost, si lahko obračunate stroške za malico, in sicer do 1.300 sit/dan. To, da ste že nekje zaposleni, nima nobene zveze. Torej vsak mesec si obračunajte malico. To je preverjeno na OZS.

Tudi ostale stroške si lahko obračunate, in sicer sorazmerni del. Napišete temeljnico, zraven priložite fco računa. Na temeljnici naj bo naveden %.

Mislim, da vam bi to morali povedati v računovodstvu - seveda, če ste jih vprašali, bi to morali vedeti.

LP
zoa

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
rosita
Začetnik
Začetnik

DOPOLNILNA DEJAVNOST-PREHRANA

Odgovor Napisal/-a rosita »

Hvala za vse odgovore, naj povem, da imam računovodski servis in mi je računovodkinja rekla, da si prehrane pač ne morem obračunati oziroma, da ni sigurna, pa da je bolje, da si je ne obračunam. Če gledam logično, ker delam tudi popoldan do večera, mi prav tako pripada malica, kajne?
LP
igor
3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Preverjeno pri davčni, da malico ne morete obračunati. Lahko pa si obračunate prevoz na delo in kilometrino, če potujete službeno. Pazite le da niste istočasno v službi in na terenu za popoldanski s.p.

Stroške komunale in elektrike si lahko obračunate sorazmerni del. Najbolje je da si nekje naredite zabeležko kot sklep koliko % je vaša privatna raba in koliko % je za službene namene. To morate ko pride davčna nekako dokazati (zakaj ravno 20 % ali x %) Tega se morate držati skozi vse leto in še več - doljgoročno.
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zoa »

3739 - Če ste res preverili pri davčni, ste preverili napačno. V Obrtniku številka 10/03 - Postranska dejavnosti in nadomestila stroškov lepo piše, da se s.p. o med odhodke priznavajo tudi obračunani obvezni prispevki za socialno varnost, potni stroški v zvezi s službenimi potovanji, stroški prehrane med delom in stroški dela na terenu v skladu s predpisom Vlade RS.

Zopet preverjeno - in sicer danes - ni sprememb.

Zato ne zavajat z nepravilnimi odgovori.

LP
zoa

3739
Računovodski mojster
Računovodski mojster

Odgovor Napisal/-a 3739 »

Ne želim zavajati. Imeli smo davčno kontrolo in ker je bil delavec zaposlen pri drugem delodajalcu in mu je bilo priznano prihod na delo regresirana prehrano pa so izločili, ker v 1 odstavku Splošne kolektivne pogodbe za gospodarsko dejavnost določa, da delavcu pripada prehrana med delom za dneve prisotnosti na delu, vendar pa so do povračila stroškov upravičeni delavci, ki delajo najmanj s polovičnim delovnim časom. Seveda je potrebno preveriti ustrezno kolektivno pogodbo.
zoa
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a zoa »

3797 - Le preberite vprašanje "...... če si nosilec dejavnosti", se pravi, da imaš "popoldansko dejavnost", potem si lahko obračunaš stroške prehrane in tako naprej, kot sem navedla že v predhodnem odgovoru.

Tukaj ni vprašanje zaposlenega - zato kolektivna pogodba?
zoa

Odgovori