ddv in turistična agencija

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ar
Novinec
Novinec

ddv in turistična agencija

Odgovor Napisal/-a ar »

Prosim če mi lahko pomagate.Sem posrednik za turistične storitve, in sem v sistemu ddv in me zanima ali je moja prijavnina ki jo poberem ob vsaki prijavi obdavčena z ddv.Kaj pa zavarovanje-rizik odpovedi, ki ga prav tako zaračunavam strankam ki to želijo.Zanima me tudi DDV in letovanje na Hrvaškem.Če stranka letuje naprimer v Umagu,bookirana pa je v naši agenciji naprimer preko Kompasa, kaj se šteje za kraj potovanja in kaj je tu z DDV-jem.Ali pa potovanja v zadnji minuti, kadar stranke povečini letiji iz tujine(Avstrija,Italija,...),ali moram tu tudi prikazati DDV:Prosim vse ki imajo izkušnje z turističnimi agencijami da mi pomagate.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

potovalne agncije in posredniki

Odgovor Napisal/-a MG »

Preberite si prečiščeno besedilo zakona o DDV

Uradni list RS 25/2005 z dne 14. 3. 2005

Poleg splošnih stvari boste tam našli tudi člen, ki govori posebej o potovalnih agnecijah..

2. Posebna ureditev za potovalne agencije
47. člen
(storitve potovalnih agencij in organizatorjev potovanj)
(1) Potovalna agencija in organizator potovanja (v nadaljnjem besedilu: potovalna agencija), ki deluje v svojem imenu, pri zagotavljanju ponudbe pa določene storitve, povezane z izvedbo potovanja, zaupa v izvedbo drugim davčnim zavezancem, obračunava in plačuje DDV v skladu s tem členom. Določbe tega člena se ne nanašajo na potovalno agencijo, ki deluje kot posrednik (v imenu in za račun potnika) in pri obračunavanju DDV upošteva 2. točko devetega odstavka 21. člena tega zakona.
(2) Vse storitve, ki jih opravi potovalna agencija v zvezi s potovanjem, se štejejo za eno storitev potovalne agencije potniku. Šteje se, da je ta storitev opravljena v kraju, kjer ima potovalna agencija sedež ali poslovno enoto, če je storitev opravila iz poslovne enote.
(3) Potovalna agencija obračuna DDV od zneska, ki predstavlja razliko med celotnim zneskom, ki ga plača potnik, v katerega ni vključen DDV, in dejanskimi stroški potovalne agencije za storitve, ki jih opravijo drugi davčni zavezanci, če je neposredni uporabnik teh storitev potnik.
(4) Če so transakcije, ki jih potovalna agencija zaupa v izvedbo drugim davčnim zavezancem, opravljene izven Skupnosti, se storitev potovalne agencije šteje kot oproščena storitev posredovanja v skladu s 14. točko 31. člena tega zakona. Če so te transakcije opravljene tako znotraj Skupnosti kot izven nje, je oproščen samo tisti del storitev potovalne agencije, ki se nanaša na transakcije izven Skupnosti.
(5) Potovalna agencija nima v nobeni državi članici pravice do odbitka vstopnega DDV, niti do vračila DDV, ki ji ga zaračunajo drugi davčni zavezanci od storitev, ki so jih nudili neposredno potniku.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori