Pozdravljeni
S kar precejšnjo zamudo sem ugotovila, da sem v mesecu februarju naredila napako. In sicer. Izbrala sem napačen dopgodek, ko sem vnašala prejeti račun. In sicer blago za prodajo znižana stopnja, namesto blago za prodajo. Tako sem si odbila napačen ddv. Pa tudi neto znesek na računu in na prevzemu blaga na zalogo ne bosta štimala. Prevzem sem naredila prav, račun pa je napačno vnešen. Kaj naj naredim v tem primeru. Znesek ddv-ja je zelo majhen. Znesek računa cca 7000 sit. Če popravim ta račun, se mi bodo spremenili vsi ddv obrazci od februarja naprej. Prosim za kakšen nasvet, kako to napako popraviti, da bo čim enostavnje.
Hvala za odgovore in lep pozdrav
Branka
Popravek prejetega računa iz februarja- napačen ddv
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Jaz ne bi preveč kompliciral, v kolikor bi hotel imeti "mirno vest", bi to napravil kot pri dobropisu, DDV v obdobju bi popravil z prilogo k obrazcu DDV za obdobje in popravek obračunal v tekočem meseceu. V prilogo bi navedel popravek zneska DDV za februar. Zraven bi vse dokumentiral in si zabeležil tudi opombe in razlage, za vsak primer.
Saj motiti se je človeško, a ne
?
Saj motiti se je človeško, a ne
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Mirko hvala za odgovor.
Ne vem če sem te čisto prav razumela glede mirne vesti. Ali mi hočš povedati, da mi ni treba oz. da ničsto nujno, da si nakopljem en kup dela. Torej ali lahko pustim vse skupaj pri miru. Vsaj kar se ddv-ja tiče?
Kako pa naj potem vskladim neto vrednost na računu in znesek nabavljenega blaga v glavni knjigi. Ali naj kar kakšen popust v znesku ddv-ja napišem na prevzemu, da bo štimal neto znesek, ali kako. Oprosti če sem zabluzila. S tem se pač prvič ukvarjam.
Vidiš, takšna pa je kazen, če nekaj ne delaš sproti. Če bi vse tekoče delala, pa ne bi imela takih težav. Vendar sem šele prevzela računovodstvo- z novim letom in imam še en kup nerešenih zadev še za nazaj. Zato sem se najpšrej lotila otvoritev, sedaj pa lepo počasi tekoče zadeve in še razčiščevanje za nazaj.
Pri tekočem ddv-o pa bi dodala prilogo k obrazcu in na pavem ddv-o obrazcu prištela k zneskuv polju 42 še znesek za nazaj cca 600 sit.
Če mi ni nujno popravljati te prosim, da mi napišeš kako naj zadevo poštimam, da mi bo štimala v glavni knjigi. Znaesek računa z ddv je bil 7165,96 sit. Jaz sem si upoštevala 8,5% ddv. Tako je bil neto znesek 6.604,57 sit. S pravim ddv pa bi bil 5.971,63 sit. Takšen znesek sem navedla tudi v zalogi. Prosim za pomoč.
Hvala za odgovor in lp
Branka
Ne vem če sem te čisto prav razumela glede mirne vesti. Ali mi hočš povedati, da mi ni treba oz. da ničsto nujno, da si nakopljem en kup dela. Torej ali lahko pustim vse skupaj pri miru. Vsaj kar se ddv-ja tiče?
Kako pa naj potem vskladim neto vrednost na računu in znesek nabavljenega blaga v glavni knjigi. Ali naj kar kakšen popust v znesku ddv-ja napišem na prevzemu, da bo štimal neto znesek, ali kako. Oprosti če sem zabluzila. S tem se pač prvič ukvarjam.
Vidiš, takšna pa je kazen, če nekaj ne delaš sproti. Če bi vse tekoče delala, pa ne bi imela takih težav. Vendar sem šele prevzela računovodstvo- z novim letom in imam še en kup nerešenih zadev še za nazaj. Zato sem se najpšrej lotila otvoritev, sedaj pa lepo počasi tekoče zadeve in še razčiščevanje za nazaj.
Ali s tem misliš februar? Ali naj bi k februarskemu ddv-o dodala prilogo?DDV v obdobju bi popravil z prilogo k obrazcu DDV za obdobje
Pri tekočem ddv-o pa bi dodala prilogo k obrazcu in na pavem ddv-o obrazcu prištela k zneskuv polju 42 še znesek za nazaj cca 600 sit.
Če mi ni nujno popravljati te prosim, da mi napišeš kako naj zadevo poštimam, da mi bo štimala v glavni knjigi. Znaesek računa z ddv je bil 7165,96 sit. Jaz sem si upoštevala 8,5% ddv. Tako je bil neto znesek 6.604,57 sit. S pravim ddv pa bi bil 5.971,63 sit. Takšen znesek sem navedla tudi v zalogi. Prosim za pomoč.
Hvala za odgovor in lp
Branka
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Za tak majhen znesek se jaz ne bi sekiral. Popravil bi v tem davčnem obdobju (o popravkih govori 103. člen ZDDV).
. Kot ste verjetno ugotovili, govorim iz izkušenj. Tudi meni se je to pripetilo. Če vam obračun DDV program napavi na osnovi vnešenih dokumentov, bo rešena tudi ta situacija. Zraven obračuna DDV pa si priložite, ali zapišite pripombo, za kaj gre.
Pomagal bi si tako, če ni druge variante, da bi izdal "interni dobropis" in nato še "interni pravi račun". Ne smem vprašat, kateri program uporabljate, a jaz si v mojem pomagam na tak način. Avtomatske knjižbe napravijo delo namesto mene103. člen
(popravek obračunanega DDV)
(1) Davčni zavezanec lahko popravi ugotovljeno davčno obveznost, izkazano na računu
za dobavljeno blago oziroma opravljene storitve, pred iztekom roka za predložitev obračuna
DDV davčnemu organu, če kupec blaga oziroma naročnik storitve po tem računu še ni
uveljavil pravice do odbitka vstopnega DDV. V tem primeru mora izdajatelj računa pisno
obvestiti prejemnika tega računa o popravku, mu izdati nov račun s sklicevanjem na številko
prvotnega računa in popraviti obračun DDV.
(2) Če davčni zavezanec – izdajatelj računa ugotovi napako na izdanem računu in s tem
previsoko obračunan znesek DDV po izteku roka za predložitev obračuna, prejemnik računa
pa je že uveljavil pravico do odbitka vstopnega DDV po tem računu, dobavitelj blaga oziroma
opravljene storitve davčno obveznost popravi (zmanjša) v obračunu DDV, ko je od kupca
39
blaga oziroma naročnika storitve dobil pisno obvestilo o popravku (zmanjšanju) vstopnega
DDV. Popravek vključi v obračun DDV v davčnem obdobju, v katerem je prejel pisno
obvestilo prejemnika, da je le ta popravil vstopni DDV po predhodnem računu.
(3) V primeru povečanja davčne obveznosti pisno obvestilo prejemnika računa ni
potrebno, davčno obveznost pa davčni zavezanec izkaže v obračunu DDV v davčnem
obdobju, v katerem je ugotovil napako.
(4) Če davčni zavezanec, izdajatelj računa ugotovi napako na računu, ki ga je izdal
končnemu potrošniku, lahko popravi davčno obveznost v davčnem obdobju, ko so izpolnjeni
pogoji iz sedmega odstavka 46. člena tega pravilnika.
(5) O popravkih iz drugega, tretjega in četrtega odstavka tega člena poroča davčni
zavezanec v prilogi k obrazcu DDV-O iz šestega odstavka 130. člena tega pravilnika.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Že vem, raje ga ne imenujem. Imam ga tudi jaz. pač v rubriko, kjer vnašate fakture, ponovno vnesete račun z napako z vrednostjo zneska "-" z enakim poslovnim dogodkom in zatem vnesete še enkrat z zneskom "+" z pravim dogodkom. Lahko stornirate avtomatsko temeljnico in tako uporabite pravo obdobje (datum stor., odpr.) in jo potem ponovno prenesete. če izbrišete T. št. 2, vam ni potrebno brisati naknadnih, pač pa vam ob ponovnem prenosu le to postavi na mesto 2.
Da ne "motiva" forumašev, vam lahko postopek podrobneje obrazložim prek zasebnh sporočil, javite se mi tam. A če boste izpisali ime programa, se vam bo prikazalo ////////// . Kaj hočemo, avtomatska zaščita
.
Če se prav spomnim, pa za zneske pod 1.500 SIT ni potrebno popravljat obrazcev.
PS.: Sam moram paziti na prepoved reklame in zato bom tisti dve sumlnivi črki (saj veva kateri) popravil v *.
Da ne "motiva" forumašev, vam lahko postopek podrobneje obrazložim prek zasebnh sporočil, javite se mi tam. A če boste izpisali ime programa, se vam bo prikazalo ////////// . Kaj hočemo, avtomatska zaščita
Če se prav spomnim, pa za zneske pod 1.500 SIT ni potrebno popravljat obrazcev.
PS.: Sam moram paziti na prepoved reklame in zato bom tisti dve sumlnivi črki (saj veva kateri) popravil v *.
Mirko
Mirko