nepremičnina...

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lunaa
Novinec
Novinec

nepremičnina...

Odgovor Napisal/-a lunaa »

Leta 2003 smo kupili stanovanje. Pri nakupu smo si odbili 8,5%DDV.
Zdaj pa nameravamo stanovanje prodati. Imam informacije, da prav tako zaračunamo 8,5% DDV, ker smo z odbitkom DDV-ja v sistemu DDV. Če bi hoteli "zaračunati" le 2% davek od nepremičnin, bi morali ddv, ki smo ga leta 2003 odbili vrniti...
Prosim za nasvet... :roll:
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Če prodajate fizični osebi ddv ne smete zaračunati.
L.P. Lidija
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Tole pa ne razumem. Zakaj naj bi se fizični osebi ne zaračunal DDV? In točno je, da je treba odbitni DDV v primeru, ko ni ob prodaji zaračunan naprej, plačati (sprememba pogojev - 42. čl. ZDDV, rok za nepremičnino 20 let).
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Ker ponavadi fizična oseba ni zavezanec za ddv. Pri nepremičninah je potrebno paziti ker je v zakonu zapisano da se obračuna dpn ali ddv zato morate biti pozorni komu prodajate in kako. V primeru ko prodate osebi ki ni davčni zavezanec in ste imeli vi pravico do odbitka ddv morate sedaj razliko ddv plačati tako kot ste zapisaki po 42. členu. 20 let = 240 mesecev. Znesek ddv delite z 240 in pomnožite z meseci ko nepremičnine ne boste več uporabljali. Seveda pa je potrebnov primeru ko ste prodali nepremičnino osebi ki ni zavezanec za ddv plačati dpn. Ta davek vam določi duras na podlagi kupoprodajnih pogodb ali sodnega cenilca. Iz lastnih izkušenj vam povem da se splača najeti cenilca in durs bo odredil davek na osnovi cenilčeve pogodbe v nasprotnem primeru pa se lahko zgodi da bodo vrednost stavbe na dursu revalorizirali.
L.P. Lidija
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Gradbeništvo, tega pa res ne razumem najbolje, kakšno vezo ima ali je nekdo zavezanec ali ne, tudi fizična oseba mora pri nakupu novega stanovanja plačati 8,5% (pa ni zavezanec za DDV). Kaj pa, če je bilo to stanovanje namenjeno preprodaji, oz. se vodi kot blago in še ni bilo vseljeno. Preberite si 7. točko 1. odstavka 27. člena ZDDV, ker je zelo pomembno, ali so bili omenjeni objekti vseljeni oz. dani v uporabo in koliko časa je poteklo od prve vselitve.

LP, Bana
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Razlika je v tem ali je stanovanje novo torej ko gre za prvi promet (se obračuan ddv) ali je stanovanje v prometu drugič ali tretjič, ...
Jaz sem pri prvem prometu imela pravico do odbitka bila sem prvi kupec. Pri prodaji fizični osebi davka nisem imela pravice zaračunati zato sem plačala dpn. Prebrati si morate oba zakona da boste zadevo razumeli.
L.P. Lidija
lunaa
Novinec
Novinec

Hvala za pojasnila!

Stanovanje bo prodano fizični osebi.
Kupljeno je bilo novembra 2003, torej še nista minili dve leti.

če prav razumem;
če stanovanje prodamo pred potekom dveh let DDV-ja ne smem zaračunati, plačam Dpn. (+popravek DDV)
če ga prodamo po poteku dveh let, zaračunam DDV.
Razumem prav?
lunaa
Novinec
Novinec

še enkrat.
Bolj ko berem, kaj sem prej napisala, bolj vidim, da sem udarila mimo!
Če stanovanje prodamo pred potekom dveh let od prve uporabe in zaračunamo 8,5% DDV!
Odgovori