Kombi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kraj: Slovenia
- Kontakt:
Kombi
Ali dam DDV od nabave kombija, ki ni namenjen samo za prevoz tovora ampak ima še drugo vrsto sedežev v odbitek, moje mnenje je, da ne smem.
L.P. Lidija
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Dovolj je, da ima le del prostora le za tovor, število vrst sedežev ni pogoj. Mora pa to biti zapisano v prometnem dovoljenju. Tudi od goriva in ostalih stroškov v zvezi z tem vozilom, lahko odbiješ DDV.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
stanovanjska
- Začetnik

- Kontakt:
Tudi mi smo pred kratkim kupili sluzbeni avtomobil. V homologaciji je navedeno, da je to kombinirano vozilo, oblika karoserije: za prevoz oseb in stvari. Ker imam prvi primer sluzbenega vozila, me zanima, kje tocno najdem podatke o tem, kdaj in za kaj smem oz. ne smem odbivati DDV. Zanima me tudi, kaksne dokumente moramo pripraviti glede uporabe. Pripravili smo ze Pravilnik o uporabi sluzbenega vozila, sklep o upravicencih do uporabe sluzbenega vozila. Kaksen potni nalog mora biti oz. ali je sploh potreben, vsaj glede tega, da je vozilo namenjeno izkljucno lokalni, mestni voznji. Ali mi lahko svetujete karkoli v zvezi s tem? Hvala.
-
gradbeništvo
- Računovodja

- Kontakt:
-
stanovanjska
- Začetnik

- Kontakt:
Ne razumem, zakaj mora biti v prometnem dovoljenju definirano kot tovorno vozilo, da se lahko odbiva DDV. Namrec nasa dejavnost definitivno ne potrebuje tovornega vozila, pac pa predvsem vozilo, s katerim bo hisnik opravljal lokalne voznje (od hise do hise), ter s seboj vedno imel tudi lestev, skatlo z orodjem itd., ali pa mogoce tajnica do poste, banke itd. Sprejeli smo pravilnik o uporabi sluzbenega vozila, v katerem je doloceno, da se vozilo uporablja izkljucno v sluzbene namene, v kolikor bi slo za privat namene, je potrebno v skladu z nasim pravilnikom napisati pogodbo. Ali ima morda se kdo kaksno mnenje o tej zadevi? Lepo prosim.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Stanovanjska, to ni tako preprosto. Tudi v navadnem fičku mi lahko vozimo cement, a to še ne pomeni da ga tudi vozimo. Vozilo mora biti prirejeno tako, da je del prostora namenjen le tovoru in to mora biti tudi v homologaciji oziroma promatnem dovoljenju vozila.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Pri takih primerih je treba razmisliti PRED nakupom. Odlična varianta za lokalne vožnje so mali osebni avtomobili - dvosedežniki (ne smem napisat znamke...) s prtljažnim prostorom (dva se udobno peljeta, kripa pa je dovolj velika za orodje in ostalo navlako). Registrirani so kot tovorno vozilo, torej si lahko odbijaš vstopni ddv za vozilo, gorivo in stroške. Sicer nisem povsem sigurna, ali to velja samo za vozila z dieselsim motorjem ali tudi za bencince (vrsta motorja po zdravi pameti ne bi smela igrati vloge).
Mincek
-
stanovanjska
- Začetnik

- Kontakt:
Brez zamere, ampak se vedno mi ni jasno, zakaj bi moralo biti vozilo opredeljeno kot tovorno. Mi imamo vozilo, ki ima zadaj "keson" (tako kot npr. berlingo). Opredeljeno je kot kombinirano, torej za prevoz oseb in stvari. Kaj pa podjetja, kjer imajo samo osebne avtomobile, saj ne prevazajo blaga, ampak njihovi zaposleni opravljajo terensko delo in zato potrebujejo avtomobil (npr. revizorji, zavarovalniski agentje in podobno)? Ali ni pogoj za odbivanje DDV to, da je sluzben avtomobil uporabljen za opravljanje glavne dejavnosti? Res bi vas prosila, tiste ki ste v tem kolikor toliko razgledani, da mi svetujete, v kateri literaturi, zakonu ipd bi nasla odgovor na svoje vprasanje? Ze vnaprej hvala.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt: