drobni inventar

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
irenag
Začetnik
Začetnik

drobni inventar

Odgovor Napisal/-a irenag »

Meni pa še vedno ni jasno, kam knjižim drobni inventar npr. razno ročno orodje (žage,vrtalke ipd) v vrednosti do 100 EUR, uporabno pa več kot eno leto:na 320, ali v 041, oz. kar direktno na str. materiala ali morda na 040?
l.p. Irenag
LARISA
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Jaz knjižim:
1. 320/
160/ 220
2. 404/320 (Vrednost brez DDV)

Lp
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Te mejne vrednosti nas včasih begajo. Svetujem vam, da si z internim aktom (lahko tudi v pravilniku o računovodstvu) oločite, kaj bo DI kot material, kaj bo DI kot osnovno sredstvo. Težko je to opredelit, ker je vse relativno. Za nekoga, ki ima pisarnico, računalnik je stol lahko že osnovno sredstvo v skupini 040, za drugega osnovno sredstvo kot droben inventar v SK 041. DI do 100 evrov lahko daste takoj v stroške (konto 320) ali imate postopen odpis. Jaz se držim načela, ker smo manjša firma, da vse lektrične stroje dajem med DI v okviru OS, amortiziram jih posamič, ravno tako dam sem tudi lestve (aluminijste), ker presegajo tudi drugi pogoj, to je trajanje uporabnosti nad eno leto. Ročno orodje pa dam takoj med stroške. Drugje bi jih lahko dali tudi najprej na zaloge in postopoma odpisovali. Vsekakor bi vam svetoval, da vodite tudi evidenco, kdo uporablja DI, kljub temu da knjigovodsko ne obstaja več.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
Odgovori