BONITETE -NUJNO!!!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
silva11
Računovodja
Računovodja

BONITETE -NUJNO!!!

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Trenutno obračunavam plačo delavki, ki je začela že junija uporabljati avto v zasebne namene, v junijski plači ji bonitete še nismo obračunali, ker nismo imeli še točne nabavne cene, sedaj pri julijski se pojavi problem, ali ji boniteto poračunam samo za 4 dni v juniju ali jo vpišem kot da bi jo uporabljala cel mesec, pač tisti znesek ki smo ga dobili pri izračunu.

Potem takem ji moram v tej plači obračunati dvakrat boniteto.

Hvala za pomoč.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

30.člen Zdoh:

(2) Če delodajalec zagotovi delojemalcu osebno motorno vozilo za privatne namene, se ne glede na dejansko uporabo vozila za privatne namene in ne glede na način, kako je delodajalec pridobil vozilo, v davčno osnovo delojemalca všteva 1,5% nabavne vrednosti vozila mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe vozila. Nabavna vrednost vozila, ki se upošteva pri izračunu davčne osnove, se v drugem letu zniža za 15% in v naslednjih letih do vključno četrtega leta še vsako leto za 15%, v petem letu se zniža še za 10% in v naslednjih letih do vključno osmega leta še vsako leto za 10%, v vseh naslednjih letih je enaka nič (0). Če delojemalec mesečno prevozi manj kot 500 km v privatne namene, se nabavna vrednost, ugotovljena na način določen v prejšnjem stavku, zmanjša za 50%. Če delodajalec zagotovi gorivo za privatno uporabo vozila, se davčna osnova mesečno poveča za 25%.
Boniteta se ne ugotavlja v primeru uporabe osebnega vozila zaradi izvajanja ukrepov varovanja, ki jih izvaja policija v skladu z zakonom o policiji.

Mislim, da je sedaj vse jasno.
LP,
Sven Slika
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Hvala saj se mi je zdelo, da mora biti tako, vendar nisme bila prepričana.

Lep pozdrav!
body35
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a body35 »

Zdravo,
mene pa zanima še dodatna informacija glede obračuna bonitete za uporabo sl. vozila v zasebne namene. Prehajam namreč v novo službo, kjer mi je dodeljen tudi avto.
Izbrati nameravam opcijo z manj kot 500km/mes. z gorivom, kjer je davčna osnova za obračun bonitete 0,9375% od vrednosti avta:
- ali je davčna osnova vrednost avta z davkom ali brez? Torej, če avto stane 100 brez ddv, ali se 0,9375% obračuna od 100 ali od 120 (torej od vrednosti avta + ddv)?
- ali sem upravičen do povračila stroškov prevoza, če imam avto tudi v zasebne namene? Smatram namreč, da prevoz na delo ni prevoz v zasebne namene in sem do povračila stroškov tako vseeno upravičen.
Kaj pa pri opciji "brez goriva"?

Kako je s tem?

Hvala za pojasnila in LP
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

vrednost

Odgovor Napisal/-a MG »

Osnova je vedno vrednost brez DDV.

Do potnih stroškov za prihod na delo niste upravičena če imate službeno vozilo za zasebne namene po nobeni varijanti z gorivom ali brez.

Če mene kaj vpršate se sploh ne splača imeti avtomobila v zasebne namene.
Za delavca se bolj splača imeti lasten avtomobil in "kasirati" kilometrino in potne stroške.

Pri službenem avtomobilu vam računajo davek, ne dobite potnih stroškov in še pod prste vam gledajo koliko in za kaj uporavljate avto..

Če najametem kredit in kupite avto si lahko z potnimi stroški in kilometrinami brez večjih težav pokrijete mesečni obrok. Prejeti denar je neobdavčen. Pa še " pod prste" vam nihče ne gleda.

Toliko malo za razmislek vsem.

Pozdrav vsem,

MG
MG
Super računovodja
Super računovodja

napaka!

Odgovor Napisal/-a MG »

sorry - napača.:kladivo:

Pri osebnih avtomobilih se DDV ne odbija zato gre celotna vrednost z DDV v osnovo za obračun bonitete. Se opravičujem.

Pozdrav vsem,

MG
body35
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a body35 »

MG, hvala za odgovor. Je to uradno tolmačenje ali osebno mnenje?
Ima morda kdo še kako razlago?
LP
MG
Super računovodja
Super računovodja

bonitete

Odgovor Napisal/-a MG »

Glede osnove je tako kot sem napisala v popravku.

glede tega kaj se komu bolj splača pa je osebno mnenje.
Izračunajte si sami.

Pri službenem vozilu upoštevajte:
Strošek amortizacije na 3 do 5 let
strošek financiranj nakupa ( kredit, obresti .. vrednost denarja )
strošek davkov in prispevkov iz in na boniteto
strošek goriva
strošek zavarovanja
strošek vzdrževanja

Nič od tega ni odbitek DDV, tako da obračunavate stroške z DDV.
_________
Pri lastnem avtomobilu:

Vrednost avtomobila ( izračun na mesec 3 - 5 let)
obresti in stroški kredita
strošek zavarovanja
strošek vzdrževanja
stroški goriva za povprečno porabo službenih kilometrov

Prihodki:
prevozni stroški za prihod v službo
zneski kilometrin ( glede na povprečne mesečno prevožene kilometre )
Znesek večje neto plače, ker ni bonitete na katero bi plačala prispevke in davke
____

Vam se pri večjih zneskih kilometrin vsekakor splača imeti lasten avto za službene namene.
Kar se tiče delodajalce pa je zelo odvisno od njegovega premoženjskega in finančnega stanja.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori