POROČANJE BS-POTNI NALOGI TUJINA
Moderator: Mirko Zbačnik
Jaz sem pa poklicala na BS in so mi odgovorili, da se poročanju za potne stroške lahko izzognem, če grem na poslovno banko in tam z obrazcem 1450 dvignem devize (obrazec 1450 pravilno šifriram, da gre za dnevnice, prenočišča in potne stroške) in tako poslovna banka poroča. Seveda v hiši moram v takšem primeru voditi devizno blagajno in delavcu izplačam EUR. Ampak če se to ne dogaja redno menim, da je tako bolj enostavno.
Okrog tega je bilo kar nekaj debate. Na BS so mi pred dvemi leti pojasnili da ko obračunam potne stroške tujina nad 100.000, moram poročati.
Letos je bila debata da ne takrat ko obračunaš ampak ko izplačaš potne stroške.
Pojasnilo pomeni da če izplačaš nalog na dva dela - je manj kot 100.000
ti ni treba poročati. Pri s.p. pa sploh če si potne stroške ne izplačuješ.

Letos je bila debata da ne takrat ko obračunaš ampak ko izplačaš potne stroške.
Pojasnilo pomeni da če izplačaš nalog na dva dela - je manj kot 100.000
ti ni treba poročati. Pri s.p. pa sploh če si potne stroške ne izplačuješ.
-
MARJETICAVA
- Računovodja

Pogovarjamo se o deviznem poslovanju. Če dvignete gotovino sit za službeno potovanje v tujino in je to več kot 100000.- morate ker je ta dvig namenjen povračilo potnih stroškov in naprimer dnevnic, plačilo hotelov, plačilo tujih cestnin itd.
Ne glede na to ali je s.p. ali je d.o.o. lahko dvignete tolarje, ki jih potem po preračunu porabite za povračilo stroškov v tujino.
ŠE ENKRAT TO JE DEVIZNO POSLOVANJE ZATO SE MORA POROČATI NA BANKO SLOVENIJE pa čeprav dvignete tolarje
Ne glede na to ali je s.p. ali je d.o.o. lahko dvignete tolarje, ki jih potem po preračunu porabite za povračilo stroškov v tujino.
ŠE ENKRAT TO JE DEVIZNO POSLOVANJE ZATO SE MORA POROČATI NA BANKO SLOVENIJE pa čeprav dvignete tolarje
-
MARJETICAVA
- Računovodja