odprtje s.p. da ali ne

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jadranka
Novinec
Novinec

odprtje s.p. da ali ne

Odgovor Napisal/-a Jadranka »

ali mi lahko prosim svetujete glede s.p.
Mož ima možnost se zapoliti pri prijatelju, in začetni dogovor je,
da ga zaposli ali pa si odpre s.p.
Neto plača bi bila 150.000,00 + prispevki, in posebej še 10% provizije na promet (to bi mu izplačal v gotovini)
Mož ima možnost pridobiti tudi kak lasten posel.
Se pravi če bi ustanovil s.p. bi izdal fakturo za bruto plačo.
Kako je z vsemi dajatvami in dohodnino?
Ali se sploh splača, saj sem zasledila, da se s.p. zapirajo.
Hvalažna bom za vsako informacijo
Jadranka
Gordana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Brežice

Odgovor Napisal/-a Gordana »

<font color="blue">Vkolikor bi prijatelj moža zaposlil v rednem delovnem razmerju, je to
po mojem menenju velik bolj"ziher" v današnjih časih. V primeru, da bo
promet upadal ali kaki drugi problemi, vaš prijatelj z vašim možem kot
s.p.-jem nima nobenih obveznosti, ta pa si bo sam moral plačevati
prispevke in ostale dajatve,... skratka, vkolikor nima zagotovljenega
dela, mu jaz s.p. ne svetujem, v nasprotnemm primeru pa le. LP, Gordana</font id="blue">
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Konec koncev lahko s.p. tudi zaprete, le pazite, da ne boste koristili kakšnih olajšava, nabavljali preveč osnovnih sredstev,... Jaz mislim, da če ima možnost pridobiti tudi drugo delo, je to tudi dobra možnost. Zapreti s.p. če nima nobenih obveznosti, tudi ni tako hudo. Če pa je vaš mož pogosto na bolniškem staležu, ali kaj podobnega, pa bo z s.p. problem. Lahko pa se tudi zaposli in ustavnovi popoldanski s.p. - v tem primeru so stroški majhni, sprejme pa lahko drugo delo.
čaba
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a čaba »

Tudi jaz mislim, da je bolje če se redno zaposli. Kasneje ima še vedno možnost odprtja s.p..
Me pa zanima kako je s popoldanskim s.p. - procedura odprtja in kje potem prijavljaš prihodke od te dejavnosti, kako je s pripevki,.. Če kdo ima izkušnje s tem, naj prosim pove.
Hvala!

Pa še to: če si za nedoločen čas zaposlen, ali moraš za dovoljenje odprtja popoldanskega s.p. imeti privoljenje svojega delodajalca?

nataša
gradbeništvo
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a gradbeništvo »

Popoldanski s.p. je prav tako zavezam vsem predpisom kot redni. Razlika je samo v tem, da plačuje samo pavšalni prisp. za piz in zz kar sedaj znese 5.888,00 sit + članarina če se ukvarja z obrtno dejavnostjo. Sam postopek odprtja tudi ni težaven priglasiti se je potrebo pri pristojnem DURS - u in UE. Vse info dobite na UE.
Prav tako pa mora na koncu leta narediti zaključni račun.

Lidija
aurora
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a aurora »

koliko pa npr. stane vodenje knjig za popoldanski s.p.? ker tu samo po enostavnem knjigovodstvu knjižiš v knjigo prihodkov in odhodkov - ali se ti sploh splača najeti servis??
Odgovori