Porodniška za samostojno podjetnico

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
taši
Začetnik
Začetnik

Porodniška za samostojno podjetnico

Odgovor Napisal/-a taši »

Sem noseča in imam s.p. Z decembrom grem na porodniško in me zanima, kako je z obračunavanjem porodniške.
Vem, da za osnovo za izračun vzamejo zadnjih 12 bruto osnov, od katerih so bili plačani prispevki. Rada pa bi vedela, ali bojo od moje bruto porodniške oni odvajali prispevke kot si jih sedaj jaz ali gre stvar kako drugače?
Za nakazila akontacije davka pa moram tudi verjetno še naprej skrbeti vsak mesec sama, ali mi v bistvu za čas porodniške le to obračunavajo kot normalno redno zaposleni (skupaj s prispevki)?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Imam eno obrtnico, ki je na porodniškem dopustu in na durs oddajamo obračun prispevkov za socialno varnost zasebnika, kamor moramo napisati, da je na porodniškem dopustu od...do... ter obračun članarine obrtn.zbornicam - te pa je potrebno plačati. Prav tako zasebnica sama skrbi za plačilo akontacije davka. Vse te informacije je dobila pisno od dursa in csd-ja, ko je urejala porodniški dopust.
taši
Začetnik
Začetnik

Se pravi bom še naprej sama morala skrbeti za obračune prispevkov in jih tudi odvajati, čeprav bom na porodniški? Sama namreč vodim svoje knjige in vse ostalo. Ali potem dobim nakazano porodniško kar bruto znesek povprečja zadnjih 12 mesecev?
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a pamps »

Nerodno sem se izrazila; obračun pošljemo, vendar nanj napišemo, da je bila ves mesec na porodniškem dopustu; zneski so vsi 0,00, razen na obračun članarine. Le-to pa je potrebno obračunati in plačati.
taši
Začetnik
Začetnik

Najlepša hvala. :palca:
Odgovori