Plačilo-kakšna pogodba?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
kora
Nov član
Nov član

Plačilo-kakšna pogodba?

Odgovor Napisal/-a kora »

Pozdravljeni!
Že dalj časa prebiram vaš forum, oglašam pa se vam prvič. Upam, da mi boste lahko pomagali s kakšnim nasvetom.

V verigi so štiri stranke, vsaka dolguje naslednji. Prva je plačala zadnji. S kakšnim dokumentom (komp. asign, ipd) lahko rešimo zadevo, da si vse lahko pokrijejo terjatve in obveznosti?

LP
roki
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a roki »

Potem boste to rešili z verižno kompenzacijo.
Napišete predlog, katerega vse štiri udeleženke potrdijo in sprovedete.
Tako bodo vse terjatve in obveznosti zaprte.
:) LP
joli
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a joli »

Tudi mene muči podobna zadeva, ampak v mojem primeru gre (vsaj mislim) za pogodbo o prevzemu dolga. Torej A podjetje dolguje podjetju B. Ker je podjetje A blokirano, plačuje obveznosti za podjetje A, podjetje C. Moj problem je v tem, da vodim knjige podjetju A in podjetju C in ne vem, kako zapirati dobavitelja pri enem podjetju (če ta v bistvu sploh ni dolžnik, ampak plača račun namesto podjetja A) in obratno.

Upam, da je imel že kdo podobno situacijo in kaj več ve o tem.

Za vse napisano bom hvaležna.
kora
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a kora »

Z verižno kompenzacijo sem tudi želela zapirati, pa se zadnji v verigi ne strinja, ker on nikomur ni dolžan (on prejme nakazilo).
Ali se morda doda kakšna klavzula o prejemu nakazila (saj vemo, da je verižna kompenzacija negotovinsko zapiranje terjatev in obveznosti), ali pa bi morda zadevo razdelila na dve asignaciji?
Odgovori