Dopust in regres

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
natasam
Novinec
Novinec
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Dopust in regres

Odgovor Napisal/-a natasam »

Letos sem bila zaposlena do 31. marca pri enem podjetju, kjer mi je pogodba potekla. Izplačali so mi regres in upravičena sem bila do dopusta za 3 mesece.
S 1. avgustom sem dobila novo zaposlitev. Zanima me, koliko dopusta mi pripada in kdaj ga lahko začnem koristiti, ter kdaj in koliko sem upravičena do regresa?
Lep pozdrav
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Pri vas gre za prekinitev zaposlitve, pri prvem delodajalcu ste prejeli sorazmeren del dopusta (verjetno tudi regresa - niste nvedli). Nova zaposlitev je s 1. avgustom, kar pomeni, da boste letos zaposleni 5 mesecev. ker v tem letu ne boste presegli 6. nesecev, vam bo pripadal sorazmeren del dopusta in ravno tako sorazmeren del regresa. Z dopustom lahko pričnete že prvi mesec v sorazmernem delu (1/12), v naslednjem ste skupno upravičeni 2/12 in do konec leta 5/12. Izplačilo regresa je možno tudi še v januarju za nazaj, kot prakticirajo v nekaterih firmah. Seveda pa se lahko o tem pozanimate tudi pri delodajalcu.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MANCA1 »

Zdravo,

kaj pa delavec, ki je bil zaposlen od 1.3.05 do 1.6.05 - pripada mu sorazmerni del dopusta in ali mu moramo izplačati tudi sorazmerni del regresa, čeprav ni več zaposlen v naši firmi?

Prijeten dan
manca

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

seveda, tudi sorazmeren del regresa mu pripada. kot sem že velikokrat omenil, je izplačilo regresa vezano na pravico do koriščenja regresa in imel je pravico koristit sorazmeren del dopusta.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Regres je vedno povezan s pravico do dopusta. Da - morate mu izplačati sorazmerni del regresa. Ponavadi to podjetja naredijo ob zadnji plači delavca. Če vi tega niste naredili in ste se odločili, da boste regres za vse delavce izplačevali istočasno mu boste pač sedaj obračunali in nakazali reges. To, da je delavec že odšel iz firme ne pomeni, da nimate do njega nobenih obveznosti.

Pozdrav vsem,

MG
Odgovori