zakup sejemskega prostora

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

zakup sejemskega prostora

Odgovor Napisal/-a pamps »

Upala sem, da me ne bo doletelo, pa me je. Slovensko podjetje se je odločilo, da se bo udeležilo sejma v Nemčiji. Jeseni enkrat bo potrebno plačati nemškemu podjetju zakup sejemskega prostora, zato je najbolje, da se pripravim.
Če je imel že kdo podoben primer, prosim, če opiše postopek poročanja oz. plačila davčnega odtegljaja in pridobivanja odločb po 245. čl in 247 čl. ZdavP. Ali sploh razmišljam v pravo smer?
Za vse informacije se zahvaljujem.
irenag
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a irenag »

Zdajle mi je pa kar slabo postalo, ko sem tole prebrala! Danes sem namreč plačala nemškemu partnerju račun za najem sejemskega prostora v oktobru
v Parizu, zaračunali so mi tudi francoski davek 19,6%. Ali bi morala na to plačati še 25% in izpolniti ODO-1?
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SVEN »

Jaz bi se na davkariji najprej pozanimal, če gre res za obveznost plačila davčnega odtegljaja.
68. člen ZDDPO namreč pravi, da se davek plača od dohodkov, ki imajo VIR v Sloveniji.
8. člen istega zakona pa v 1. točki pravi, da imajo dohodki od nepremičnin vir v Sloveniji, če gre za nepremičnine, ki se nahajajo v Sloveniji.

V IKSu 6/05 str.60 si sicer 8.člen razlagajo drugače, ni pa nujno da pravilno. Žal mnenja Dursa na to temo še nisem zasledil.
LP,
Sven Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Ja. Na Zvezi se sklicujejo na 14. točko: ....vsak drug dohodek, ki ga je izplačal rezident ali nerezident preko svoje poslovne enote, ali mu je bil zaračunan....
V nekem delu članka so na to temo celo zapisali, da so prosili durs za podrobnejše navodilo v zvezi z določanjem vira dohodka.
Podrobno članka še nisem čitala; me je minila volja, ker nisem takoj našla primera zakupa štanta na sejmu.
Upala sem, da je že kdo izpeljal vso to telovadbo, da mi ne bo potrebno odkrivati tople vode.
Hvala, Sven.
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Celo večnost sem porabil za iskanje konvencije o izogibanju dvojnemu obdavčenju med RS in Nemčijo (objavljen še v SFRJ v UL 12/88 ) in vzorčnega sporazuma OECD, pa brez uspeha (niti na spletnih straneh min. za zunanje zadeve ni bilo ničesar).

Mogoče mi bo uspelo jutri.
LP,
Sven Slika
slavica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a slavica »

Imela sem podoben primer in so mi pri RFR razložili naslednje:
1. V kolikor je zaračunan razstavni prostor - je to najem nepremičnine in ni slov. DDV - stroitev je obdavčena v EU (pazi na ODO-).
2. V kolikor je zaračunana samo organizacija oz. reklama na sejmu - SAMOOBDAVČITEV, na osnovi 3. odst. 17. čl.

Bolj natančno nisem preverjala, ker smo dobili račun za organizacijo: smo na sejmu nastopali skupaj s tujim partnerjem in je najem plačal on, mi pa stroške organizacije.
slava
SVEN
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Saj ODO je tisti, ki me teži, ne DDV. DURS namreč še ni podal natančnega tolmačenja 14. točke 8. člena ZDDPO-1, v reviji IKS pa se sklicujejo prav na ta člen in trdijo, da gre tudi pri najemu nepremičnine v tujini za dohodke, ki imajo vir v Sloveniji. Sam nisem pravnik, motita pa me besedici poslovne enote v tem členu.
LP,
Sven Slika
pamps
Nadračunovodja
Nadračunovodja

V mojem primeru bo podjetje nastopalo samo; na računu bodo zaračunali verjetno prav vse: od zakupa sejemskega prostora, stroškov postavitve štanta,...in še kaj. Obračunali bodo svoj ddv in ta me ne skrbi prav posebej. Bolj me skrbi davčni odtegljaj po 68. členu ZDDPO in postopek pridobivanja odločb za uveljavljanje morebitnih ugodnosti.

Klicala sem na durs; prijazno so mi odstopili (poslali po fax-u) pogodbo med SFRJ in ZRN iz leta 1988 in če mi ne bo kaj jasno, lahko še pokličem. Izvedela sem, da moram davčni odtegljaj obračunati od celotnega zneska računa, četudi bodo na računu še druge postavke, ne le najem. Na Zvezi pa telefon zvoni v prazno.

Hvala za vaš trud.
Odgovori