Pozdravljeni!
Že nekaj časa v podjetju kjer sem zaposlen prosim nadrejene za obrazložitv plačilne liste, pa mi nihče ne zna odgovoriti, za to se obračam na vas. Zanima me, kako sem lahko npr. za mesec maj dobil 121.000 SIT bruto plače v katero je že vštetih 18.000 SIT dodatkov, ko pa je minimalna plača takrat znašala 117.500 SIT. Ali so v minimalno plačo všteti tudi dodatki (nočno, nedeljsko delo).
Hvala!
Obrazložitev plače
Moderator: Mirko Zbačnik
-
prometelko
- Začetnik

- Kraj: Slovenia
PLAČA
LP,
V bruto plačo je vzeto samo osnova, vendar je bila vaša bruto plača prenizka (saj se je že nekaj časa uskladila minimalna 117.500 z 5.000 sit bruto), od avgusta pa še za novih 5.000 sit bruto. V bruto osnovo se potem poveča še del za delovno dobo, dodatek za razna težavna dela,... Vse mora biti razvidno iz plačilne liste.
Ostalo mora biti prikazano posebej. Malica, prevoz, razni dodatki.
Sploh je včasih problem, ker nekateri programi ne omogočajo možnosti, da je vse lepo definirano (pa čeprav mora biti), sploh če prid kakšna revizija, inšpekcija..
Upam, da sem vam odgovoril vsaj malo na vaše vprašanje.
V bruto plačo je vzeto samo osnova, vendar je bila vaša bruto plača prenizka (saj se je že nekaj časa uskladila minimalna 117.500 z 5.000 sit bruto), od avgusta pa še za novih 5.000 sit bruto. V bruto osnovo se potem poveča še del za delovno dobo, dodatek za razna težavna dela,... Vse mora biti razvidno iz plačilne liste.
Ostalo mora biti prikazano posebej. Malica, prevoz, razni dodatki.
Sploh je včasih problem, ker nekateri programi ne omogočajo možnosti, da je vse lepo definirano (pa čeprav mora biti), sploh če prid kakšna revizija, inšpekcija..
Upam, da sem vam odgovoril vsaj malo na vaše vprašanje.
Pri obračunu plače upoštevamo, da plača ne sme pasti pod minimalno z vsemi dodatki za polni delovni čas.
Se pravi plača z dodatki : minulo delo, nočno delo, nedeljsko delo, delo na praznik in uskladitve 2004 in 2005 ne sme biti manjša od minimalne.
Nadurno delo pa mora biti obračunano posebej, ker je to delo nad polnim delovnim časom.
Se pravi da morate dobiti najmanj minimalno + nadure.
Pozdrav vsem,
MG
Se pravi plača z dodatki : minulo delo, nočno delo, nedeljsko delo, delo na praznik in uskladitve 2004 in 2005 ne sme biti manjša od minimalne.
Nadurno delo pa mora biti obračunano posebej, ker je to delo nad polnim delovnim časom.
Se pravi da morate dobiti najmanj minimalno + nadure.
Pozdrav vsem,
MG