DDV zavezanec?
Moderator: Mirko Zbačnik
DDV zavezanec?
Vem, da je zakonsko določno, da se moraš prijaviti za DDV zaveznca, ko dosežeš 5.000.000 prometa, torej ko izstaviš računov v tolikšnem znesku! Ali kdo ve kako je pri konsignaciji (komisijska prodaja)? SLO podjetje je posrednik med podjetjem iz BIH ter podjetjem iz Rusije. Rusko podjetje mu za blago izstavi račun, ki ga skupaj s provizijo zaračuna podjetju v BIH. Kaj je zdaj tu promet, glede na to da je njegov promet dejansko samo zaračunana provizija, ostalo pa je samo prefakturiranje?!
NINA, hvala za odgovor.
NINA, hvala za odgovor.
Zaračunana provizije je njegov [b]prihodek.[/b]Njegov [b]promet [/b]je skupni znesek izstavljenih računov. Se priavi pri vas vrednost blaga + provizija.
Gleda pa se kumulativa prometa zadnjih 12. mesecev.
Recimo konec avgusta 2005 gledaš kumulativo 01.09.2004 -31.08.2005
septembra - 01.10.2004-.30.09.2005
okotbra - 01.11.2004-31.10.2005
In tako dalje. Vsak mesec moraš preveriti za 12 mesecev nazaj.
Gleda pa se kumulativa prometa zadnjih 12. mesecev.
Recimo konec avgusta 2005 gledaš kumulativo 01.09.2004 -31.08.2005
septembra - 01.10.2004-.30.09.2005
okotbra - 01.11.2004-31.10.2005
In tako dalje. Vsak mesec moraš preveriti za 12 mesecev nazaj.
No fino. Kaj lahko naredim glede na to, da je že v lanskem letu presegel promet 5 mio in mu nisem vodila računovodstva. Sedaj ko sem prevzela stranko sem ugotovila to "krasno" napako!
Prosila bi, če mi lahko poveste kje v zakonu piše o prijavi zavezanca in prometu 5mio??
Najlepše se vam zahvaljujem!
NINA
Prosila bi, če mi lahko poveste kje v zakonu piše o prijavi zavezanca in prometu 5mio??
Najlepše se vam zahvaljujem!
NINA
Zmotila me je ena beseda. Konsigancija- komisijka prodaja.
Prosim opišite kako izgledajo računi:
dobavitelj na svoj račun napiše kot kupca vašega S.P. ali končnega kupca ??
Vaš s.p. napiše na svoj račun skupni znesek blago + provizija in kot kupca navede končnega kupca ??
Ugotoviti je namreč prvo treba če gre resnično za komisijo ali gre za redno prodajo.
Pozdrav vsem,
MG
Prosim opišite kako izgledajo računi:
dobavitelj na svoj račun napiše kot kupca vašega S.P. ali končnega kupca ??
Vaš s.p. napiše na svoj račun skupni znesek blago + provizija in kot kupca navede končnega kupca ??
Ugotoviti je namreč prvo treba če gre resnično za komisijo ali gre za redno prodajo.
Pozdrav vsem,
MG
Ok. Ta transakcija ima elemente konsignacije. Načloma bi moral naš podjetnik na izdanem računu provizijo prikazati posebej in priložiti tudi kopijo dobaviteljevega računa. Če ne zaradi drugega zaradi obravnave davka v svoji državi. Pa tudi zadeve so tako bolj jasne in dokazljive.
V tem primeru podjetnik lahko dokaže, da je njegov promet samo znesek posredništva in si le ta promet upošteva kot mejo za vstop v sistem DDV.
Pozdrav vsem,
MG
V tem primeru podjetnik lahko dokaže, da je njegov promet samo znesek posredništva in si le ta promet upošteva kot mejo za vstop v sistem DDV.
Pozdrav vsem,
MG
Dokaz, da je njegov promet provizija boste našli v Zakonu o trgovini, ki določa, da je za dejavnost trgovine (kamor sodi tudi dejavnost komisijske in konsignacijske prodaje) potrebno zadostiti minimalnim tehničnim in drugim pogojem, ki se nanašajo na prodajne objekte za opravljanje trgovinske dejavnosti, minimalnim sanitarnim zdravstvenim pogojem, ki se nanašajo na poslovne prostore, opremo in naprave osebe ter pogojem o minimalni stopnji izobrazbe oseb, ki neposredno opravljajo trgovinsko dejavnost, glede na zahtevnost posameznih vrst trgovinskih opravil (trgovec, poslovodja).
Če torej vaša stranka opravlja in ima dejavnost komisijske in konsignacijske prodaje (prodaja v svojem imenu za tuj račun), ima z lastnikom blaga gotovo tudi pogodbo oz.dogovor o konsignacijski prodaji, v svojih knjigah pa blago na konsignaciji evidentira ločeno od blaga na redni prodaji.
Če torej vaša stranka opravlja in ima dejavnost komisijske in konsignacijske prodaje (prodaja v svojem imenu za tuj račun), ima z lastnikom blaga gotovo tudi pogodbo oz.dogovor o konsignacijski prodaji, v svojih knjigah pa blago na konsignaciji evidentira ločeno od blaga na redni prodaji.
preverjala sem po vseh mogočih virih in mislim, da v vašem primeru komisijska prodaja ne bo šla skozi.
Komisjska prodaja bi lahko šla skozi če :
bi obstajala komisjska pogodba ( ni isto kot posredniška )
bi dobavitelj na svojem računu izkazal bruto ceno ( z vašo provizijo )- naslovnik : kupec
bi vi isto bruto ceno zaračunali naprej
bi dobavitelj dal dobropis za vašo provizijo.
Pri vašem primeru ne razumem še nekaj : Če vi na izdanem računu prikažete ceno + provizijo vaš dobavitelje pa izstavi račun na kupca ( če sem prav razumela )
Kako si vknjižite priliv ?? na osnovi česa plačate v tujino ?
Če knjižite celotni izdani račun , kako razklnjižite prejetega če ni na vaše ime firme ???
Našla sem tudi 2 zanimiva primera iz davčne prakse. Sicer ne gre točno za vaš primer ampak idejo o tem kako razmišljejo dacarji pa lahko dobite:
http://www.gov.si/durs/other/Davcni_bil ... uar05_.pdf
Stran 62, fiktivni komisijski izvoz
http://www.gov.si/durs/other/Davcni_bil ... j-2005.pdf
stran 64,
na osnovi tega mislim, da mora dobavitelj istaviti vam račun na vaše ime . Vi blago zaračunate naprej z svojim zaslužkom. Celotni znesek gre v promet.
Kako blago potuje pa v tej stavari niti ni pomambno. ( Tudi tristranski posli v EU se ne smatrajo kot komisijska prodaja - negelde na to, da vmesni člen blaga nikoli ne vidi)
Pozdrav vsem,
MG
Komisjska prodaja bi lahko šla skozi če :
bi obstajala komisjska pogodba ( ni isto kot posredniška )
bi dobavitelj na svojem računu izkazal bruto ceno ( z vašo provizijo )- naslovnik : kupec
bi vi isto bruto ceno zaračunali naprej
bi dobavitelj dal dobropis za vašo provizijo.
Pri vašem primeru ne razumem še nekaj : Če vi na izdanem računu prikažete ceno + provizijo vaš dobavitelje pa izstavi račun na kupca ( če sem prav razumela )
Kako si vknjižite priliv ?? na osnovi česa plačate v tujino ?
Če knjižite celotni izdani račun , kako razklnjižite prejetega če ni na vaše ime firme ???
Našla sem tudi 2 zanimiva primera iz davčne prakse. Sicer ne gre točno za vaš primer ampak idejo o tem kako razmišljejo dacarji pa lahko dobite:
http://www.gov.si/durs/other/Davcni_bil ... uar05_.pdf
Stran 62, fiktivni komisijski izvoz
http://www.gov.si/durs/other/Davcni_bil ... j-2005.pdf
stran 64,
na osnovi tega mislim, da mora dobavitelj istaviti vam račun na vaše ime . Vi blago zaračunate naprej z svojim zaslužkom. Celotni znesek gre v promet.
Kako blago potuje pa v tej stavari niti ni pomambno. ( Tudi tristranski posli v EU se ne smatrajo kot komisijska prodaja - negelde na to, da vmesni člen blaga nikoli ne vidi)
Pozdrav vsem,
MG
MG, takole je ni mi čisto jasno na koga je dobaviteljev račun ker je v ruščini in ne razumem vsega napisanega. Stranke žal ni še v Sloveniji, da bi jo lahko vprašala.
Kar se tiče knjiženja pa takole:
Slovensko podjetje izda račun v BIH, se pravi končen račun s provizijo, ki ga knjižim 121/240. Ko prejme plačilo od BIH 110/121, ko nakaže v tujino pa 240/110 ter obračun provizije 240/760.
Se bom gleda samih papirjev pozanimala pri stranki ter o pogodbi in vam sporočila. Gre samo za to, da sem stranko prevzela z oktobrom 2004 in šele sedaj mi je kapnilo na misel ali se za DDV zavezanca upošteva pri takih poslih promet zaračunan stranki ali samo dejanski promet Slovenskega podjetja, torej provizija???!
Hvala za pomoč, NINA
Kar se tiče knjiženja pa takole:
Slovensko podjetje izda račun v BIH, se pravi končen račun s provizijo, ki ga knjižim 121/240. Ko prejme plačilo od BIH 110/121, ko nakaže v tujino pa 240/110 ter obračun provizije 240/760.
Se bom gleda samih papirjev pozanimala pri stranki ter o pogodbi in vam sporočila. Gre samo za to, da sem stranko prevzela z oktobrom 2004 in šele sedaj mi je kapnilo na misel ali se za DDV zavezanca upošteva pri takih poslih promet zaračunan stranki ali samo dejanski promet Slovenskega podjetja, torej provizija???!
Hvala za pomoč, NINA