Dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Morgana ne pusti se delodjalcu.
DOPUST LAHKO KORISTIŠ, v teh prvih 6 mesecev. Pač sorazmerno delež. Naprimer, da si že 3 mesece že zaposlena boš lahko izkoristila 5 dni.
Če boš čakala da poteče 6 mesečno obdobje se lahko zgodi, da ostaneš brez dopusta (ob menjavi službe, ob izgubi službe...)
Torej delodajalcu navedite člene ZDR, ki so bili navedeni v tej temi. In uživajte v svojem dopustu :!:
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Nike je pravilno odgovoril. dopust koristite v času, ko ste zaposleni. Ker ne veste, če boste po šestih mesecih še, je prav, da to koristite v teh šestih mesecih. Na to opozorite delodajalca. In preberite si moj prejšnji odgovor o obveznosti obeh glede dopusta. :wink:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
nike
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a nike »

Tudi jaz sem bila v podobni situaciji enkrat (niso mi dovolili koriščenja), zato bi vam svetovala še nekaj. Najprej se pravočasno pred koncem d.r. pozanimajte ali vam bodo pogodbo podaljšali ali ne.
Če vam vseeno ne bo uspel dogovor o koriščenju dopusta, bodite zelo pazljivi, da vam tudi ne propade. Če ga imate npr. 12 dni, 15 dni pred potekom del.razmerja vložite vlogo za koriščenje dopusta od zadnjega dne zaposlitve nazaj. Jaz sem to naredila pisno, tako ni bilo možnosti izgovorov tipa saj ni vprašala (sem kasneje izvedela od bivše kolegice, da je bil to namen).
Bodoči delodajalci pa se skoraj nikoli ne strinjajo o prenosu dopusta od prejšnjega delodajalca (zakaj bi tudi se, saj niso dolžni).

Če pa vam bodo pogodbo podaljšali toliko bolje, vam bo pripadal celotni dopust (isto velja za regres).
dulem
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Ptuj

Odgovor Napisal/-a dulem »

nike napisal/-a:Tudi jaz sem bila v podobni situaciji enkrat (niso mi dovolili koriščenja), zato bi vam svetovala še nekaj. Najprej se pravočasno pred koncem d.r. pozanimajte ali vam bodo pogodbo podaljšali ali ne.
Če vam vseeno ne bo uspel dogovor o koriščenju dopusta, bodite zelo pazljivi, da vam tudi ne propade. Če ga imate npr. 12 dni, 15 dni pred potekom del.razmerja vložite vlogo za koriščenje dopusta od zadnjega dne zaposlitve nazaj. Jaz sem to naredila pisno, tako ni bilo možnosti izgovorov tipa saj ni vprašala (sem kasneje izvedela od bivše kolegice, da je bil to namen).
Bodoči delodajalci pa se skoraj nikoli ne strinjajo o prenosu dopusta od prejšnjega delodajalca (zakaj bi tudi se, saj niso dolžni).

Če pa vam bodo pogodbo podaljšali toliko bolje, vam bo pripadal celotni dopust (isto velja za regres).
Temu bi še dodal, da oddaj priporočeno na pošti, da ti ostane dokaz.

LP,
Slika
LP,
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MANCA1 »

Pozdravljeni!

Mene pa zanima, kako je z delavci, ki se upokojijo? Ali jim pripada sorazmerni del dopusta ali cel dopust?

Lep dan
manca

Velike črke so bile samodejno zamenjane z malimi.
jambolaja
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a jambolaja »

Marija, ko si enkrat v penziji si ves čas na dopustu :ssirok:
No, ampak ste vi najverjetneje imeli v mislih, če nekdo oddide v pokoj med letom, do kakšnega dopusta je upravičen. Jaz predvidevam, da tudi takrat mu pripada sorazmeren delež, ki naj ga porabi do upokojitve.
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Nimate prav! A ne veste, da upokojenci nimajo nikoli časa, kaj šele, da bi imeli dopust?!

Tudi sama sem še malo dopustniško razpoložena ..
Zanima me torej ali delavcu, ki se upokoji pripada le sorazmerni del dopusta ali cel dopust?

Pozdravček
manca

nike
Nov član
Nov član

Za upokojence velja kot za zaposlene. Če je datum upokojitve pred 1.7. mu pripada sorazmerni del dopusta, če pa po 1.7. mu pripada cel dopust.

Npr. če je datum upokojitve 2.7. in ima 30 dni letnega dopusta, preneha delati 2.7. minus 30 delovnih dni. Če je datum upokojitve 30.6. preneha delati 30.6 minus 15 delovnih dni.

LP
nike
Nov član
Nov član

Pozabila sem, za regres velja isto: sorazmerni del ali v celoti.
MANCA1
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Nike, hvala za odgovor in prijeten dan še naprej.
manca

Morgana
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Morgana »

:lol: :lol: Samo toliko, da vam sporočim: 19. 9. - 23.9. = moj dopust.

:lol: :lol: Hvala vsem za pomoč SlikaSlika
niber
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a niber »

Kaj pa če delaš več kot pol leta in ti delodajalec noče priznati celotnega dopusta? (v pogodbi je res člen, kjer piše, da ti pripada le sorazmerni del)
Odgovori