Drugi dohodki iz delovnega razmerja - po tožbi
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Drugi dohodki iz delovnega razmerja - po tožbi
Delavec je delal le tri tedne in za to tudi dobil redno plačo, tako je bil tudi prijavljen na SPIZ. Za kakšno tretjino dni je prejel dnevnice (po domače povedano - v tej obliki je delodajalec izplačal nadure, malice in vse ostale stroške). Sedaj pa je izvrđba (ker mi je podjetnik še ni dal, a sem jo le bežno videl), toži za neplačano delo, ki ga je verjetno opravil "na črno", znesek mislim da je za delo cca 240.000 in za stroške cca 70 ali 80.000. ne toži za povračilo plač, pač pa le za fiksen znesek, kot da bi šlo za zasebno tožbo, pač plačilo za opravljeno delo. Verjetno bom moral obračunati vse prispevke in davke, ali ne? Ali se obračunajo v tem primeru vsi prispevki kot pri plači, ali se mogoče kaj izpusti?
Če imaš nemogoče delodajalce, zagotovo sledi tudi nemogoča izvržba. Ko mi bo šef pokazal izvržbo, to bo verjetno šele po opravljeni izvržbi, bom dal kaj več informacij.
Če imaš nemogoče delodajalce, zagotovo sledi tudi nemogoča izvržba. Ko mi bo šef pokazal izvržbo, to bo verjetno šele po opravljeni izvržbi, bom dal kaj več informacij.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Verjetno je nekaj časa delal na črno, praksa takrat je bila, da si delal prek študentskih napotnic svojih otrok, sosedovih otrok ... ali pa mu je bilo plačilo obljubljeno "na roko", kar se tudi še dogaja tudi v d.o.o.-jih in d.n.o.- ojih, a o s.p.-jih ne govorim. Še posebno, če si bil prijavljen na zavodu, kjer si prejemal nadomestilo. Pač privat stranke rade plačajo nekaj manj. Taka je pač realnost.
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

No ja, za delo na črno mu pa ja sodišče ni priznalo da je upravičen do plačila. Tega ne verjamem. Natančno preglejte izvržbo in se po potrebi v roku pritožite.
Če je delal na črno nima s čim dokazati upravičenosti do plačila. Lahko pa vas prijavi za zaposlovanje na črno ampak s tem spravi v godljo tudi sebe.
Pozdrav vsem,
MG
Če je delal na črno nima s čim dokazati upravičenosti do plačila. Lahko pa vas prijavi za zaposlovanje na črno ampak s tem spravi v godljo tudi sebe.
Pozdrav vsem,
MG
»Kako radi se tožimo?« je lahko naslov naslednje teme. Koga pa pravzaprav ta delavec toži? Če toži podjetje zaradi prenizko izplačane plače, boste verjetno morali plačati vse dajatve iz in na plače, če bo tožbo dobil, pa še morda zamudne obresti.
Mogoče pa je ta delavec le obiskal kakšnega odvetnika in je vaš šef dobil njihovo pošto s predlogom za izplačilo omenjenega zneska in grožnjo, kaj vse se bo zgodilo (sodišče), če tega ne bo plačal.
Če sta se šla delavec in delodajalec delo na črno, in sta za to vedela oba, naj sodišče odloči, kdo je bolj kriv: delodajalec, ki ne sme zaposlovati na črno ali delavec, ki ne sme sprejeti dela na črno (ali delavec sme, delodajalec pa ne?). Nimam izkušenj, mislim pa, da bo v primeru, če bo o tem sklepalo sodišče, v izreku napisano, za koliko je bil delavec opeharjen pri plači (saj imamo neko zakonodajo, pa pogodbe) in delavčeva nagrada za opravljeno delo je plača.
Mogoče pa je ta delavec le obiskal kakšnega odvetnika in je vaš šef dobil njihovo pošto s predlogom za izplačilo omenjenega zneska in grožnjo, kaj vse se bo zgodilo (sodišče), če tega ne bo plačal.
Če sta se šla delavec in delodajalec delo na črno, in sta za to vedela oba, naj sodišče odloči, kdo je bolj kriv: delodajalec, ki ne sme zaposlovati na črno ali delavec, ki ne sme sprejeti dela na črno (ali delavec sme, delodajalec pa ne?). Nimam izkušenj, mislim pa, da bo v primeru, če bo o tem sklepalo sodišče, v izreku napisano, za koliko je bil delavec opeharjen pri plači (saj imamo neko zakonodajo, pa pogodbe) in delavčeva nagrada za opravljeno delo je plača.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Iz izkušenj vem (imam opravka s takim delodajalcem ... ), da odvetnika, ki ga najameš, za pomoč v tožbi na primer zanima le znesek (neto) ki si mu ga dolžan. Sicer sem izvržbo prebral res bežno, a nisem videl da bi šlo za plačo, pač pa le za nepoplačano delo. Taka je praksa, kar plačaš, to iztožiš, žal.
Mirko
Mirko

-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Sedaj je tu izvržba, toženi znesek gre na odvetnikov račun, toži pa plačilo za honorarno delo (x ur po toliko = znesek + zamudne obresti + vsi stroški). Kako je s tem? Nikjer ni govora, da gre za plačo, delo po pogodbi, pač pa le za znesek, kot sem že omenil. Omenjena so res plačila "na roko", toliko je izplačal, toliko še ni. Nikjer ni nič omenjeno, da je to delo po podjemni pogodbi ali delovno razmerje.
Bo sedaj kaj laže dati kak pameten odgovor?
Sicer danes me ni, jutri pa sem spet tu!
Bo sedaj kaj laže dati kak pameten odgovor?
Sicer danes me ni, jutri pa sem spet tu!
Mirko
Mirko

Moje mnenje:
Za honorarno delo je potrebno skleniti pogodbo, če je ni bo izvržba bolj kilava. Na podlagi ''rekla kazala'', mislim da sodišče ne bo priznalo zadeve. Odvetnik je pač napisal predlog za izvržbo, sedaj pa bo sodišče o tem odločilo. Če pa je izvržba ki ste jo dobili že iz sodišča, potem pa plačajte vse dajatve ki se jih plačuje po podjemni pogodbi, saj za avtorsko ni pogojev.
Za honorarno delo je potrebno skleniti pogodbo, če je ni bo izvržba bolj kilava. Na podlagi ''rekla kazala'', mislim da sodišče ne bo priznalo zadeve. Odvetnik je pač napisal predlog za izvržbo, sedaj pa bo sodišče o tem odločilo. Če pa je izvržba ki ste jo dobili že iz sodišča, potem pa plačajte vse dajatve ki se jih plačuje po podjemni pogodbi, saj za avtorsko ni pogojev.
Na podlagi česa pa je dal predlog za izvržbo. Obstaja kakšna pogodba, pisni dogovor, ustni dogovor s pričami... ?
Samo na podlagi delavčeve izjave bo težko kaj iztožil. Vi zanikate da je delal pri vas, razen za tisto kar je uradno izplačano in obstajajo papirji in po mojem mnenju vam ne more nič dokazati. Razen..... če ima priče, ki so pripravljene pričati v njegovo korist.
Jaz bi na vašem mestu poslala obrazložitev oziroma ugovor odvetnikz pa boste videli kakšen bo odgovor.
Pozdrav vsem,
MG
Samo na podlagi delavčeve izjave bo težko kaj iztožil. Vi zanikate da je delal pri vas, razen za tisto kar je uradno izplačano in obstajajo papirji in po mojem mnenju vam ne more nič dokazati. Razen..... če ima priče, ki so pripravljene pričati v njegovo korist.
Jaz bi na vašem mestu poslala obrazložitev oziroma ugovor odvetnikz pa boste videli kakšen bo odgovor.
Pozdrav vsem,
MG
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kontakt:
Sodba je že pravnomočna, izvržba je že opravljena. Vse je bilo nakazano na odvetnikov račun (mogoče mu je dal tožnik pooblastilo?), govor je pa le o dejanskem znesku (nič o dajatvah), stroških tožbe in zamudne obrsti. Omenja pa, da je dolžni znesek po nastal zaradi honorarnega dela, priložen pa je na roke napisan list z urami * vrednost ure ter seštevedk, ter dodani stroški za na delo. Čisto nić ni govora o čem drugem.
Žal sem izvršilni predlog videl le bežno, podjetnik pravi da ga nima. Jaz vem da ga ima.
Žal sem izvršilni predlog videl le bežno, podjetnik pravi da ga nima. Jaz vem da ga ima.
Mirko
Mirko