Dohodnina za bivše študente?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Berto
Novinec
Novinec

Dohodnina za bivše študente?

Odgovor Napisal/-a Berto »

Pozdravljeni!

Poznane so mi zakonske določbe o osnovi za odmero dohodnine in tudi v zakonu jasno navedene olajšave na to osnovo. In sicer gre za odmero dohodnine študentom, ki se v tekočem letu zaposlijo (delali so prek študentskega servisa in v drugi polovici leta prejemali redno plačo). V zakonu jasno piše, da se za prvi primer zmanjša osnova (skupna!) za 40% povprečne letne plače! Seveda, pa davčni organ tega pri odmeri ne upošteva, saj omenjeno olajšavo upošteva samo od zneska (dela osnove), ki je bila ustvarjena z delom preko štud. servisa. Na podlagi pritožbe na takšen način odmere, višji organ zavrne pritožbo kot neutemeljeno (v obrazložitvi prizna, da v zakonu ni to natančno definirano, vendar se sklicuje na "neko" idejo, ki jo je imel zakonodajalec - skratka jasno določbo zakona razširja z nekim pojasnjevanjem v stilu "kaj je nekdo mislil, ko je sprejemal zakon").
Vem, da se sliši malo zakomplicirano! Ali mi lahko kdo pojasni, zakaj dejansko gre v tem primeru in kakšne imam možnosti v primeru pritožbe na višjo instanco.

p.s. Nisem pravnik, zato mi ni najbolj poznano ali lahko nek organ prosto brez neke podzakonske podlage interpretira posamezne "jasne" določbe zakona.

Upam, da za izvanega ne bo postavljeno vprašanje pretrd oreh - za odgovor pa se vam vnaprej zahvaljujem.
Ika
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Ika »

Zanima me, kje v zakonu je opisano skupno 40% zmanjšanje osnove, kateri člen. Drugo vprašanje, ne razumem kakšna je bila obrazložitev odločbe davčnega organa, po vsej verjetnosti niso napisali, da to ni v zakonu natančno definirano oz. da je bilo mišljeno tako,..
Prosim, če ste lahko bolj natančni. Lep pozdrav..
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Povsem logično je, da se olajšava nanaša samo na del prihodkov, ki so bili pridobljeni preko študentskega servisa. Vaša plača je pač obravnavana kot plače vseh ostalih smrtnikov.
Nikoli ni veljalo da olajšava velja za vse prihodke.

Lp
Nataša
Odgovori