Ali je potrebno od obresti od posojil, ki so bile izplačane v letu 2005 obračunati tudi dohodnino? Gre za posojilo podjetju od fizične osebe ali podjetja oziroma obratno. Tako sem zasledila v IKS-u 7/05 (popravek IKS-a 6/05) stran 137. Ali sem prav razumela?
NINA
Obresti od posojil
Moderator: Mirko Zbačnik
Sama sem izplačevala obresti od posojila fizične osebe pravni osebi. Obračunala in plačala sem 25% dohodnino od onove 10% obresti. Če pa je posojilo pravna oseba - pravna oseba, pa ni obračuna obresti.
Se opravičujem ne izračuna obresti, ampak obračuna dohodnine.
Se opravičujem ne izračuna obresti, ampak obračuna dohodnine.
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.
Lahko zapišete obrestno mero, ki jo želite. Če vam da kdo posojilo brez obresti, pa da ni povezana oseba .... Če pa je povezana oseba, morate obračunati obresti v skladu s strani Ministrstva za finance predpisane obrestne mere. Čeprav jih ne izplačate. Dohodnina se obračuna in plača ob izplačilu obresti in ne ob izračunu obresti.
Zadnjič je ga. Kenda razlagala, da naj bi bilo to področje drugače urejeno, in sicer, da bi bila ta dohodnina, ki se plača ob izplačilu obresti na dana posojila fizičnih oseb "dokončna", kar pomeni, da se ne bi vštevala v letni obračun dohodnine.
LP
Zadnjič je ga. Kenda razlagala, da naj bi bilo to področje drugače urejeno, in sicer, da bi bila ta dohodnina, ki se plača ob izplačilu obresti na dana posojila fizičnih oseb "dokončna", kar pomeni, da se ne bi vštevala v letni obračun dohodnine.
LP
Življenje se ne meri s številom vdihov, temveč s trenutki, ki dih vzamejo.