Društvo in DDPO
Moderator: Mirko Zbačnik
Društvo in DDPO
Zanima me kako je z obračunom DDPO za društva. To je Društvo za rehabilitacijo roke, registrirano pod djavnost 91.330. Predsednica društva vztraja, da niso zavezanci za DDPO. Ali mi lahko kdo pojasni kako je s tem pri društvih. Vsi prihodki se nanašajo na članarina in kotaizacijo za seminar za kar so tudi izstavili račune???!!!
To mi je vse jasno ampak kako veš, da je društvo neprofitno verjetno mora biti ustanovljeno po določenem zakonu ali pa ga ustanovi državno podjetje???!
Kaj pa članarine, ki jih zaračuna društvo in izda račun za njih ali so to davčni prihodki? V IKS-u 5/04 stran 77 piše, da niso članarine dav.prihodki.
NINA
Kaj pa članarine, ki jih zaračuna društvo in izda račun za njih ali so to davčni prihodki? V IKS-u 5/04 stran 77 piše, da niso članarine dav.prihodki.
NINA
Jaz pa mislim, da je potrebno zagotoviti predvsem vsebinsko razlago neprofitnosti. Včasih mora društvo (ki je ustanovljeno v skladu z zakonom o društvih in nekatera društva pridobijo celo status humanitarne organizacije), ki se ukvarja izključno z neprofitno dejavnostjo, izstaviti račun v skladu z ZDDV, vendar je lahko storitev (ali blago), ki je zaračunana, še vedno v okviru neprofitne dejavnosti. Na primer: društvo organizira v okviru svoje dejavnosti prireditev, na kateri z licitacijo izdelkov, ki jih podarijo fizične osebe, zbere sredstva, ki se, zmanjšana za stroške prireditve, uporabijo izključno v humanitarne namene. V skladu z ZDDV je kupcem izdelkov potrebno izstaviti račun, na katerem ddv ni obračunan, društvo se na računih sklicuje na 11.točko 26.člena ZDDV. Torej račun je. Ali je potemtakem to profitnost in je potrebno od tega obračunati DDPO? Mislim, da ne in da se pri obračunu DDPO društvo sklicuje na neprofitnost (v 9.členu ZDDPO so opisani pogoji, pod katerimi društvo ne plača ddpo).
Hvala za odgovore.
Sem klicala na davčno in mi je referentka lepo obrazložila, da je moje razmišljanje pravilno (tako kot pravi pamps). Za leto 2005 pa se tako ali tako skoraj nič ne upošteva kot neprofitni prihodek razen če ni to invalidska organizacija ali humanitarno... društvo. Oziroma kot ste napisali pamps!
NINA
Sem klicala na davčno in mi je referentka lepo obrazložila, da je moje razmišljanje pravilno (tako kot pravi pamps). Za leto 2005 pa se tako ali tako skoraj nič ne upošteva kot neprofitni prihodek razen če ni to invalidska organizacija ali humanitarno... društvo. Oziroma kot ste napisali pamps!
NINA