Drugi dohodki iz delovnega razmerja - po tožbi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
tisdno
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a tisdno »

Tukaj "KAJ" pa nimaš prav. Če bi se kasneje izkazalo, da bi bilo potrebno od zneska, ki je bil nakazan odvetniku odvesti prispevke, potem se naredi obračun, npr. da je bil bruto 1.000.000,00 neto bi mogel bit 750.000,00 SIT in to moglo bit nakazano odvetniku, se sporoči odvetniku, kam naj nakaže 250.000,00 SIT. Nihče ne sme biti neupravičeno obogaten (obligacijski zakon) ter se zoper tistga, ki je, lahko vloži nazaj izvršba ter mora vrniti znesek enako z obresti.

Pa še nekaj, to, da je napisan račun od odvetnika v izvršbi, za to ga mora pooblastit upnik posebej. Dolžniku je tako in tako vseebno komu nakaže (al je to odvetnik ali upnik) važno, da ima potrdilo o nakazilu in s tem dokazuje, da je izvršil sklep.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Verjamem,da nimam prav v teoriji.V praksi je pa tako,da se sodniki bolj malo spoznajo na dohodnino in moraš sam na obravnavi paziti,da gredo v zapisnik sklepi v bruto zneskih oz.da se bodo odšteli predpisani davki in prispevki.Če temu ni tako,bo ta odvetnik mirno lahko trdil,da je bil ta znesek mišljen kot neto.Pa me zanima kdo ga bo tožil oz.kdo bo vas zastopal v tožbi proti odvetniku.
tisdno
Računovodja
Računovodja

Jaz imam drugačno izkušnjo. Sami smo tožili in smo narobe sestavili tožbeni zahtevek, moram povedati, da naj je sodnica opozorila ter sama sestavila tak zahtevek, da je šel skoz tako na prvi stopnji kot drugi stopnji, sama obračunala plačo z vsemi prispevki za pet let ter vse kar je bilo potrebno.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sedaj me zanima pa le eno, glede tožb in dokumentacije. Od treh tožb sem dobil v roke le tožbo (to je zahtevek za tožbo) in nič drugega. Podjetnik pravi, da ostalega "nima". Ne zanima me njegovo mnenje, pač pa, če imate kaj več izkušenj, ali je možno, da od sodišča ne dobi ničesar, niti rešitve sodbe, niti predloga izvržbe. V to močno dvomim, ne vidim pa motiva skrivalnic.

Hvala za vse odgovore in lep začetek tedna!
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Od koga pa je ta zahtevek za tožbo ? in kdaj je datiran ??
Možno je, da tožbe še sploh niso dali naprej amapak je cela stvar še v fazi zastrahovanja s strani delavca in njegovega odvetnika. Po vseh podatkih napisanih zgoraj skoraj dvomim, da bi šlo to skozi na sodišču če ni nobene dokumentacije oziroma priče, ki bi potrjevala, da je podjetnik delavcu kaj dolžen. Če je podjetnik dobil le dokument, ki ga navajate je mogoče še čas zadevo razjasniti direktno pri odvetniku. V takšnih primerih se vedno splača direktno soočiti s problemom in ga ne pometati pod preprogo ter zadevo razrešiti že v začetni fazi. Ali ste znesek naveden v tem zahtevku že plačali ?

Pozdrav vsem,

MG
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Gre že za sodbe, ki imajo sodni epilog - izvržbe, dve sta že udejanjeni, za tretjo so sredstva že rezervirana (blokada)! Sumim, da mi jih podjetnik noče izročit. Razlog ve samo on.

Zanima me le, ali je možno, da podjetnik, razen (kar nmi je izročil, pa še to le dve) samo tožbo, kjer je navedeno kaj se toži.

PS.: Mimogrede, pri tem podjetniku sem zaposlen. :sjezen:
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko Slika
rina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a rina »

Mirko,
samo namig: če veste za katerega odvetnika gre, ga morda lahko pokličete, se izgovarjate na površnost podjetnika in vprašate če lahko dobite sklep sodišča, ki da ga morate knjižiti ali kaj takega....?
Ker ste zaposleni pri tem podjetniku bo morda šlo...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Najlepša hvla Rina, to tudi nameravam storiti. Ker iz izkušenj vem (bil sem 5 let porotnik na delovno-socialnem sodišču), da izzidi sodb gredo na naslove vseh vpletenih strank.

:spomezik:
Mirko Slika
tisdno
Računovodja
Računovodja

Najprej da upnik oz. na začetku še tožeča stranka tožbo. Toženec mora odgovoriti v roku 30 dni, da ne postane tožba pravnomočna. Če je odgovoril, potem pride do obravnav in do prvostopne sodbe, ki jo izda Delovno in socialno sodišče v Ljubljani. Če je postala pravnomočna, lahko podjetnik plača po tej sodbi ali se pritoži. Potem se čaka odločitev Višjega delovnega sodišča. Po sodbi tega sodišča mora podjetnik plačati oz. izvršiti kar mu je naloženo s sodbo. Če ne plača, da upnik izvršbo na podlagi sodbe. Iz sodišča dobiš sklep o izvršbi, kateremu je pripojena pravnomočna sodba - ne tožba in na njej so žigi, kdaj je postala pravnomočna. Na prvi strani sklepa sodišča je navedeno, kakšni so poleg zneskov v sodbi še izvršilni stroški, katere je tudi dolžan plačati upnik.

Tako, da kot vidite, sama tožba ne pomeni nič. Lahko ti jo pošlje odvetnik v vednost, pa jo še ne odda na sodišče, lahko ti jo pa pošlje sodišče in dobi opr. št. Pd št./leto. Tako veš, da je oddana na sodišču in se vodi pri njih.

Če vas se kaj zanima o poteku zadev na sodišče, vam z veseljem povem še kaj bolj natančno.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Tisdno, hvala! Zagotovo me bo še kaj zanimalo, a zaenkrat sem podjetniku (šefu) naložil, da naj mi to priskrbi, z obrazložitvijo, da je vse 100% prjel. od "rezoltatov" tega zahtevka je odvisno, ali me bo še kaj zanimalo.

PS.: Verjetno me bo.... :spomezik:
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Ker se mi podjetnik, mimogrede moj šef, ker sem žal tu zaposlen izmika z izročitvijo, bi se rad zaščitil z primer, če teh dokumentov ne dobim. Vem, da jih ima, a ne vem zakaj odlaša. Sem v fazi, ko ga zapuščam (potem me ne briga, čeprav bi mu morebiti še naprej vodil knjige kot ervis:?: ), da se za ta čas zaščitim z kako izjavo. Podpisal mi tak ali tako ne bo nič. kaj mi svetujete. opozoril em ga, a bom dal vse na davčno nepriznane odhodke (pa čeprav nekako vem, da gre za poplačilo dolgov). Je možno?

Sicer sem namenjen te dokumente poiskati pri upnikih ali odvetniku, a se mi zdi malce arogantno in skrajno neresno z naše strani.

Vsak namig je dobrodošel, pripravljen sem na te"norčije"!

Lep dan še naprej in hvala za vse odgovore! :spomezik:
Mirko Slika
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Da ne bi v nedogled čakal direktorja, sem kar sam stopil v akcijo. Klical sem kar odvetnika, ki je oškodovanca zastopal v postopku. Na vprašanje, kaj je z prispevki lai z dohodnino mi je odvrnil, da je to pač le plačilo po tožbi in naj se s tem ne obremenjujem. Tako bom tudi ravnal. Vse dal na nepriznane odhodke - saj posredno bo na to 25% davka.

Lepa hval vsem, ki se se mučili z mojimi oziroma problemi firme! :spomezik:
Mirko Slika
Odgovori