Eno vprašanje-knjiženje zalog

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
KENNY
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Eno vprašanje-knjiženje zalog

Odgovor Napisal/-a KENNY »

LP, a mi lahko kdo pove...Ko dobimo račun od dobavitelja-nabava blaga iz tujine, knjižimo 6600/2210. Pri prodaji razknjižujemo zaloge 7020/6600. Zanima me, če bi že pri nabavi morali knjižiti tudi med odhodke, ker se v Izkazu poslovnega izida zaloge štejejo kot prihodek in pride nekam velik dobiček - odhodkov iz tega naslova pa še ni (ker še ni prodano). To mi ni čist logično, bi si mislil, da mora že dobaviteljev račun it tudi v odhodke, če se zaloge štejejo kot prihodek.

Hvala!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Ob nabavi poknjižite kot ste navedli, ob prodaji knjižite vrednost prodaje še na prihodke in razknjižite zalogo. Tu vse štima. Razlika je dobiček. Zaloge pa, dokler niso prodane, ne vplivajo na BU.

Nabava sama ne vpliva na BU, bač pa na bilanso stanja.

Na bilanco uspeha vplivajo dejansko šele ob prodaji. Odhodki od vrednosti zalog in prihodki od prodaje.
Poknjižite še prihodke v R-7 (mislim da 762) in terjatve (kupce, 120).

Prosim, če vam še ni kaj jasno, navedite vse knjižbe z zneski, da preverimo. Kajti po navedenih knjižbah niste evidentirali prihodkov in terjatev do kupcev.

Kmalu bi pozabil, še DDV (vstopni, izstopni)

Lep vikend!

Mirko
vodar
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a vodar »

Ko dobite račun od dobavitelja, knjižite 2210/6600, kar je pravilno. Nasledni dogodek se zgodi šele ob prodaji blaga oz. ob izdji računa in sicer knjižite terjatve do kupcev 1200, prihodke od prodaje 7600 in obveznost za DDV na kontu 2.... Ob tem pa naj bi razknjižili tudi zaloge in odhodke prodanega blaga na 7100. :oops:
LP
KENNY
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a KENNY »

Hvala za odgovor. Knjižene imamo tudi izdane račune, kot ste napisali.
Zanimalo me je samo za zaloge. Če se razknjižuje v odhodke šele ob prodaji, potem imamo v redu poknjiženo.

Lep pozdrav!
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Če pogledate kako ste knjižili v enostavnem knjigovodstvi. Vse račune v stroške, nato pa razliko zalog med prejšnjim in sedanjim letom v prihodke. Če naredite knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva mora bilanca enako izkazovati ali ne???? Vendar če ste s.p. velja letos to samo za zaloge končnih izdelkov. Zaloge materiala in blaga se knjiži samo strošek dejansko prodanega blaga. Dejansko sem naredil knjige na oba načina, da sem ugotovil pravo stanje, sicer jasno izkazujete ogromen dobiček, saj štejete kupljne izdelke, ki so na zalogi med prihodke - odhodka pa ni.To velja samo za s.p. - pa še to - zaloge izdelkov so na 6300. Če pa govorite o blagu (na primer trgovskem), potem je tako prav saj ste med odhodke knjižili sprotno porabo - same zaloge pa konec leta niste uvrščali med prihodke. Pozanimajte se še kje.
Odgovori