LP, a mi lahko kdo pove...Ko dobimo račun od dobavitelja-nabava blaga iz tujine, knjižimo 6600/2210. Pri prodaji razknjižujemo zaloge 7020/6600. Zanima me, če bi že pri nabavi morali knjižiti tudi med odhodke, ker se v Izkazu poslovnega izida zaloge štejejo kot prihodek in pride nekam velik dobiček - odhodkov iz tega naslova pa še ni (ker še ni prodano). To mi ni čist logično, bi si mislil, da mora že dobaviteljev račun it tudi v odhodke, če se zaloge štejejo kot prihodek.
Hvala!
Eno vprašanje-knjiženje zalog
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Ob nabavi poknjižite kot ste navedli, ob prodaji knjižite vrednost prodaje še na prihodke in razknjižite zalogo. Tu vse štima. Razlika je dobiček. Zaloge pa, dokler niso prodane, ne vplivajo na BU.
Nabava sama ne vpliva na BU, bač pa na bilanso stanja.
Na bilanco uspeha vplivajo dejansko šele ob prodaji. Odhodki od vrednosti zalog in prihodki od prodaje.
Poknjižite še prihodke v R-7 (mislim da 762) in terjatve (kupce, 120).
Prosim, če vam še ni kaj jasno, navedite vse knjižbe z zneski, da preverimo. Kajti po navedenih knjižbah niste evidentirali prihodkov in terjatev do kupcev.
Kmalu bi pozabil, še DDV (vstopni, izstopni)
Lep vikend!
Mirko
Nabava sama ne vpliva na BU, bač pa na bilanso stanja.
Na bilanco uspeha vplivajo dejansko šele ob prodaji. Odhodki od vrednosti zalog in prihodki od prodaje.
Poknjižite še prihodke v R-7 (mislim da 762) in terjatve (kupce, 120).
Prosim, če vam še ni kaj jasno, navedite vse knjižbe z zneski, da preverimo. Kajti po navedenih knjižbah niste evidentirali prihodkov in terjatev do kupcev.
Kmalu bi pozabil, še DDV (vstopni, izstopni)
Lep vikend!
Mirko
Ko dobite račun od dobavitelja, knjižite 2210/6600, kar je pravilno. Nasledni dogodek se zgodi šele ob prodaji blaga oz. ob izdji računa in sicer knjižite terjatve do kupcev 1200, prihodke od prodaje 7600 in obveznost za DDV na kontu 2.... Ob tem pa naj bi razknjižili tudi zaloge in odhodke prodanega blaga na 7100. 
LP
LP
Če pogledate kako ste knjižili v enostavnem knjigovodstvi. Vse račune v stroške, nato pa razliko zalog med prejšnjim in sedanjim letom v prihodke. Če naredite knjige po sistemu enostavnega ali dvostavnega knjigovodstva mora bilanca enako izkazovati ali ne???? Vendar če ste s.p. velja letos to samo za zaloge končnih izdelkov. Zaloge materiala in blaga se knjiži samo strošek dejansko prodanega blaga. Dejansko sem naredil knjige na oba načina, da sem ugotovil pravo stanje, sicer jasno izkazujete ogromen dobiček, saj štejete kupljne izdelke, ki so na zalogi med prihodke - odhodka pa ni.To velja samo za s.p. - pa še to - zaloge izdelkov so na 6300. Če pa govorite o blagu (na primer trgovskem), potem je tako prav saj ste med odhodke knjižili sprotno porabo - same zaloge pa konec leta niste uvrščali med prihodke. Pozanimajte se še kje.