računovodstvo (športno društvo)

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
xdejvid
Nov član
Nov član

računovodstvo (športno društvo)

Odgovor Napisal/-a xdejvid »

sem laik na tem področju in zato mi je pomoč dobrodošla!

prvo me zanima kaj so stroški financiranja? ali v to sodi provizija, stroški vodenja računa na TRR pri banki, pologi gotovina, interni nalogi, obresti (pa katere)?
Če ne, kam sodi potem provizija, stroški vodenja računa...?

Ko preneseš denar iz blagajne (pobereš članarino = prihodek od dejavnosti) na TRR, kam se mora vpisat ta znesek v knjigi prejemkov in izdatkov ALEA? pod prihodek od dejavnosti? samo ta prihodek od dejavnosti je bil na blagajni, kaj pa je to na TRR?
druge možnosti so še prihodek od financiranja, izredni prihodki, aterial in blago!

kolikšen je limit za blagajno v društvih? 30 tisočakov?
če imate še več inf. sem jih pripravljen sprejeti :)
Zadnjič spremenil xdejvid, dne 14 Sep 2005, 13:03, skupaj popravljeno 1 krat.
MG
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Koper

Odgovor Napisal/-a MG »

Kako vodite računovodstvo ?? Enostavno ali dvostavno. Ročno ali računalniško ? Uporavljate kontni načrt za društva ??
Vprašanj je mnogo in prav toliko odgovorov. Če ste popolni začetnik vam predlagam, da razmislite, da bi prepustili računovosdtvo strokovnjaku.

Pozdrav vsem,

MG
xdejvid
Nov član
Nov član

Samo zanimam se če bom v kratkem sprejel vlogo blagajnika! Sicer gre za ročno in enostavno knjigovodstvo (saj letni prehodek ne presega 5 milijonov prav tako tudi ne vrednost aktive), da razložim, gre za majhno društvo!

Kontni načrt? mi ni jasno! Kontni okvir (razred 4 in 7) pomeni enaka zadeva?
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Se strinjam z MG. Malo ali veliko društvo, v vsakem primeru morate poznati vsaj osnovne stvari, potem še posebnosti, ki veljajo za društva. e sprejmete delo blagajnika, to še ne pomeni, da ste knjigovodja oz. računovodja društva. V primeru, da ste blagajnik, morate poznati predpise o blagajniškem poslovanju, ostalo pa naj dela nekdo, ki se vsaj malo spozna na to.
xdejvid
Nov član
Nov član

postaviš vprašanje, odgovora ni...
po mojem vsaki je začel od začetka, eni z več pomoči od drugih, drugi manj

mislim, da sem se na narobe stran vpisal in začel postavljat vprašanja!

lep pozdrav
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

Na osnovi računovodskih standardov so sprejeti različni kontni načrti za gospodarske družbe, za s.p.- je za javno upravo, za društva ........

Ni važno zakako veliko društvo gre .. pravila in zakoni so za vse enaki. Toplo vam svetujem, da se obrnete na računovodjo, ki pozna knjiženje pri društvih ( vsi namreč tega ne pznajo ) in le ta vam bo svetoval tudi vse kar se tiče blagajniškega poslovanja in poslovanja preko TRR ter vam povedal kaj se sme in kaj ne ter vam pravilno izpolnil zaključni račun.

Če je društvo majhno, z malo knjižbami tudi cena verjetno ne bo pretirana.

Pozdrav vsem,

MG
MG
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a MG »

xdejvid ne bit užaljen. Na konkretna vprašanja se vedno dobi odgovore vendar je zelo težko svetovati nekomu, ki ne pozna osnov in je osnove tudi skoraj nemogoče nnaučiti na takšnih straneh.

Pa dajva konkretno:

1. Stroški financiranja so tisti stroški, ki so povezani z ceno denarja. Če vzemaš kredit so obresti stroški financiranja.
2. provizija, bančne obresti,stroški vodenja računa so stroški bančnih storitev. = cena storitve, ki jo opravi banka.
3. TRR je transakcijski račun
4. Članarino pokasiraš v blagajno napišeš blaganiški prejemek in jo vknjižiš kot gotovino v blagajni in prihodke od poslovanja
5. Denar položiš na TRR in razknjižiš blagajno in vknjižiš denar na račun
6. Znesek denarja v blagajni je odvisen od blagajniškega maximuma, ki ga določite z dokumentovm o blagajniškem maximumu.
7. Ves denar, ki ga pokasiraš moraš položiti na TRR. Če rabiš denar za materialne stroške ga mraš dvigniti iz TRR.
8. Prihodek od financiranja je recimo če daš nekomu kradit ker imaš gotovino ki jo ne rabiš in pobereš pbresti. Obresti so prihodek od financiranja.
9. Izredni prihodki so vsi tisti, ki niso prihodki od poslovanja in prihodki od financiranja.Recimo razne odškodine od zavarovalnic.
10. material je materila za prizvodnjo in dokler ni porabljen je to tudi tvoje premoženje
11. Blago je za nadaljno prodajo ( trgovina ) in do prodaje predstvalja premoženje.

In še bi lahko pisali....... Trenutno pripravljam skripto za naše zaposlene o osnovah poslovanja ..... sedaj sem na strani 102 pa še nisem prišla niti do polovice - pa so to samo čiste osnove.... zato še enkrat brez užaljenosti. Prvo malo v šolo, da se naučite osnov potem bo lažje spraševati in lažđje razumeti odgovore.

Pozdrav vsem,

MG
ansaj
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a ansaj »

Vpisali ste se že prav, vendar odgovori na vaša vprašanja so preveč obsežni saj se ne dotikajo samo ene stvari. Tudi vsak računovodja se ne ukvarja z društvi. Sama sem imela kar nekaj pojma o knjigovodstu in računovodstu preden sem začela delati za društvo, pa sem morala kar nekaj stvari predelat in se jih naučit, saj za društva veljajo nekatere posebnosti, pa še od tega je odvisno za kakšno društvo gre. Najboljše je, da najdete računovodjo, ki se s tem ukvarja.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Računovodstvo sploh ni posel, ki se ga lahko začne iz nič z enim mailom na forum. Je potrebno neko predznanje, zato rečem tudi jaz: ne bit užaljen! Bo najbrž za začetek treba dobiti nekoga, ki se na to spozna, in se od njega naučiti vsaj osnov. Lep dan!
Odgovori