Zanima me kako naj popravimo-znižamo amortizacijske stopnje za OS, nabavljena pred 01.01.2003, da bodo ustrezale zakonu od dobička. Ali bo sklep direktorja dovolj, ali potrebujemo kaj drugega.
Nekje sem prebral tole:
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">K 17. členu - Spremenjene (znižane) so najvišje dovoljene letne stopnje amortizacije kot zgornje meje, do katere se amortizacija prizna kot odhodek, zmanjšano pa je tudi število skupin za razvrščanje osnovnih sredstev. Pri tem je potrebno upoštevati, da se v skladu s prehodno določbo davčnemu zavezancu, ki je pričel sredstva amortizirati pred dnevom začetka uporabe ZDDPO-C, kot odhodek prizna amortizacija teh sredstev do dokončne amortizacije po do tedaj veljavnih stopnjah iz 17. člena zakona. <hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Nove stopnje veljajo le za letos nabavljena osnovna sredstva.
Ali lahko znižam amortizacijsko stopnjo z dne 01.01.03 za gradbene objekte iz 5% na 3% (ker mi predstavlja prevelik strošek) samo z sklepom direktorja.
Stopnja se lahko spremeni, če za to nastopijo tehtni razlogi. Poglejte SRS 2.24: <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">2.24. Dobo in metodo amortiziranja je treba pregledati najmanj na koncu vsakega poslovnega leta. Če se pričakovana doba koristnosti neopredmetenega dolgoročnega sredstva pomembno razlikuje od prejšnje usmeritve, je treba dobo amortiziranja ustrezno spremeniti. Če se pomembno spremeni pričakovani vzorec pojavljanja gospodarskih koristi od sredstva, je treba ustrezno spremeniti metodo amortiziranja. Takšne spremembe je treba obravnavati kot spremembe računovodskih usmeritev. Vplivajo na obračunano amortizacijo za obravnavano obračunsko obdobje in za naslednja obračunska obdobja.<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ne morem natančno odgovoriti ali je sklep direktorja dovolj, moje mnenje je, da o tem odloča pristojni organ firme, določen v statutu.
Vsekakor je potrebno ob sestavljanju končnih obračunov preveriti dobo koristnosti in to tudi opisati v sporočilu v obračunskem obdobju (sestavek "Končni obračun amortizacije OS", IKS št. 1-2/2003, str. 140). Amortizacijsko stopnjo določi firma samostojno. Pri tem morate vedeti, da stopnje, ki presegajo davčne stopnje, povečujejo davčno osnovo.