dodatek po zakonu

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
naty
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

dodatek po zakonu

Odgovor Napisal/-a naty »

Mi lahko kdo pomaga. Trenutno odbračunavam dodatek po zakonu glede na redne ure. Dodatka nisem obračunavala na ure dopusta, praznike in bolniške. Je to prav ali ne ? Saj če bi povišanje vkalkulirali v osnovno plačo, bi na teh postavkah bil dodatek, pa še vsi ostali dodatki bi bili višji ( na min.delo, stimulacija,...)Aja pa še to v pogodbah nam piše osnovna plača xxx SIT bruto + dodatki.
Hvala za odgovore
Lep delovni dan vam želim
sana72
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a sana72 »

jaz obračunavam dodatek po zakonu tudi za ure nadomestil, torej za bolniške, dopuste in podobno. celotnega dodatka ne izplačam le v primeru, če je delavec sklenil delovno razmerje na sredi meseca. v tem primeru mu izplačam sorazmerni del. Npr. delavec začne delati 13.09. naš dodatek znaša 13.810,00 sit bruto.

13.810.,00 : 30 dni= 460,33 sit x 17 dni= 7825,61 sit

smatram, da če je delavec upravičen do plačanega dopusta, bolniške in podobnih nadomestil za čas odsotnosti z dela, da je upravičen tudi do dodatka po zakonu za ta čas.

dodatka pa ne vštevam v osnovno plačo saj se smatra kot dodatek, torej tvoja osnovna plača + dodatek. če pa se na ta račun potem poveča stimulacija ali pa minulo delo pa je povsem odvisno od tega, kako imate nastavljen izračun posamezne postavke.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Pri nas obračunavamo dodatek samo za opravljene delovne ure, ker so bila tudi lani, ko smo s tem začeli, taka pojasnila - da se dodatek nanaša samo na redno delo.
naty
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a naty »

Tudi jaz sem delala po tem pojasnilu. Vendar me moti, ker je ena od možnosti tudi da se za dodatek poveča osnovna plača in so potem delavci v teh podjetjih na boljšem. Me pa zanima kako je pravilno, da ne bi slučajno koga za kaj prikrajšala. Če imate kakšno uradno pojasnilo bi ga bila zelo vesela.
LP
silva11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a silva11 »

Jaz sem bila zadnjič na enem seminarju na katerem so nam rekli, da dodatka ne izplačujemo v primeru bolniške in dopusta, tako da sedaj sorazmerno poračunam za tiste, ki so odsotni.
MdeBarca
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MdeBarca »

V primeru izračuna nadomestila plače se upošteva osnova za izračun, določena z zakoni oziroma kolektivnimi pogodbami. Ker je dodatek po Zakonu del plače, je posredno vključen v osnovo od katere se računa višina nadomestila.

Skratka, če dodatek obračunate tudi za nadomestila ga pravzaprav plačate dvakrat!

pa še to:

- višina a dodatka po Zakonu se lahko določi na ravni kolektivnih pogodb dejavnosti. Če stranki kolektivne pogodbe dejavnosti dodatka po Zakonu ne določita, delodajalec plače za avgust 2004 in dalje uskladi najmanj za 5.000 SIT bruto in 5.100 bruto od avgusta 2005 dalje.
- delavci so upravičeni do dodatka za čas, ko opravljajo redno delo. Nadurno delo ne vpliva na povečanje dodatka po Zakonu.
- delavci, ki so zaposleni krajši delovni čas od polnega, so upravičeni do sorazmernega dela zneska, glede na njihovo prisotnost na delovnem mestu.

:shudic:
MdeBarca

"Poišči si delo v katerem uživaš, pa ti ne bo treba nikoli več delati!"
Odgovori